ErtuÄŸrul Özkök'ün kaplumbaÄŸası

Ertuğrul Özkök dün Hürriyet'te "TÜİK Skandalı"na atıf yaparak "Referans'ın uzman gazeteciliği karşısında şapka çıkarıyorum" diye yazınca telefonum kilitlendi.

Haberin Devamı

Doğrusu ben skandalı ortaya çıkaran arkadaşlarım adına tebrikleri almaktan memnun olmakla birlikte yapay bir tevazua girmeden bir şeyin altını çizmekte fayda görüyorum.

İlk günden itibaren uzmanlaşmaya önem veren bir gazetenin çalışanları olarak biz sadece görevimizi yaptık.

Ertuğrul Bey birçok açıdan Türk basınında eşine az rastlanır yetenekte bir yönetici. Beni en çok etkileyen ise onun özellikle gazetecilik konusunda gösterdiği komplekssizliği.

Yeter ki bir yerde gazetecilik adına "iyi bir iş" görsün, hemen atlar üzerine.

5 yıldır onunla aynı binada Referans Gazetesi yöneticisi olarak çalışıyorum.

O kadar çok şahit oldum ki komplekssiz paylaşımcılığına.

Gelin size geçen yıldan çok gurur duyduğum başka bir örnek vereyim.

Bu yıl iş ortağımız TEB'le birlikte Hızlı Balık Yarışması'nın üçüncüsünü düzenliyoruz. Hızlı Balık adaylarının yoğun ilgisinden dolayı geçen hafta müracaat süresini uzatmak zorunda kaldık. Yüzlerce şirket çok titiz bir elemeden geçmek için sıraya girdi.

Global ekonomik krizin böylesine yoğun yaşandığı şu günlerde zıpkın gibi şirketlerle karşılaşmak açıkçası beni inanılmaz heyecanlandırdı.

Aynı heyecanı geçen yıl ödül törenine katılan başbakan yardımcısı Nazım Ekren de paylaşıyor olacak ki ne zaman karşılaşsak "Bu yıl hızlı balık adayları ne durumda?" diye sormadan edemiyor. O da birçoğumuz gibi ödül törenini iple çekiyor.

Başvuru için 16 Şubat son gün.

Hemen arkasından uluslararası danışmanlık ve denetleme kurumu PricewaterhouseCoopers'ın gözetiminde ön elemeler başlayacak.

Ve tabii asıl önemlisi 2008 Hızlı Balık adayları mart ayının ortasında seçkin jürimizin karşısında olacak.

14 Nisan'da ise bu yılın Hızlı Balıkları ödüllerini almak için sahneye çıkacak.

Şimdi bu noktada size geçen iki yılın jüri üyelerini ve hızlı balıklarını hatırlatmak istiyorum. Çünkü birazdan sizlere bir gazeteci olarak esas gurur kaynağımı açıklayacağım.

2006 Jüri Üyeleri: Vuslat Doğan Sabancı, Prof. Dr. Hasan Ersel, Adnan Nas, Burhan Karaçam, Cem Kozlu, Ertuğrul Özkök, Eyüp Can, Hüsnü Özyeğin, Ömer Sabancı, Prof. Dr. Kerem Aklin, Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, Rifat Hisarcıklıoğlu.

2006 Hızlı Balıkları: Acıbadem, Atom Kablo, Dimes, Ece Banyo, Eskim, Tülomsaş, Aygün, Kipaş, Eyüp Lojistik.

2007 Jüri Üyeleri: Ali Koç, Ferit Şahenk, Hamdi Akın, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cansen Başaran, Vuslat Doğan Sabancı, Ertuğrul Özkök, Eyüp Can, Haydar Çolakoğlu, İlhan Parseker, Mehmet Ali Aydınlar, Oğuz Satıcı, Tuncay Özilhan, Varol Civil.

2007 Hızlı Balıkları: İnci, Bereket, Yavuz, Güzeliş, Mudo, Ertuğrullar, Alara, Navtürk, K Catering, İDO.

Bu listeyi hatırlatmamın çok özel bir sebebi var.

Global ekonomi kriz başladığından bu yana işim gereği birçok sektörü ve şirketi yakından takip ediyorum.

Fakat bir grup şirket var ki onları neredeyse her adımlarında özellikle izliyorum. Çünkü artık onların başarısını kendi başarım, başarısızlığını ise kendi başarısızlığım olarak görüyorum. Ve şimdi Hızlı Balık Yarışması'nın üçüncüsüne hazırlanırken buradan tüm samimiyetimle açıklıyorum.

Seçkin jüri üyelerimizin iki yıldır titiz ve objektif elemeden geçirdiği Referans'ın Hızlı Balıkları ile küresel kriz ortamında apayrı bir gurur duyuyorum.

Çünkü bizi yanıltmadılar.

Global krize rağmen yenilikçi yatırımlar ve inanılmaz büyüme rakamlarıyla "laf olsun diye hızlı balık olmadıklarını" bir kez daha ispat ettiler.

Herkes kriz ortamında frene basarken onlar Hızlı Balık olmaktan bir an olsun vazgeçmediler. Geçen Hafta "krizde Hızlı Balıklar ne yapıyor?" başlığıyla onların öyküsünü tek tek sayfalarımıza taşıdık. Ödül alan şirketlerin yüzde 80'i 2009'u ciddi büyüme yılı olarak görüyor.

Ben sadece en güncel olandan iki örnek vereyim.Â

Dün tüm gazetelere yansıdı önceki yılın En Hızlı Balığı Acıbadem başarısının karşılığı olarak yanına uluslararası bir ortak almakla kalmadı bu yıl açacağı 5 hastane ile toplam 290 milyon dolarlık yeni yatırım gerçekleştiriyor.

Geçen yılın En Hızlı Balığı İnci Akü ise otomotiv sanayi Avrupa'da can çekişirken bırakın satışlarında azalmayı 2008'i yüzde 25'lik büyüme ile kapattı.

2005 yılında 4 olan ihracat pazarı sayısını 2008 yılında 50'ye çıkaran İnci Akü, kriz yılı olan 2009'da ise yüzde 20 büyüme hedefinde.

Hızlı Balıkların bu performansından sonra ben gurur duymayayım da kim duysun?

Şimdi gelelim Ertuğrul Özkök'ün kaplumbağasına.

Geçen yıl ödül töreninde biraz da Hızlı Balık'a ironi olsun diye Darwin'in kaplumbağası Harriet'in öyküsünü anlattım.

Harriet, Evrim Kuramı'nı ortaya atan Charles Darwin'in 1835 yılında Galapagos Adaları'na gittiğinde yanına aldığı kaplumbağa.
Darwin hayranlıkla izlediği Harriet için daha o yıllarda ; "o ne türünün en hızlısı ne de en zekisi. Fakat değişime ayak uydurma kapasitesi en yükseği" demişti.

23 Haziran 2006 yılında öldüğünde tam 176 yaşındaydı.

Tüm bunları anlattıktan sonra sahneden indim.

Birazdan sahneye çıkan Ertuğrul Bey o gece hiç unutamadığım o çok komplekssiz samimi önerisini yaptı: "Madem Referans Türkiye'nin son yıllarda hızla büyüyen şirketlerine Kılıç Balığı hediye ediyor. Ben de buradan patronumuza ve icra kurulumuza sesleniyorum. Gelin biz de basın sektörünün amiral gemisi Hürriyet olarak her yıl yıllara meydan okuyan başarılı bir şirkete Hürriyet Harriet ödülü verelim."
Salonda büyük bir alkış koptu.

Özkök'ün o gece o anda içinden geldiği gibi yaptığı konuşma Hürriyet Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın da onayıyla bu yıl Referans'la Hürriyet arasında yeni bir iş birliğini başlattı.

Referans'ın Kılıç Balığı'nın yanına Hürriyet'in Harriet'ı geldi.

Eminim Özkök yakında hiç tereddüt etmeden sahiplendiği kaplumbağa Harriet'ın hikâyesini ve bu yıl kimi hangi kriterlerle seçeceklerini okuyucularıyla paylaşacaktır.

Ben o davranmadan "geç kalmış bir teşekkürü" hepinizin huzurunda kendisine ileteyim istedim. Teşekkürler Ertuğrul Bey, teşekkürler…

Yazarın Tüm Yazıları