Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak? İşte, Erken emeklilikte son durum

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak İşte, Erken emeklilikte son durum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 16:52

Erken emeklilikte son durum hakkındaki soru işaretleri devam ediyor. Erken emeklilik hayalleri kuran vatandaşlar bu konuda atılacak adımları beklemeye devam ediyor. Peki, konu hakkında son durum ne? Yaşa takılanlar için yeni bir çalışma söz konusu mu?Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı'nın açıklamaları ver erken emeklilik hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizin detayından öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Erken emeklilik bekleyenlerin durumu sık sık gündeme geliyor. Bir an önce emekli olmanın hayalini kuran vatandaşlar,  konuyla ilgili son durumu yakından takip ediyor. Emeklilik hayali kuran vatandaşlar, yapılan her açıklamayı ve her haberi umutla inceliyor. Özellikle yaşa takılanlar, emekliliğin yoluna açabilecek gelişmelerden haberdar olmaya çalışıyor. Peki, binlerce vatandaşın büyük bir umutla beklediği erken emeklilik konusunda çalışmalar ne durumda? Kimler yaşa takılıyor? Kimler emeklilik tarihini öne çekebilecek? İşte yapılan son açıklamalar ve bilinmesi gerekenler!

Pek çok vatandaşın yanıt beklediği “erkek emeklilikte yaşa takılanlar” konusuyla ilgili bu ay içerisinde yeni bir açıklama gelmedi ancak, kısa bir süre önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı, konuya ilişkin son durumdan bahsetmiş, kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirmişti. Bağlı, 7 milyon kişinin erken emeklilikte yaşa takıldığı bilgisini vermiş, eski mevzuata göre emeklilik verilmesi durumunda toplam 400 milyar Türk Lirası ek masraf çıkacağını belirtmişti. Bir tarafı çalışanlar, bir tarafı işverenler ve bir tarafı da devlet olan sosyal güvenlik alanının, çok problemli bir alan olduğunun altını çizen Bağlı, erken emeklilik ile ilgili soruya verdiği yanıtı şu sözlerle sonlandırmıştı; “Yok arkadaşlar, vicdanen de bu mümkün değil. 37 yaşında insanları emekli ettiler. 2006-2008 reformları yapılmasaydı yıllık sosyal güvenlik açığı 100 milyar lira olacaktı. Şimdi 11 milyar lira civarında.” 

Haberin Devamı

MEMURLAR 2 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

Her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı’nın verdiği yanıt, iç açıcı bir tablo çizmese de, erken emeklilik konusunda memurlar için farklı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Bir kişinin ne zaman emekli olacağını ilk kez hangi tarihte sigortalı olduğu belirliyor. Ancak SSK’lı olunan tarih memur olarak emekli olacak kişiler için bir anlam ifade etmiyor. SSK’lı sonra memur olan bir kişi ise SSK’lı olarak emekli olacaksa daha erken emekli olabilir.

Haberin Devamı

ÖRNEK
Örneğin 1 Ocak 1977 doğumlu bir kadın sigortalı, 1 Ocak 1997’de ilk kez SSK’lı olarak sigortalı olmuş, SSK’lı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra memur olmaya hak kazanmış ve 1 Ocak 1999’da memuriyete başlamışsa SSK’lı olarak 2 yıl daha erken emekli olabilir. SSK girişinden dolayı 5.900 prim günü, 20 yıl sigortalılık ve 53 yaş şartları ile emekli olabilecek kadın sigortalı, emekli sandığından 20 yıl sigortalılık ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecektir. Dolayısıyla emekliliğine 3,5 yıl kala SSK’lı olarak çalışmaya dönerek daha erken emekli olma imkanına kavuşabilir.

KİMLER YAŞA TAKILIYOR?

SSK’lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi. 

BAKMADAN GEÇME!