Erkekler giderek kadınlara mı benziyor

Size "Erkekler mi kadınlara, yoksa kadınlar mı erkeklere daha çok benzemeye başladı?" diye bir soru yöneltilirse, cevabınız ne olurdu?

Bunun için dilerseniz önce yeni sezon modasına bir göz atın; doğru yanıtı bulacaksınız.

Geçtiğimiz aylarda Milano’da düzenlenen erkek modasına yön veren şovları izlediğimizde aklıma gelen bu soruyu, yeni sezon şekillendikçe kendime daha çok sorar oldum. Hemen belirtmekte fayda var; bu bir metroseksüellik, überseksüellik ya da her ne takı alan bir seksüellikse, onunla pek alakalı değil. Çünkü burada düşünülmesi gereken erkeklerin takıp takıştırması, gözaltı kremi kullanması veya manikür pedikür yaptırması değil. İki dünyanın çatıştığı noktada, modanın 2006 sonbahar-kış sezonuna has bir tarz yakalaması.

Yapılan araştırmalar, modayı takip eden kadınların birkaç yıl öncesine oranla maskülen bir görünüme daha çok önem verdiğini ortaya koyuyor. Bu da onlara kendilerini seksi hissettiren anahtar kelimelerin, dekolte veya mini değil, erkeksi detaylar ve net kesimler olduğunu ortaya çıkarıyor.

Bu araştırma, dünya modasına yön veren tasarımcılar ve markalar arasında yapılırken, yüzlerce kadına sorulan sorular da artık kadınların zorlama bir seksapeliteye ihtiyaç duymadıklarını gösteriyor. Düşük bellerden sonra, teşhircilik ve çıplaklık kavramından uzak duran kadınlar için iyi bir haber değil mi? Yani uzun lafın kısası, öncelikle kadınlar bu sezon erkeklerin dünyasından görünümlerine katkıda bulunacak her şeyi çalıyor. Kadınlar kravat, fötr şapka, çizgili maskülen ceketler, pantolonlar, koyu renk trikolar, erkek yaka gömlekleri ile sahip olduğu bu yeni kimlikle kendini çok mutlu hissediyor.

Erkekler aynanın karşısında daha çok vakit geçiriyor

Erkekler cephesinde ise durum farklı değil. Metroseksüellik kavramı onları artık kesinlikle rahatsız ediyor. "Bu yıl überseksüel erkekler moda" diye bangır bangır bağırdığımız George Clooney tipleri ise bir revizyona uğruyor.

Dünyanın en lüks erkek giyim markaları arasında yer alan ve zengin bir koleksiyona sahip Ermenegildo Zegna’nın tasarımcısı Alessandro Sartori ile geçtiğimiz ay İtalya’da bir araya geldiğimizde, şu soruyu ona da sorduk: Erkekler tarzıyla giderek daha mı çok kadınlara benziyor?

Sartori, son yıllarda erkeklerin özellikle moda konusundaki zevklerinin ve alışkanlıklarının yön değiştirdiğini, alışverişte, ayna karşısında daha çok zaman harcadıklarını belirtiyor: "Onlar için artık kesimler ve kalıplar çok önemli. Dar kalıpların içinde kendilerini rahat hissediyor, silüetlerinin ortaya çıkmasını istiyorlar. Kumaşlar ve renkler konusunda daha cömertler. Örneğin bu yıl tay derilerini, kürkleri, timsah ve yılan derilerini tasarımlarda sık sık kullandık. Ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Özetle onlar artık kendilerini önemsiyorlar ve kadınların dünyasından onların ince estetik ruhlarını çalıyorlar. Bu sınırları çizilmiş bir feminenlik olarak tanımlanıyor." Parlak baskılar, tişörtlerde pul işlemeler, leopar desenler, mor, kırmızı gibi canlı renkler ise bu "sözde" konservatif dünyanın yine yıldızları.

Rıfat Özbek ile Mavi buluştu

Pollini için yaptığı tasarımlarıyla adını tüm dünyaya duyuran Rıfat Özbek, uzun bir aradan sonra Türk bir markayla işbirliği yapıyor. Mavi Jeans’in 15. yılı için, yeni sezonda özel bir koleksiyon hazırlayacak olan Özbek, az sayıda üretilecek bu koleksiyona "Rıfat Özbek for Mavi" adını vermiş.

Bodrum’da bir araya geldiğimiz Özbek, bu koleksiyonu hazırlamaya karar vermesinde Mavi’nin yöneticilerinden Elif Akarlılar’ın büyük payı olduğunu belirtiyor.

MODA KRİTİK

Yine reklamlar, yine ünlüler

Yeni sezon başlarken yabancı dergilerin birbiri ardına yayınlanan çarpıcı reklamları benim her zaman çok ilgimi çeker. Sonbahar-kış koleksiyonları, yine birçok ünlü markayı, tanınmış isimlerle buluşturuyor. Bunlar arasında en çok dikkatinizi çekecek iki ünlü kadın Madonna ve Julia Roberts.

Madonna ekibiyle ile birlikte H&M için poz verirken, Hollywood’un en çok kazanan kadınları arasında yer alan aktrist Julia Roberts, Gianfranco Ferre için poz veriyor. İki ünlünün objektifler karşısındaki performansı ise şüphesiz mükemmel!
Yazarın Tüm Yazıları