Erkekler! Raf ömrünüz 40’ta bitiyor

Öyle 40’ıma kadar sefama bakayım ya da işleri yoluna koyayım sonra babalığa sıra gelir diyorsanız en baştan düşünün.

Haberin Devamı

Çünkü 40 yaş üstü erkeklerin çocukları ciddi sağlık sorunları çekiyor

İnsan ömrünün uzaması, evlilik yaşının da yükselmesiyle ebeveynlik yaşı da yükseldi. Hele şu erkekler! Baksanıza bugünlerde bir sürü erkek ileri yaşta, hatta neredeyse dedelik çağında baba oluyor. Geçen günlerde ünlü Amerikalı film yönetmeni George Lucas 69 yaşında baba oldu. İngiliz şarkıcı Rod Stewart torun sahibi olduğu 2011’de aynı zamanda sekizinci çocuğuna baba oldu.
Türkiye’de de yaşlı babalar hiç az değil. Baba olduklarında Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal 71, Günay Restoran’ın sahibi Günay Tuncel 67, sanatçı Suavi 62 yaşındaydı.
İleri yaşta yeniden bu mutluluğu yaşamak güzel bir duygu olabilir yaşlı babalar için. Ancak son gelişmeler ileri yaşta babalığın bazı büyük sorunlara yol açabileceğini de gösteriyor. Tıpkı kadınların menopoz öncesi dönemde yaşadıkları sorunlar erkeklerin de başına gelebiliyor.
Malum 35 yaşından sonra kadınlarda yumurtaların hem kalitesi hem de döllenme özelliği ciddi şekilde azalıyor.

Haberin Devamı

SPERMLER 35’TEN SONRA YAŞLANIYOR

Erkeklerin ise yakın zamana kadar bu açıdan rahat olduğu düşünülüyordu. Öyle ya ölene kadar sperm üretiyorlardı ve bedenlerinin tersine spermlerinin yaşlanabileceğini akıllarının ucundan bile geçirmiyorlardı. Halbuki erkeklerin spermleri de 35 yaşından sonra yaşlanmaya başlıyor. Bilim 35-40 yaşından sonra üretilmiş spermlerle dünyaya gelen çocuklarda hastalık riskinin daha yüksek olduğunu kanıtladı bile.
Üroloji uzmanı Dr. Emre Bakırcıoğlu, “Erkeklerin ileri yaşta çocuk sahibi olma imkânı devam etse de onlara iyi bir genetik miras aktardıkları söylenemez” diyor. Araştırmalara göre 40 yaşının üzerindeki erkeklerden hamile kalmış kadınlarda ve bebeklerindeki riskler genç erkeklerden hamile kalmışlara göre son derece yüksek. Düşük, erken doğum, doğumsal anomaliye rastlanma sıklığı çok daha yüksek. Keza epilepsi, bazı kanser hastalıklarındaki artıştan da yaşlı ve sağlıksız spermler sorumlu tutuluyor.

OTİZMDEKİ ARTIŞIN SORUMLUSU MU?

Ayrıca 2001’den beri altı farklı ülkedeki araştırmalar şizofreni hastalığı riskiyle ileri baba yaşı arasında ilişki bulunduğunu ortaya koydu. Bu önemli psikiyatrik hastalığın 55 yaşında baba olmuşların çocuklarında görülme sıklığının 24 yaşında baba olanların çocuklarına nazaran dört kat fazla olduğu saptandı.
Bu kadar değil. Son 30 yılda otizm hastalığının görülme sıklığı yaklaşık 10 kat arttı. Bu artıştan ileri yaşta babalık sorumlu tutuluyor. Zira ileri yaşta baba olmuş erkeklerin çocuklarında 5-6 kat fazla otizm hastalığı görüldüğü bildiriliyor.

Haberin Devamı

Down sendromuyla da ilişkili

İsrail, Avrupa ve ABD’deki araştırmalar gösteriyor ki babanın yaşı ile çocuğun zekâsı arasında da ilişki var. Babanın yaşı arttıkça, zekâsı azalıyor. Başka bir araştırmaya göre, ileri yaştaki babaların çocuklarında meme ve prostat kanseri sıklığı da artıyor. Her iki ebeveynin de 35 yaşın üstünde olması Down sendromu riskini yükseltiyor.

Sakın babalığınızı ertelemeyin

Dr. Emre Bakırcıoğlu
Erkeklere de erken evlenip bir an önce baba olmalarını öneriyoruz. Zira istedikleri halde şu veya bu nedenle çocuk sahibi olmayı sürekli ötelemek aslında bencillik. Çünkü yaşlanan yumurta kadar yaşlanan sperm de doğacak çocuklar için ciddi bir risk teşkil ediyor. “Mükemmel bir hayat kurmak için doğru zamanı bekleyeyim” derken, sağlıksız çocuklara sahip olabilirsiniz.
Ancak henüz evliliğe hazır değilseniz ya da hayatınızın kadınını bulamadıysanız spermlerinizi dondurabilirsiniz. Spermler azot tanklarda yıllarca saklanabiliyor. Maalesef Türkiye’de buna tam bir izin yok. Spermlerin sadece kanser gibi ciddi sağlık sebepleriyle dondurulmasına izin veriliyor. “Saklayayım, zamanı gelince alır, baba olurum” demeye henüz izin yok!
Bir ihtimal daha var tabii. Genç yaşlarda kendinize iyi bakın ve sağlıklı kalın. Sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durun. Kilo almayın, spor yapın. Testislerin ısısını arttırıp sperm üretimini bozacak uzun, sıcak oturmalı banyolardan, saunalardan, hamam sefalarından kaçının. Bu sayede spermlerinizi 40 yaş sonrasında genç tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

İleri yaşta babalıkta risk yüksek

Hamilelikte düşük riski 2 kat fazla
Erken doğum riski 2 kat fazla
Kromozom anomalisi 2 kat fazla
Anne karnında ölüm riski 1.9 kat fazla
Doğumsal anomali yüzde 25 fazla
Tek gen hastalıkları 8-10 kat fazla

Yazarın Tüm Yazıları