Erovizyon’da İngilizce Ermenistan’a da dert

Sertab Erener’in İngilizce sözlü hafif göbek havası şarkısıyla birinci olduğu günden beri, Erovizyon’da yarışacak şarkımızın Türkçe olup olmamasını tartışıyoruz ya...

Eh artık gözümüz aydın. Dandik müzik yarışması Erovizyon’a katılacak şarkının ülkenin anadilinde ya da İngilizce olmasını bizim gibi tartışan bir ülke daha çıktı.

Erovizyon’a bu yıl ilk kez katılacak Ermenistan’ı temsil edecek "Without Your Love" isimli şarkının İngilizce olması Ermeniler arasında ateşli bir tartışma başlattı.

Ermenistan’ı temsil edecek şarkının Ermenice olmamasının Ermeni kültürüne saygısızlık olduğunu söyleyenler, yarışmaya İngilizce sözlü bir şarkıyla katılmakla Ermeni kültürünün dünyaya tanıtımı konusunda önemli bir fırsatın kaçırıldığını savunuyorlar.

Ermenistan’ın bir numaralı pop şarkıcısı Andre’nin seslendirdiği şarkıyı eleştirenler arasında, en azından tek bir dizenin Ermenice olması önerisini getirenler bile var.

Türkiye ve Ermenistan’ı Erovizyon ortak paydasında birleştiren tek yan şarkı sözlerinin İngilizce olup olmamasından ibaret de değil.

Tıpkı Türkiye gibi Ermenistan da yurtdışında yaşayan ırkdaşlarından gelecek oylara güveniyor. Sertab Erener’in ve Yunan Helena Paparizou’nun yurtdışında yaşayan Türkler ve Yunanlar’dan, Ukraynalı Ruslana’nın ise eski doğu bloku ülkelerinden yağan cep telefonu mesajı oylarıyla birinci olmasından ilham alan Ermenistan, gözünü yurtdışında yaşayan Ermenilerin oylarına dikmiş durumda.

Ancak Ermeni diasporasının da (gurbetçi Ermeniler) şarkının Ermenice olmamasına kızgınlık duyması, diasporadan gelecek oyları etkileyebilir. Andre’nin Karabağ doğumlu olması da diasporada rahatsızlığa yol açan nedenlerden bir başkası.

Erener ve Andre’nin şarkıları arasındaki en önemli benzerlik ise ezgilerinde. Andre’nin "Without your love"ı tıpkı Erener’in "Everyway that I can"i gibi Arap ezgilerinin hakim olduğu bir şarkı. Ve tıpkı bizde olduğu gibi oryantal müziğin Türk kültürünün bir parçası olduğunu sananlar Ermeniler arasında da bol olduğundan, yarışmada Ermenistan’ı temsil edecek şarkı Türk ezgileri taşıyor olmakla suçlanıyor.

Ermenistan yarışmada yurtdışında yaşayan Ermeniler’den gelecek oylar kadar Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden gelecek oylara da güveniyor. Ama bence asıl sürprizi, şarkılarındaki Arap ezgileri sayesinde Türkiye’den ve yurtdışında yaşayan Türkler’den gelecek oyların çokluğu karşısında yaşayacaklar.

Ermenistan’ın Erovizyon’dan dereceye girerek, hatta birinci olarak dönmesi beni hiç şaşırtmayacak.

En iyi aile restoranı Wagamama Türkiye’de

Londra’ya yolu düşenler içine girip yemek yememiş bile olsalar, Wagamama tabelasının altından en az bir kere geçmişlerdir.

Dünyaca ünlü restoran rehberi Zagat tarafından "Londra’nın En İyi Restoranı", ünlü şehir rehberi TimeOut tarafından ise "En İyi Aile Restoranı" seçilen Wagamama, 15 Mayıs’tan itibaren Türkiye’de de açılıyor. İlk restoranını; Levent’te hizmete girecek Kanyon alış veriş merkezinde açacak olan Wagamama, Türkiye çapında hızlı bir yayılma planlıyor.

Japonya’da çok popüler olan "ramen bar" (ince bir erişte türü olan "noodle"la yapılmış yemeklerin servis edildiği restoranlar) konseptini model alan Wagamama’larda yemeğin pişer pişmez hızla servis edilmesine büyük önem veriliyor. Bunu sağlamak için de el bilgisayarlarıyla alınan siparişler, mutfağa radyo sinyalleriyle anında gönderiliyor ve her yemek masaya pişer pişmez, diğerini beklemeden servis ediliyor.

İnatçı, yaramaz çocuk anlamına gelen Wagamama’yı Türkiye’nin de en iyi aile restoranı yapacak çok önemli bir özelliği var. Çocukları mutlu etmek için her türlü ayrıntının düşünüldüğü Wagamama restoranlarında sigara içmek yasak. Bu da Wagamama’ların Türkiye’de, gidecek restoran bulamayan çocuklu aileler için tek seçenek olacağı anlamına geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları