Erkeklerde ‘ilk gece’ korkusu

İlk cinsel birleşmeyi yaşayacak çiftlerde korkan, endişelenen taraf sadece kadınlar sanmayın. Benzer bir korku, erkeklere de sertleşme sorunu yaşatabiliyor: Balayı iktidarsızlığı!

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de aktif cinsel yaşam süren yetişkinlerin neredeyse yarısı ilk cinsel birleşme deneyimlerinde bir sorunla karşılaşmış. Evlilik öncesi cinsel birleşme oranlarının düşük olduğu ülkelerde ‘ilk gece korkusu’, ‘balayı impotansı’ (iktidarsızlığı), vb. isimlerle anılan bu sorun hayli sık görülüyor. Hatta bu kişiler arasında bir yılın sonunda cinsel birleşmeyi hâlâ gerçekleştirememiş olanların oranının yüzde 30’u bulduğu saptanmış.

ERKEKLER DAHA TRAVMATİK ALGILIYOR

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi psikiyatrist-psikoterapistlerinden Dr. Özay Özdemir, ilk defa cinsel birleşme deneyecek herkesin belli düzeylerde kaygı taşıdığını söylüyor: “Bazı erkeklerde kaygıya aşırı heyecan ve başarılı olamama korkusu da eklenince ilk deneyim ya da balayı kötü hatıralara dönüşebiliyor. Bunun cinsel kimlik ve cinsel işlev arasında kurulan bağ gibi yüzeysel nedenleri olduğu kadar, derin psikolojik nedenleri de bulunabiliyor. Erkekler, cinsel işlev sorunuyla karşılaştıklarında (sertleşme kaybı gibi) bu durumu kadınlara göre daha travmatik algılıyor.”
Amerikan Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ahmet Musaoğlu da “Balayı impotansı belirli bir coğrafyaya, etnik gruba ya da sosyokültürel seviyeye özgü değil. Ancak az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere kıyasla daha sık görülüyor. Bunun en önemli sebebi, bu ülkelerde genç erkeklerin ve kadınların evlilik öncesinde cinsel temasta bulunmasının önünde duran kuvvetli dinsel ve kültürel engeller olması” diyor.

Haberin Devamı

CİNSEL DENEYİMİ BULUNANLAR DA YAŞAYABİLİR

Daha önce cinsel deneyimi bulunan erkekler de bazen evlenince balayı impotansı yaşayabiliyor. Dr. Özdemir, “Klinik gözlemlerimiz içinde, evlenene dek pek çok cinsel deneyimi olan ve herhangi bir cinsel işlev sorunu (sertleşme kaybı vb.) yaşamamış ancak evlilik sonrası cinsel işlev bozukluğu görülen birçok kişi bulunuyor. Hatta bazılarında sorunlar evlilik kararı aldıktan sonra başlıyor. Bunun altında yatan nedenler elbette psikolojik. Evlilik, bu kişilerin iç dünyalarındaki ruhsal çatışmaları tetikliyor” diyor.
İşin daha da kötü tarafı ilk cinsel ilişki korkusuyla cinsel işlev sorunu yaşayan kişilerin birçoğunda  eğer tedavi görmezse, sorunun uzun süre devam edebilmesi.
Dr. Musaoğlu, balayı impotansında tek neden aşırı heyecan olmasa da psikolojik nedenlerin baskın olduğu görüşünde: “Ancak, bazı vakalarda (ki bu oran yüzde 30’u geçmez) penisin kan damarlarında sertleşme mekanizmasını etkileyebilecek anormallikler olduğu tespit ediliyor.”

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİ BOŞANMA NEDENLERİNDEN

Sorun genellikle geçici. Ancak balayından sonraki süreçte devam etme ihtimali de var. Özellikle penisle ilgili damar ya da sinir hastalığı olan veya birtakım psikolojik rahatsızlıklar yaşayanlarda balayı impotansı kronikleşebiliyor. Dr. Musaoğlu, “Balayı impotansıyla başlayan süreç ve buna bağlı gelişen sorunlar evliliğin ilk yılında gerçekleşen boşanmaların en önemli sebeplerinden” diyor.
Sertleşme sorunu bulunan erkeklerin yüzünü güldüren, tıbbi adı ‘PDE5 inhibitörleri’ olan ilaçların balayı impotansının tedavisinde de yeri var. Dr. Musaoğlu, psikolojik altyapısı olan balayı impotansı vakalarında PDE5 inhibitörlerinin psikoseksüel terapiyle beraber uygulanmasının oldukça etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları