Erkeklere kol düğmesini hatırlatan marka

Güncelleme Tarihi:

Erkeklere kol düğmesini hatırlatan marka
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Ferit Şahenk, Galip Gürel, Ömer Karacan, Okan Bayülgen, Suudi Arabistan Kralı’nın kardeşi... Tüm bu isimlerin tek bir ortak noktası var. O da taktıkları kol düğmeleri. Onlar “Boga” adlı kol düğmesi markasının ilk kullanıcıları. Boga yeni bir fikir, yeni bir girişim, yeni bir marka... Yaklaşık bir aydır Beymen’lerde satılıyor. Gömlek giymeyi seven erkeklerin giyimine yeni bir soluk getirdi. Kalem ve saat ile sınırlı aksesuvar dünyalarını aydınlattı. Boga’nın kurucusunun ismi Levent Özbek. Özbek’i ve Boga’yı yakından tanımaya ne dersiniz?

Levent Özbek aslen makine mühendisi. Ama hayatı boyunca tasarıma yakın duran işler yapmış. 1984’te üniversite öğrencisiyken, kendini tekstil piyasasının içinde bulmuş. 2004’e kadar hazır giyim sektörünün her aşamasında çalışmış. “20 yıl sonra bıraktım. Çünkü işler monotonlaşmıştı, sektör kârlılığını ve cazibesini yitirmişti. 2008’e kadar birikimimi borsa ve benzeri alanlarda yönettim, her ne kadar kazançlı ve rahat olsa da, manevi açıdan tatmini olmayan, yaratılıcılığımı körelten bir dönemdi. Ne yapsam diye uzun süre düşündüm. Farklı birşey olmalıydı. Görülmeyen, alışılmadık... 2008 sonlarına doğru değerli madenler, malzemeler ve taşlardan kol düğmeleri yapma fikri aklıma geldi. Kol düğmeleri benim için vazgeçilmez bir alışkanlık. Büyükbabalarımdan, babamdan miras. Bütün gömleklerim manşetlidir. Çok sıkı bir kol düğmesi koleksiyonum var.

Üç-dört ay tasarım ve araştırma ile geçti, uzun bir süre günde neredeyse 3 saat uyku ile çalıştım. Fakat ne bir yorgunluk ne de bıkkınlık hissettim. Harika bir duygu, enerji! Üretim aşamasında çok titiz çalıştım. Kol düğmesinin kolay takılıp çıkarılır olması gerek. Sabah işe ya da acele ile bir davete giderken takmakta zorlanmamalısınız. Yardım görmeden takabilmelisiniz. Aynı zamanda sağlam da olmalı.”

600 FARKLI KOL DÜĞMESİ

Levent Özbek’in bu anlattıkları işin teknik detayları. Tasarım yönü ise daha detaylı. İlk koleksiyon tam 200 parça. Farklı renk kombinasyonları ile size 600’den fazla seçenek sunuyor. Yedi farklı temadan oluşuyor. Osmanlı ve Türk motiflerinden oluşan seri Ottaman, Viktoryen ve Barok motifleri Azure Ray, savaş kalkanları, miğferler vb. mistik motifler Myth, soyut geometrik formlar Abstract, hayvan ve neşeli figürler A.&Pop, dini semboller Signs, krokodil ve vatos derileri, çini, cam boncuklar, fildişi, sedef boynuz kakmalardan oluşan serinin ismi ise Exclusive. Ağırlıklı olarak 925 ayar gümüş ve 18-22 ayar altın üzerine çalışıyor. Koleksiyon 30 kişinin emeği ve sekiz ay süren titiz bir çalışma sonucunda ortaya çıkmış. Kapalıçarşı’daki Türk ve Ermeni ustalar bu markaya ciddi anlamda emek vermiş: “Tasarımları yaparken çeşitli kaynaklardan yararlandım, kendi fikirlerim, çizimlerim, anonim figürler, kitaplar, internet vs vs. Avangard giyim tarzından, konservatif giyim tarzına kadar her kesime hitap edecek bir koleksiyon oluşturmaya özen gösterdim.”

KUTULAR TAY DERİSİNDEN

Koleksiyon ortaya çıktıktan sonra önce yakın çevresine satmış Levent Özbek. O güne kadar kol düğmesi takmamış olanlar bile almışlar. Bir süre çekmecelerinde saklamışlar. “Gelip gidip bakmak, dokunmak bile keyif veriyor” diyenler olmuş. En sık karşılaştığı yorum ise şu: “Başta biraz büyük gibi göründü gözüme ama şimdi alıştım, diğerleri küçük gelmeye başladı.”

Boga markasının ilk koleksiyonunda ürünler limitli. Her bir tasarımdan 10 en fazla 15 adet üretilmiş.
Kol düğmelerinin yanı sıra koleksiyonerler için üzeri tay derisi ve tamamı deri kaplı büyük kutular da hazırlamış Özbek. İçlerine 24-30 adet kol düğmesi koymak mümükün, hem şık hem de muhafaza açısından ideal kutular.

Markanın amacı yurtiçinde bir yere geldikten sonra yurtdışına açılmak. 2010 senesinde mutlaka ABD, Avrupa, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde de satacak. Şimdilik Boga markası Beymen’in İstanbul ve Ankara mağazalarında satılıyor. Ayrıntılı bilgi: www.boga.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!