Erzurum'da çığ tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Erzurumda çığ tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 15:28

- Palandöken'de 28 Şubat Sivil Savunma Günü dolayısıyla AFAD ekiplerince çığ tatbikatı yapıldı

Haberin Devamı

ERZURUM (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 28 Şubat Sivil Savunma Günü dolayısıyla düzenlenen tatbikatlar kapsamında, Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi.

AFAD'ın, 28 Şubat Sivil savunma Günü dolayısıyla yaptığı eş zamanlı tatbikatlar arasında yer alan çığ tatbikatı, Erzurum AFAD koordinasyonunda, 8 kurumun katılımıyla Palandöken Kayak Merkezi'nde icra edildi.

AFAD'ın Ankara'daki Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nden sevk ve komuta edilen tatbikatta, senaryo gereği kayak yaparken çığ altında 3 kişi kurtarıldı.

Çığ ihbarının ulaşmasının ardından bölgeye AFAD ve jandarma ekiplerinin sevk edildi. Çığ konusunda uzmanlaşmış AFAD ekibince, mahsur kalan kayakçıların bulunması için arama çalışması başlatıldı. Bu sırada jandarma ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

Sonda ve cihazlı aramanın yanı sıra dedektör köpek yardımıyla arama yapan AFAD ekipleri, çığ altındaki 3 temsili kayakçıyı da bulundukları yerden çıkarıldı. Kurumlar arası eş güdümün de test edildiği tatbikatta, kurtarılan kayakçılar, 112 Acil Servis ekiplerince paletli ambulansla UMKE ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

AFAD Erzurum İl Müdürü Selahattin Karslı, tatbikat sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılı Türkiye Afet Planı çerçevesinde 28 Şubat Sivil Savunma Günü'nde yapıldığını belirtti.

Her türde afete karşı yılda 2 kez düzenlenen tatbikatlarla hataların görülerek giderilmesi ve kurumlar arası eş güdümü sağlamaya çalıştıklarını anlatan Karslı, şunları söyledi:

"Bugün senaryomuz gereği meydana gelen çığda, kar altında kalan kayakçılar ekiplerimizin koordineli çalışması sonucu oldukları yerden bulunarak çıkarıldı. İstenilen dakikada, istenilen boyutta hiçbir kargaşaya meydan vermeden olaya müdahale ettik. Çığda kaba arama ile ardından cihazlı arama yaparak birer kişiyi bulduk. Cihazlı aramanın yetersiz kaldığı yerde, köpekli arama yaptık ve bir kişiyi de köpekle bulduk. Bunların da kifayet etmediği durumlarda, daha derinde kalmış insanları sondalama sistemiyle arama yaptık. Dolayısıyla hiç kargaşa olmadan kim nerede, ne zaman, nasıl bir iş yapacak bunları gördük."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!