Erkek Fatmalar Cumhuriyeti

Haberin Devamı

Geçen hafta İstanbul’dan İzmir uçağına bindim. Yer hizmetlerine “küçük gülüm, bu küçük” diye kakaladığım, eşek yükü ağırlığındaki “kabin boyu” valizim de yanımda. Yerimi bulduktan sonra sıra geldi valizi tepedeki bagaj yerine kaldırmaya. Tüm kuvvetimi topladım, derin bir nefes aldım. Bu arada, herkes yerine oturduğundan ve ben her zamanki gibi son yolcu olarak uçağa yetiştiğimden dolayı, bir uçak dolusu insan da beni izlemekte.
Derken silkmede 60 kilo kaldıran milli halterci gibi yüklendim valizi. Bildiğin bir sağa, bir sola kaykılmaya başladım önce. O anda beynimde -uzun zamandır ortalarda görünmeyen- şimşekler nihayet çaktı. İç sesim şahlandı. “Yahu kadın, sen ne yapıyorsun?”
Doğru ya, ben ne yapıyorum?
Tepeme kadar kaldırmış ancak yerine koyamamış bulunduğum valizi, hiç bir şey olmamış gibi indirdim yerine. Hemen arka sırada, oturduğu yerden beni izlemekte olan hafif göbekli, acık tepesi açılmış beyefendiye dönüp hayattaki en şeker halimle seslendim. “Rica etsem yardım edebilir misiniz?”
30 saniye içinde, ben koltuğumda, valizim yerindeydi. Dönüşte bu kez başka bir beyefendi yardımını esirgemedi ve uçaktan inebildim. O günden beri şunu düşünüyorum...
Erkeklerden yardım istemeyi ne zaman bıraktık?
Üstelik sırf günlük hayatta değil. İş hayatında ipleri elimize aldığımız günden beri böyle bu. Giderek erkekleşmeye başladık. Giderek içimizdeki dişil ruh, küçük haltercilere, küçük marangozlara, musluk tamircilerine, ben yaparımcılara, hatta, gölge etme başka ihsan istememcilere bıraktı yerini. Giderek özgürleştik, doğru. Ama bir yandan da doğanın dengesini bozmaya başladık sanki. Hayatınızda erkeklerin yardımı olmaksızın yaptığınız işlere bakın. Sonra da yaşamınızdaki ilişki dengelerine bir bakın. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Haberin Devamı

 Erkek Fatmalar Cumhuriyeti

Eskişehirli bisikletçilerden mektup var

Geçen pazartesi bu köşede yayınlanan “Yeter... İzmir’de bisiklete saygı istiyoruz” başlıklı yazıya mail yağdı. Ne kadar çok dertli bisikletsever varmış meğer. Gelen maillerden en ilginci; çağdaşlığı ve estetik anlayışı ile gönlümde ayrı bir yere sahip Eskişehir’dendi.
Çok, ama çok şaşırdığım bu mektubu; virgülüne dokunmadan yayınlıyorum:
“Merhaba Bahar Hanım. Ben Eskişehir’de ikamet eden bir yüksek lisans öğrencisiyim. Daha da önemlisi bir bisikletseverim. Yaşadığınız sorunlar maalesef Türkiye’nin geneli için geçerli. Ancak, dile getirdiğiniz için çok memnun olmakla birlikte, içinde bulunduğum durum nedeniyle size, “halinize şükredin” demek zorundayım. İzmir’in bisiklet için elverişli olmadığını düşünüyorsanız, Eskişehir’in yanında lafının bile edilemeyecek olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, bu harika şehrin ana yollarının çoğunda bisiklet sürmek yasak! Tek sorunumuzun saygısız sürücüler ve sıkıntı yaratan mazgallar olmasını bu yüzden çok isterdim. Ama size imreniyorum, çünkü en sağlıklı ulaşım aracıyla yolunuzdan giderken, yaptığınız şey yasak olmadığı için 75 lira ceza ödeme riskini kafaya takmıyorsunuz.
Eskişehir’deki yerel bisiklet gruplarıyla ve Facebook’ta açılan gruplarda toplanan bir çok bisikletsever ile belediyenin bu kararına karşı tepkimizi koymayı denedik, ancak hala bir sonuç alamadık. Trafiğe açık caddelerde yasakların kalkması yönünde yolladığımız toplu dilekçelere karşı verdikleri cevapta, savunma olarak bisiklet yollarının yeterli olmaması sebebiyle bu kararın biz bisikletlilerin güvenliği için gerekli olduğunu öne sürdüler. Bisiklet yolu çalışmaları tamamlanana kadar da bu durumun devam etmesi bekleniyor. Ancak, daha da komik olan şey bu çalışmaların sonunda elde edilecek bisiklet yolunun sadece 14 kilometre olacak olması. Biz belediyelerin bisikleti bir eğlence ya da spor aktivitesi olmaktan ziyade bir ulaşım aracı olduğunu kabul etmesini istiyoruz. 
İlgili kararın detaylarını şu linkte bulabilirsiniz:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151114094109564&set=o.102749456531298&type=1&relevant_count=1&ref=nf Yapılan çalışmalar ve belediyenin çok uzun savunma cevabının tamamını ise şu grupta inceleyebilirsiniz:
http://www.facebook.com/pages/Eski%C5%9Fehirdeki-Bisiklet-D%C3%BC%C5%9Fman%C4%B1-Yasaklara-Kar%C5%9F%C4%B1-%C4%B0mza-Kampanyas%C4%B1/422775994441458 

Haberin Devamı

Erkek Fatmalar Cumhuriyeti

Yazarın Tüm Yazıları