Erken seçim yanıtı: Düşünülür

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim yanıtı: Düşünülür
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2017 23:39

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, erken seçim tartışmalarını “Parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar tabii düşünülmeyecek şeyler de değil” diye değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul’da Hz. Ali Camisi’nde cuma namazını kıldıktan sonra anayasa görüşmeleri ve erken seçim tartışmalarıyla ilgili özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

AYAĞIN DİŞLENMESİ ÇOK ÇİRKİN
“MALUM 8 madde parlamentoda, demokratik olmayan yaklaşımlar ile de olsa geçti. Arzumuz, kürsü adabına uygun bir şekilde herkesin demokratik hakkını en güzel şekilde kürsüde kullanması. Ne yazık ki bu başından beri böyle gelişmedi. Bundan sonraki süreçte temenni ederiz ki çok daha sakin bir havada ve demokrasi adabına uygun bir şekilde bu devam etsin. Bazı milletvekili arkadaşlarımızın orada gerçekten bir milletvekili arkadaşımızın burnunun kırılması, bir diğerinin affedersiniz ayağının dişlenmesi gibi böyle çok çok çirkin durumların olması hiçbir milletvekiline yakışır bir şey değil. Bunları arzu etmezdik. Ne yazık ki oldu.

BU HAFTA İÇERİSİNDE BİTER
Fakat öyle veya böyle bu işin biteceğine inanıyorum. Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde bu biter ve bittikten sona da işin zaten asıl sahibine gidilecek. Asıl sahibi millet, millete gidilecek. Millet bunun asıl kararını verecek. Öyleyse bu telaş niye? Burada böyle kürsüyü kırmak, dökmek, bütün oradaki katiplerin çevresindeki çiçeklikleri filan devirmek... Eninde sonunda buradaki arkadaşlar milletin vekilleridir, asıl değil. Asıl bekliyor. Neyi bekliyor? Bu 330 aşılırsa ‘330’dan sonra bana gelsin bu’ diyor. ‘Nihai kararı ben vereceğim’ diyor. ‘Bu işin gerçek sahibi benim’ diyor.

İKİDE BİR TEK ADAMCILIK...
Bir de şu ikide bir böyle tek adamcılık, tek adamcılık, tek adamcılık filan gibi laflar ediliyor. Türkiye’de tek adamcılık konuşulacaksa tek adamcılığın tek bugüne kadar uygulamasını yapan Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Kuruluşundan beri tek adam üzerinden gelmiştir zaten. Şimdi kimi nereden dolanıp da aldatmaya kalkacaksınız. Şu anda dünyada uygulaması olan ve bu uygulamanın da eğer yöneticiler eliyle başarılı olursa hakikaten tutunduğu ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerde başkanlık veyahut da yarı başkanlık, bu tür sistemlerin oturduğunu görüyoruz. Eğer yönetici başarılıysa, siyasetçi başarılıysa orada bundan netice almak mümkündür ama değilse netice almak da mümkün değildir. Biz zaten parlamenter demokrasiyi uyguladık, şu anda da zaten parlamenter demokrasiyi uyguluyoruz yani bunu sağa sola çekmeye gerek yok. Bunu bir nevi yapıyoruz zaten. Burada da alınan neticeler ortada. İş geliyor eninde sonunda nereye dayanıyor? Siyasetçilere.

PARLAMENTO ÇALIŞAMAZSA
Hiçbir zaman erken seçimin isabetli olacağını düşünmedik. Ama şu anda gündeme gelen konu çok farklı. Bunun belli bir istikrar üzere giderken gündeme gelen bir konu değil ama parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar tabii düşünülmeyecek şeyler de değil. Bunlar da düşünülebilir, gündeme gelebilir; o ayrı bir konu. Hedef, burada samimi bir şekilde, dürüst bir şekilde hiç çekinmeye gerek yok, bu şekilde kavga gürültüye gerek yok. Gelin düşüncelerinizi, gayet güzel bir şekilde parlamentoda söyleyin, şu 330 nasıl geçecekse, bunlar geçiyor zaten, ilk turda görüldüğü kadarıyla 338-348 arasında gidiş gelişler oldu, şimdi de bu hafta içinde kalan maddeler bu şekilde müzakere edildikten sonra işin ikinci turu var. İkinci turda da parlamento aynı istikrarını ortaya koyarsa iş asıl sahibine gidecektir, milletimiz de burada nihai kararını verecektir. Milletimizin vereceği karar neyse o karara da hepimiz ‘evet’ diyeceğiz, saygı duyacağız. Olay bu.”

BAKMADAN GEÇME!