Ertuğrul, Avrupa'da da “Sağlam”

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul, Avrupada da “Sağlam”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 12:00

Türk futbolunun son dönem yetiştirdiği önemli teknik adamlardan biri olan, Bursaspor'da kulüp ve Türk futbol tarihini değiştiren başarılara imza atan Ertuğrul Sağlam, Avrupa'da çıktığı 34 maçta 15 galibiyet elde etti.

UEFA Avrupa Ligi Play-Offf turunda sahasında Hollanda'nın Twente takımı ile karşılaşacak olan Bursaspor'un teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, iki sezon önceki Şampiyonlar Ligi macerası dışında bugüne dek Avrupa'da “idare eder” bir performans sergiledi.

Sağlam, Twente maçıyla teknik direktör olarak Bursaspor ile birlikte 13., genel anlamda ise 35. Avrupa kupası heyecanını yaşayacak. Bursaspor'dan önce Kayserispor ve Beşiktaş'ı da çalıştıran Sağlam, yeşil-beyazlı takımda hem kulüp hem de Süper Lig tarihini değiştirecek başarılara imza attı.

Ligde başarılı işler çıkaran Sağlam ancak bu başarısını ne Kayserispor'da ne Beşiktaş'da ne de Bursaspor'da aynı oranda Avrupa'ya taşıyamadı.

İlk Avrupa Kupası deneyimini Kayserispor'un çalıştırırken tadan, daha sonra Beşiktaş'ta da Avrupa heyecanı yaşayan Sağlam, Bursaspor'a geldikten sonra da Avrupa'dan uzak kalmadı. Ertuğrul Sağlam, 3 takım ile Avrupa'da oynadığı 34 maçta, 15 galibiyet, 6 beraberlik 13'de yenilgi aldı.

Sağlam'ın Kayserispor karnesi

2006-07 sezonunda Kayserispor'u çalıştırırken 8 Avrupa Kupası deneyimi yaşayan genç teknik adam, takımını UEFA Intertoto Kupası'nın ardından, UEFA Kupası'na taşıyarak azımsanmayacak bir başarıya imza attı.

UEFA Intertoto Kupası'nda Kayserispor'un 2 tur yükselmesini sağlayan Sağlam, UEFA Kupası'nda ise 4 kez takımın başında sahaya çıktı. Ertuğrul Sağlam yönetimindeki Kayserispor, UEFA Kupası 2. ön elemeyi geçtikten sonra, 1. turda Hollanda'nın AZ Alkmaar takımına elenerek, Avrupa defterini kapadı.

Sağlam yönetimindeki Beşiktaş

Kayserispor'da Avrupa dikkat çekici maçlar çıkaran Ertuğrul Sağlam, başarısını Beşiktaş'a da taşımasını bildi.

Siyah-beyazlı takımın başında 14 Avrupa Kupası karşılaşmasında görev alan Sağlam, özellikle ön eleme maçlarında başarılı oldu.

Grup maçlarında 2 galibiyet

Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ta ön elemelerdeki başarısını Şampiyonlar Ligi grup maçlarına taşıyamadı.
(A) Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool, Portekiz'in Porto ve Fransa'nın Olympique Marsilya takımlarıyla aynı grupta yer alan Beşiktaş, yaptığı 6 maçta 2 galibiyet aldı.
Ön elemeleri 3 galibiyet ve 1 beraberlikle geçen siyah-beyazlı ekip, grup maçlarında 4 yenilgi, 2 de galibiyet elde edip 2. tura çıkamadı.

Liverpool hezimeti

Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ı çalıştırırken Avrupa kupalarında, Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool karşısında çok ciddi bir hezimet yaşadı.
Liverpool'u İstanbul'daki ilk maçta 2-1 yenerek önemli bir başarıya imza atan Sağlam'ın siyah-beyazlı takımı, İngiltere'de ise 8-0 gibi tarihi bir yenilgi tattı.
Ertuğrul Sağlam'ın yönetiminde Kayserispor, Avrupa kupalarında 14 gol atarken, Beşiktaş ise rakip fileleri 20 kez havalandırdı. Sağlam döneminde Kayserispor Avrupa'da 8 gol yerken, siyah-beyazlı ekip ise kalesinde 25 gol gördü.

Sağlam yönetimindeki Bursaspor

Bursaspor ile 6'sı Şampiyonlar Ligi olmak üzere 12 Avrupa Kupası maçına çıkan Sağlam, 7 yenilgi, 3 galibiyet ve 2 de beraberlik elde etti.

İki sezon önce Şampiyonlar Ligi'nde Manchester United ve Valencia gibi dünyaca ünlü takımlarla boy ölçüşen yeşil-beyazlı takım sadece 2 maçta gol atma başarısını gösterirken, 1 beraberlikle grup maçlarını en azından puanla kapamış oldu.

Sağlam yönetimindeki Bursaspor, Şampiyonlar Ligi'ndeki 6 maçta kalesinde 16 gol görürken, iki kez rakip fileleri havalandırdı. Yeşil-beyazlı takım, Şampiyonlar Ligi'ndeki en farklı yenilgisini Valencia deplasmanında 6-1'lik skorla aldı.

Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme turunda FC Gomel ile karşılaşan Bursaspor, sahadan 2-1 galip ayrıldı. Bu skorla Bursaspor Sağlam yönetiminde Avrupa'daki ilk galibiyetini almış oldu. Gomel'i deplasmanda da 3-1 yenen Sağlam yönetimindeki yeşil-beyazlı takım, bir sonraki turda ise Anderlehcht takımı ile eşleşti.

İsviçre ekibine sahasında 2-1 yenilen Bursaspor, oldukça iyi futbol oynadığı deplasman maçından 2-2 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla Bursaspor, UEFA Avrupa Ligi gruplarına katılamamış oldu.

Bu sezonu 5. bitiren ancak Türkiye Kupası'nda ligi 2'nci sırada bitiren Fenerbahçe ile final oynadığı için Avrupa kupalarına katılma vizesi alan Sağlam yönetimindeki yeşil-beyazlı takım, UEFA Avrupa Ligi 3'ncü Ön Eleme turunda Finlandiya'nın KuPS Kuopio takımı ile eşleşti. İlk maçı deplasmanda 1-0 kaybeden Bursaspor, taraftarlarının desteğiyle sahadan 6-0 gibi tarihi bir skorla galip ayrıldı.
Sağlam bu skorla Bursaspor'a Avrupa kupaları tarihindeki en farklı galibiyetini de yaşatmış oldu.
Ertuğrul Sağlam'ın Kayserispor, Beşiktaş ve Bursaspor ile çıktığı Avrupa kupalarında aldığı sonuçlar şöyle:

Kayserispor
-----------
UEFA Intertoto Kupası 2. tur:
FC Sopron (Macaristan)-Kayserispor: 3-3
Kayserispor-FC Sopron.............: 1-0

3. tur:
Larissa (Yunanistan)-Kayserispor..: 0-0
Kayserispor-Larissa...............: 2-0

UEFA Kupası 2. ön eleme turu:
SK Tirana (Arnavutluk)-Kayserispor: 0-2
Kayserispor-SK Tirana.............: 3-1

1. tur:
AZ Alkmaar (Hollanda)-Kayserispor.: 3-2
Kayserispor-AZ Alkmaar............: 1-1

Beşiktaş
--------
Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu:
Beşiktaş-FC Sheriff...............: 1-0
FC Sheriff-Beşiktaş...............: 0-3

3. ön eleme turu:
FC Zürih (İsviçre)-Beşiktaş.......: 1-1
Beşiktaş-FC Zürih.................: 2-0

Avrupa Şampiyonlar Ligi (A) Grubu:
Olympique Marsilya-Beşiktaş.......: 2-0
Beşiktaş-FC Porto.................: 0-1
Beşiktaş-Liverpool................: 2-1
Liverpool-Beşiktaş................: 8-0
Beşiktaş-Olympique Marsilya.......: 2-1
FC Porto-Beşiktaş.................: 2-0

UEFA Kupası 2. ön eleme turu:
Siroki Brijeg-Beşiktaş............: 1-2
Beşiktaş-Siroki Brijeg............: 4-0

1. tur:
Beşiktaş-Metalist Kharkiv.........: 1-0
Metalist Kharkiv-Beşiktaş.........: 4-1

Bursaspor
---------

UEFA Şampiyonlar Ligi
2010-2011

Bursaspor-Valencia................: 0-4
Glasgow Rangers-Bursaspor.........: 1-0
Manchester United-Bursaspor.......: 1-0
Bursaspor-Manchester United.......: 0-3
Valencia-Bursaspor................: 6-1
Bursaspor-Glasgow Rangers.........: 1-1

-UEFA Avrupa Ligi
2011-2012
Bursaspor-FC Gomel................: 2-1
FC Gomel-Bursaspor: 1-3
Bursaspor-Anderlehcht: 1-2
Anderlehcht-Bursaspor: 2-2
2012-2013 sezonu
KuPS Kuopio-Bursaspor: 1-0
Bursaspor-KuPS Kuopio: 6-0
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!