Uçakta bomba araması yapıldı ihbar asılsız çıktı

Güncelleme Tarihi:

Uçakta bomba araması yapıldı ihbar asılsız çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 16:10

Ankara-Erzincan seferini yapan  Anadolu Jet uçağına bomba araması yapıldı. Bomba alarmının uçaktaki 3 futbolcunun hostese yaptığı şakadan kaynaklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine uçak piste çekildi ve polise haber verildi. Çok sayıda terör, bomba imha ve istihbarat polisi Esenboğa Havaalanı’na geçti. Uçakta uzun süre arama yapıldı. 

Yapılan aramada uçakta olumsuz durumla karşılaşılmazken, bomba ihbarı nedeniyle  3 Erzincansporlu futbolcu gözaltına alındı. 

Futbolcular Uğur Uğur, Ömer Çetinbaş ve Said Can Açıkalın'ın "arkadaşımızın üzerinde bomba var" şeklinde şaka yaptığı, hostesin durumu pilota bildirdiği, bunun üzerine sivil havacılık kuralları gereği konunun alandaki görevlilere aktarılmasının ardından uçağa gelen emniyet güçlerinin, 3 futbolcuyu gözaltına aldığı öğrenildi. 

Futbolcular, "uçuş güvenliğini tehdit ve  asılsız ihbarda" bulunmaktan emniyete götürülürken, Anadolu Jet uçağı şu dakikalarda Erzincan'a hareket etti. 

Haberin Devamı

Gözaltına alınan 3 futbolcunun ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA

UÇAKTA SAKIN BUNLARI SÖYLEMEYİN

Havaalanlarında uygulanan güvenlik tedbirleri uçuş güveliği açısından büyük önem taşıyor. Güvelik tedbirleri çeçevesinde x-ray cihazları daha hassas hale geliyor, aramalar daha detaylı yapılıyor, polis sayısı artırılıyor.

Ama tedbirler sadece bunlarla sınırlı değil. Havaalanına girdiğiniz anda nasıl konuştuğunuza da dikkat etmek zorundasınız. Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'de daha katı kurallarla uygulanan son dönemde ise tüm ülkelerde yürürlüğe giren bu yasaklı kelimeleri tahmin etmek aslında zor değil.

Füze, bomba, cinayet, patlama, silah vb. gibi kelimeleri maksadı dışında, arkadaşınızla sühbette vs. kullanıp o esnada görevlilerden birisi bunu duyarsa gözaltına alınmanıza neden olabilir.

Uçak içinde bu türkelimelerden birini kullanırsanız, pilot en yakın havaalanına acil iniş yapma yetkisine sahip.

Tabii bu yasak bazen yanlış anlamaları da beraberinde getiriyor. Örneğin; uçağın içindesiniz. Hava aşırı sıcak. Kalkış için sıra bekliyosunuz. Yanınızdaki arkadaşınıza dönüp "Off, sıcaktan patladım" dediğiniz anca bunu bir görevli duyarsa sizi uçaktan indirme hakkına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!