Erkan Çelebi: Telefon faturasında ‘meşgul hat’ sürprizi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

TÜRK Telekom, internet kullanıcılarına gönderdiği faturalarda ‘‘meşgul hat’’ şoku yaşattı. Türk Telekom, servis sağlayıcılarının yetersiz hat kapasiteleri yüzünden meşgul çalan 0822'li telefonlarının bedelini internet kullanıcılarına fatura etti. Aboneler, meşgul çıkan aramalar için milyonlarca lira ödemek zorunda kaldı.

TÜRK Telekom, servis sağlayıcılarının yetersiz hat kapasitelerinin bedelini internet kullanıcılarına ödettiriyor. Kaydettikleri abone oranında hat kapasitelerini artırması gereken servis sağlayıcıları, bunu yapamayınca Türk Telekom da internete bağlanmak isteyen aboneleri, meşgul düşen her arama için 22 bin 200 lira ödemek zorunda bırakıyor. Bu da internet kullanımını astarı yüzünden pahalı hale getiriyor.

Servis sağlayıcılarının hat kapasitelerini abone sayılarına göre ayarlamaması üzerine Türk Telekom, yeni bir uygulamaya geçti. Bu uygulamaya göre, geçtiğimiz aydan itibaren internet bağlanmak için 0822 numaralı telefonları arayan abonelerin faturalarına meşgul düşen her arama için, bir kontür bedeli olan 22 bin 200 lira eklenmeye başlandı.

Buna gerekçe olarak da servis sağlayıcılarının kapasite artırımına gitmemeleri yüzünden abonelerin, santralleri meşgul etmesini gösterdi. Böylece Türk Telekom, hat kapasitesini abone sayısına göre ayarlamayan internet servis sağlayıcıları yerine kullanıcıları cezalandırmış oldu.

FATURA 42 MİLYON

Türk Telekom'un bu uygulamasından okuyucularımızdan Erol Akyiğit de nasibini aldı. Türk Telekom, temmuz ayı için gönderdiği son faturada, internete bağlanamamanın bedelini Akyiğit'e ödetti. Telekom, internete bağlanmak için aranan servis sağlayıcısının meşgul çalan telefonları için arama bedeli olarak Akyiğit'in faturasına 42 milyon 557 bin 400 lira yansıttı. Bu bedel, ayrıntılı faturada 1917 meşgul çıkan arama bedeli olarak yer aldı.

Arkadaşımız Zeliha Aslan, Akyiğit'in şikayetiyle ilgili olarak Türk Telekom yetkilileriyle görüştü. Yetkililer, internet servis sağlayacılarına tahsis edilen 0822 numaralı hatlarla yapılan ‘‘dial-up’’ internet aramalarında, abonenin ilk önce en yakın lokal santralı üzerinden servis sağlayıcısının modemine ulaştığını söylediler.

HATLARI YETERSİZ

İnternet servis sağlayıcıların modem cihazından gelen yanıt sinyalinin ardından internet erişim cihazıyla bağlantı kurduklarını belirten yetkililer, ‘‘Ancak, internet bağlantısı servis sağlayıcısının port sayıları yetersiz olduğu taktirde modemden çözülme oluyor. Bu süreç içinde, abonelerin bağlı olduğu santral hattı meşgul edildiği için de santralde bir kontör atışı oluyor. Santral teknolojisinden kaynaklanan bu sorunun çözülmesi için çalışmalarımız sürüyor. Ancak, internet kullanıcılarının da servis sağlayıcılarını seçerken yeterli hat kapasitesine sahip olup, olmadığına bakması gerekir. Hat kapasitesi az olan servis sağlayıcıları üzerinden internete bağlanmamaya özen göstermelidirler’’ diye konuştu.

Otel katalogdaki gibi çıkmadı

OKUYUCULARIMIZDAN Davud Gabay, tatil için ETS Turizm'in kataloğundan beğendiği Ölü Deniz yakınlarındaki Asena Beach Otel'de kalmak istedi. Katalogda otele ait belirtilen özelliklere göre oteli seçen Gabay, otele gittiklerinde kendisine taahhüt edilen pek çok özelliğin yer almadığını gördü. Gabay'ın şikayetiyle ilgili olarak ETS Turizm'den Seda Cava'yla görüştük. Cava, ‘‘Daha önceden hazırlanan kataloglarda otelde animasyon olduğuna dair bilgi var. Bu kataloglardan sezonun başında 50 bin adet basıldı. Kimi tesisler sezon ortasında konaklama şartlarını, pansiyon durumlarını veya tesis içi aktivite durumlarını değiştirebiliyor. Bizler bu kataloğu toplatamayacağımız için en başındaki sayfaya tesislerin pansiyon veya aktivite durumlarında bir değişiklik olması durumunda acentamızın sorumlu tutulamayacağını belirtiyoruz’’ dedi.

ŞİRKETLERDEN TÜKETİCİLERE

BAYMAK, Şampiyon serisindeki Luna 200 adlı yeni kombiyi piyasaya sürdü.

YAPI KREDİ'nin Teletel, internet bankacılığı Teleweb ve Wap'lı telefon bankacılığı Telewap hizmetlerinden 31 Ağustos'a kadar yararlanan müşterileri, 200 Adet Wap sistemli Ericsson R320 telefonu kazanma şansına sahip olacak.

VİTRA, yeni ürettiği ve Defne Koz'un imzasını taşıyan karo seramiklerin satışına başladı.

NETGAZETE, bölgesel haber bölümü ile, 76 ilde gelişen olayları, internet kullanıcılarına sunacak.

Eskimiş plastik oyuncak çocuklar için tehlikeli

ESKİYEN plastik oyuncakların sağlık açısından tehlikeli olduğu ve çocukların gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Amerikan Kimya Derneği'nin bir toplantısına, konuyla ilgili araştırmasını sunan Yvonne Shashoua, çok eski plastik oyuncaklardan sızan bir kimyasal maddenin, sağlık açısından tehlike yarattığını belirtti. Shashoua, 1950'lerde yapımında polivinil klorürün (PVC) kullanıldığı Barbie bebekleri ve diğer oyuncakların çabuk eskidiğini ve plastik yüzeyleri üzerinde yapışkan bir tabaka oluştuğunu söyledi. PVC'nin kullanıldığı bu tür oyuncaklardan, üretilmelerinden 15 yıl kadar sonra, plastiğin eritilmesinde kullanılan yapışkan bir maddenin sızdığını kaydeden Shashoua, Avrupa'da yapılan araştırmalarda, bu kimyasalın, oyuncakları sık sık ağızlarına alan çocukların gelişimini olumsuz etkilediğinin ortaya çıktığını hatırlattı. Yeni üretilen oyuncaklarda ise bu maddenin kullanılmasının genel olarak yasaklandığını belirten Shashoua, PVC'nin kullanıldığı ürünler için oluşturulan yeni bir formülün tehlike arzetmediğini söyledi.

Fotoğrafçılarda her bölgeye ayrı fiyat

İSTANBUL Profesyonel Fotoğraf Sanatkarları Odası, İstanbul'u çeşitli bölgelere ayırarak her bölgeye ayrı bir fiyat tarifesi uygulayacak. Tüketicilerden gelen şikayetlerin artması üzerine böyle bir karar alan Oda, önümüzdeki günlerde fotoğrafçıların uyması gereken fiyat tarifelerini açıklayacak. Okul kayıtlarının başlamasıyla vesikalık fotoğraf çekimlerinde bir artış yaşandığını belirten İstanbul Profesyonel Fotoğraf Sanatkarları Odası yetkilileri, ‘‘Bununla birlikte şikayetlerde de artış oldu. Yıllardır yerleşmiş ve uygulanan bir tarife var. İstanbul'da her semte göre de fiyat değişiyor. 12 adet vesikalık için ortalama 2 milyon 500 bin lira fiyat uygulanıyor. Ancak bunu Nişantaşı gibi semtlerde uygulamanız mümkün değil. Çünkü bazı bölgelerin kiraları çok yüksek. Bu nedenle İstanbul'u A,B,C,D gibi bölgelere ayırıp her bölge için ayrı bir fiyat tarifesi hazırlamak için çalışmalara başladık’’ dediler.

Yazarın Tüm Yazıları