Türkiye'nin en iyi köşe yazarları en güzel köşe yazıları ile Hürriyet'te! Usta yazarlar ve gündemi değerlendiren köşe yazılarını takip edin.

Erkeklerin de başı ağrır

Cinsel hayatı normal giderken yavaş yavaş dozu artacak şekilde cinsel isteksizlik gelişmesi, oldukça sık rastlanılan bir sorundur. Erkekteki cinsel isteksizlik ve kadındaki isteksizlik diyerek her iki partneri de değerlendirmek gerekmektedir.

Öncelikle isteksizliğin nedeninin organik bir nedene bağlı olup olmadığını bilmek durumundayız. Bu duruma yol açacak asıl etkenler, hormonal değişimler ve uzun süre kullanılan bazı ilaçlardır. (özellikle de antidepresanlar)

Erkekte doğuştan olabilecek hormonal yetersizlikler, özellikle 50 yaşından sonra meydana gelebilecek olan hormon değişimleri -ki testosteron hormon azalması en belirgin olanıdır- erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir. Ayrıca prolaktin hormonunun belirgin artışı da hem erkekte hem de kadında cinsel isteksizliğe neden olabilecek bir etkendir.

Prolaktin hormonu uzun süreli psikiyatrik ilaç kullanınımını da artırabileceği gibi beyindeki hipofiz bezinde gelişebilecek tümörlerde de artabilir.

Bu durumu tespit için sella grafisi denilen bir görüntüleme ve daha da kesinleştirmek amacıyla beyin tomografisi çekilmesi gerekir. Bu tip tümörler çoğunlukla selim karekterlidir. Kitlenin büyüklüğünü de dikkate alarak ameliyatla bu tümörler çıkartılmak durumunda kalınabilir veya tümör küçükse izlem uygulanır, bazı ilaçlarla prolaktin normal değerlere düşürülmeye çalışılır.

Prolaktin düzeyleri normale indikçe isteksizlik de yavaş yavaş düzelecektir.

Ayrıca sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde cinsel ilişki sırasındaki başarısızlıklar nedeniyle oluşan kısır döngü nedeniyle deyim yerindeyse cinsel ilişkiden kaçma eğilimleri başlar (yani erkeklerin de başı ağrımaya başlar!) ve bu da zamanla isteksizlik şeklinde yerleşir.

Bir başka cinsel isteksizlik nedeni de cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi yetersiz veya başarısız olmasıdır. Özellikle de kronik idrar yolu enfeksiyonları kronik prostatitlerin de bazen cinsel isteksizlik nedeni olduğunu biliyoruz.

Genelde cinsel isteksizliklerin geçici olduğu ve tedaviyle düzeldiğini de biliyoruz. Psikolojik yönü ağır basan isteksizliklerde psikiyatrist ve psikolog desteği de tedavide önemli bir seçenektir.

Sağlıkla...

Oğlunuza protez testis takılabilir

Sayın Hocam, 1997 doğumlu oğlumu 20 günlükken fıtık teşhisiyle acil olarak götürdüğümüz hastanede ameliyatı esnasında fıtığa sebep testisin boğulduğu ve düzelme olmadığı için alındığı söylendi. Protez testis faydalı mı yoksa diğer testisi de olumsuz etkileyecek yönleri var mıdır? Bir de kaç yaşında -eğer takılacaksa- takılması gerekir.

Psikolojik olarak olumlu mu olur, olumsuz mu? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Yanıt:
Testis protezi özellikle de psikolojik yönden özgüven kaybı yaratmaması anlamında hastanıza uygulanabilir. Bunun için ideal bir yaş olmamasına karşın ergenlik döneminde diğer testisin de boyutlarının büyümesiyle ona yakın boyut ve büyüklükte bir protez takılmasını öneririm. Psikolojik anlamda olumlu olacağını düşünüyorum.

Penis eğriliği düzeltilebilir

22 yaşındayım ve ergenlikten beri penisim ereksiyona geçince aşağı doğru kıvrılıyor. Bu yüzden kız arkadaşlarımla bir araya gelmeye çekiniyorum.

Bir kez ilişki kurduğum bir kadın bana ‘Bunu git de tedavi ettir’ deyince daha da moralim bozuldu. Tedavim mümkün mü acaba?

Yanıt:
Bu durum konjenital(doğumsal) penis eğriliği gibi görünüyor. Yapılacak bir ameliyatla tedavisi kesinlikle mümkün. Penisiniz tamamen eğrilikten kurtulabilir, sizin de bu kaygılarınız ortadan kalkar.

Varikosel ameliyatının yararı olur

Yazılarınızı ilgiyle izliyorum, 30 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Hiç korunmadığımız halde çocuğumuz olmadı. Eşim muayene oldu ve onda bir problem yokmuş. Benim sperm tetkiklerimde sayıda ve hareketlilikte düşüklük saptandı.

Film çektirdik ve varikosel teşhisi kondu. Üroloji uzmanı ameliyat olmam gerektiği söylendi. Bu ameliyatı olursam çocuğum olur mu? Tedavim mümkün mü?

Yanıt:
Tek bir sperm analizi tanı için yeterli olmayabilir. Bu nedenle 1 ay arayla en az 2 sperm analizi yapılmasını öneriyorum. Muayene ve renkli Doppler ultrasonografi ile de varikosel tanısı konmuşsa, sperm analizleriniz de aşırı düşük veya sıfır değilse varikosel ameliyatı olmanızın yararı olacağına inanıyorum.

Yalnız buradaki önemli nokta, bu ameliyatın sperm analizin tam olarak düzelteceğinin garantisi yoktur. Bazen çok olumlu sonuç alınır ve en geç 6 ayda gebelik oluşabilir, ancak bazen de ameliyata karşın sperm analizi düzelmeyebilir.
X