Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden Ezber Bozan ’Kurtuluş’ Kutlaması Etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden Ezber Bozan ’Kurtuluş’ Kutlaması Etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2015 17:52

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ERZURUM’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 97. YILDÖNÜMÜNDE, TARİHİ BİR ETKİNLİK DÜZENLEYEREK İLKE İMZA ATTI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümünde, tarihi bir etkinlik düzenleyerek ilke imza attı. İçerisinde, 97 yıl önceki kurtuluş gününe ve takip eden yıllara ait makale, haber ve fotoğrafların yer aldığı “Erzurum Kurtuluş Gazetesi”, vatandaşları kurtuluştan sonraki Erzurum’a götürdü.
12 Mart’a özel olarak çıkarılan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in öncülüğünde hazırlanan gazetenin, yayın yönetmenliğini Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu yaptı.
Osmanlı gazeteleri tarzında hazırlanan “Erzurum Kurtuluş Gazetesi" Osmanlıca ve Latince harfleriyle yazılan ’Türkçe’ metinlerden oluştu. Gazetenin başmakalesi, Erzurum’u 12 Mart 1918’de Ermeni zulmünden kurtaran ordunun başındaki Kazım Karabekir’in hatıralarına ayrıldı. Yine birinci sayfada, Erzurum Lisesi öğretmeni Hüseyin Hüsnü Bey’in 1921 yılında kaleme aldığı “Erzurum Mektubu" yer aldı.
Dört sayfadan oluşan gazetenin diğer sayfalarında, eski Erzurum’dan kısa şehir haberleri, kurtuluştan sonraki günleri anlatan telgraflar ve Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin’e Erzurumluların göndermiş olduğu bir dilekçeye yer verildi. Son sayfada ise Mustafa Kemal Paşa’nın 1919’da Erzurum milletvekili seçilmesine dair tarihi bir belge, Erzurum muhacirlerini anlatan bir şiir ve 1921 ‘deki spor haberleri aktarıldı. Yine son sayfada Osmanlı döneminde orduya gönüllü olarak katılan Dadaşların fotoğrafı “Günün Delikanlıları” başlığı altında yer aldı.
Büyük bir titizlikle hazırlanan gazete, şehrin meydanlarında ve Cumhuriyet Caddesi’nde, eskiden olduğu gibi, gazete dağıtıcısı çocuklar tarafından, ’yazıyoor, yazıyoor’ seslenmesiyle halka dağıtıldı.
Erzurumluları adeta 97 yıl öncesine götüren bu sıra dışı ’Kurtuluş’ kutlamasına halk büyük teveccüh gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!