Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni gelişme! Erken emeklilik yasası çıkacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni gelişme Erken emeklilik yasası çıkacak mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2017 15:03

Emeklilikte yaşa takılanlar için beklentiler devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan açıklama geldi. Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına değinen Bakan Müezzinoğlu, emeklilik priminin dolmasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlar için çözüm üretildiğini ifade etti. İşte, emeklilikte yaşa takılanlar için yeni haberler

Haberin Devamı

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar, bir an önce iş hayatını bırakıp artık hayatlarını stressiz bir yaşam için sürdürmek istiyorlar. Vatandaşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın alanına giren konu hakkında müjdeli açıklamayı bekliyor. Peki, erken yaşta emeklilik için yaşa takılanların sorunu nasıl çözülecek? 

Emeklilikte yaşa takılanlar, erken emeklilik konusunda beklentilerini sürdürüyor. Emeklilik için prim gün sayısını dolduran ancak yaş itibariyle henüz bunu hak edemeyen vatandaşlar, erken emeklilik yasası konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni gelişmeler gelmesini bekliyor.

SAĞLIK HİZMETLERİ KONUSUNDA SORUN ÇÖZÜLDÜ

Bakan Müezzinoğlu, emeklilik primini doldurmuş ama 1-2 yıl veya 6 ay süre bekleyen durumunda olanların bu süre zarfında sağlık hizmetinden yararlanamadıklarını söyledi. Bu kişilerin sağlık primi ödemek zorunda kaldıklarını belirten Müezzinoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: "Bu sağlık primi onları zora sokuyor. Bu hafta onlara vereceğimiz müjde var. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Sağlık Sigortası'nda yapacağımız değişiklik ile aylık 53 liralık hiç gelir testine gitmeden bir GSS ödediğinde ailecek sağlık hizmeti alabilecek. Sadece devlet hastaneleri değil özel ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilecek. Daha önce 3 grup ödeme gerekiyordu. Bir grup 2 asgari ücretin üzerinde geliri varsa 427 TL idi. Onun altında 213 lira en alttaki 71 TL"

Haberin Devamı

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti. SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı.

Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi.

8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi.

Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu.

Haberin Devamı

Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN BAZI KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULABİLİR

Bazı meslek dallarında ve özel koşullarda erken emeklilik biraz daha erkene çekilebiliyor. İşte, erken emekliliğin formülleri:

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Haberin Devamı

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

BAKMADAN GEÇME!