Erzurum Kalkınma Vakfı Gençlik Komisyonu

Güncelleme Tarihi:

Erzurum Kalkınma Vakfı Gençlik Komisyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 09:30

ERVAK

Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği konferanslarına bir yenisini daha ekledi.
Yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Op. Dr.Berrin Göktuğ Kadıoğlu ve Op. Dr. Esra Çınar Tanrıverdi kadın sağlığı ile ilgili sunum yaptı.
Op. Dr. Berrin Göktuğ Kadıoğlu menopozda yaşanan fiziksel ve ruhsal değişikliklerin normal fizyolojik süreçler olduğunu, beslenme, aktif hayat, spor sayesinde bu değişimlerle kolayca başedilebileceğini ifade etti. Kemik erimesinin menopoz sonrasında hızlandığını bunun için taramalarla kemik ölçümlerinin yapılmasını ve gerektiğinde tedavi edilmesini vurguladı. Kemik erimesini önlemek için kaldiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri ile yeşil sebzelerin bol tüketilmesini önerdi. Dr. Kadıoğlu hateketli yaşam, spor, yürüyüş ve yüzmenin yanısıra güneşlenme ve D vitamininin de kemik sağlığının korunmadındaki önemini vurguladı.
Op. Dr. Esra Çınar Tanrıverdi ise HPV virusunun rahim ağzı kanserine neden olduğunu; bu kanserin 50 yaş civarında zirve yaptığını; zamanında ve düzenli aralıklarla yapılan taramalarla erken saptanabileceği ve erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu ifade etti. HPV karşı aşılanmanın virüsten ve dolayısıyla yol açtığı bu kanserden koruduğunu vurguladı. HPV aşısının genç kızlarımıza yapılması sayesinde aşıyla önlenebilen bu kanserin Sağlık Bakanlığının tarama ve erken saptama konusundaki politikaları sayesinde ülkemizde kabul edilebilir rakamlara düşürülebildiğini ifade etti.
Konu ile ilgili açıklama yapan Er-Vak kadın komisyonu başkanı Nuran Çelenk, “Er-Vak olarak halkımızı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu defa kadınlar arasında oldukça yaygın olan ve farkındalığı az olan Menapoz ve Rahim kanseri konularında hanımlarımızı bilinçlendirmek istedik. Bu konferanslarımızı her ay belirli aralıklarla tekrar ederek halkımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Konferans Nuran Çelenk’in Kadıoğlu ve Tanrıverdiye teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!