Erkan Çelebi: Tekirdağ'ın pişkin müteahhidi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Tekirdağ'da müteahhitlik yapan Ahmet Cigara, kat karşılığı aldığı arsaları, inşaat bitiminde ‘‘bedava’’ya getiriyor. Daha inşaat bitmeden binaya eşini dostunu yerleştiriyor. Arsa sahiplerine vaadettiği daireleri de başkalarına satarak, bir taşla iki kuş vuruyor.

AHMET Cigara, Tekirdağ'da yıllardır müteahhitlik yapıyor. Kat karşılığı arsaları alıyor, üzerine bina ya da yazlık site kuruyor. Ancak, Cigara'yı diğer müteahhitlerden farklı yapan bir de özelliği var. O da, kat karşılığı yaptığı binaların arsalarını ‘‘bedava’’ya getirmesi...

Cigara, arsaları kat karşılığı alıyor, ama iş arsa sahiplerine tapu vermeye gelince yan çiziyor. Binalar bitme aşamasına gelince, ilk iş arsa sahiplerinin dairelerine eşini dostunu oturtuyor. Ardından da bu daireleri başkalarına satarak, bir taşla iki kuş vuruyor.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı araştırmaya göre, Şükrü Hallaç da, Ahmet Cigara'nın oyuna getirdiği arsa sahiplerinden... Cigara, Hallaç'ın Tekirdağ, Kumbağ'daki 170 metrekare arsasını 1992 yılında kat karşılığı 5 katlı bina yapmak üzere alıyor. Mal sahipleriyle yaptığı sözleşmede, yapılacak binanın ikinci ve üçüncü katını arsa sahiplerine vereceğini taahhüt ediyor.

OYUN BAŞLIYOR

Aradan yıllar geçip, binalar bitme aşamasına geldiğinde Cigara, oyununu sahneye koymaya başlıyor. İlk önce arsa sahiplerini arayarak, bazı pürüzlerin çıktığını, bu yüzden de inşaatın gecikeceğini söylüyor. Ardından, eşini, dostunu arsa sahiplerinin dairelerine yerleştiriyor. Sonra da tapuda bu daireleri başkalarına satıyor.

Cigara'nın bu oyunundan habersiz arsa sahipleri, inşaatın hangi aşamaya geldiğini görmek için Kumbağ'a gidiyor. İnşaatı 7 yıl süren binanın bitme aşamasına geldiğini görünce seviniyorlar. Ancak, bu sevinç kursaklarında kalıyor. Müteahhitin, kendilerine vermeyi taahhüt ettiği dairelere daha inşaat bitmeden başkalarının yerleştirildiğini görüyorlar.

Apar, topar gittikleri tapuda onları bir süpriz daha bekliyor. Tapu kayıtlarını incelediklerinde arsa sahibi Şükrü Hallaç ve Nazire Türkoğlu adına kayıtlı olması gereken daireler, başkalarının adına gözüküyor.

MÜTEAHHİT PİŞKİN OLUNCA

Pişkin müteahhit Ahmet Cigara'nın arsa sahiplerine ait daireleri iskana açmasının ve bu dairelerin kat irtifakı tapularını başkalarına vermesinin de gerekçesi hazır. Cigara, daireleri belediyede sorun yaşamamak için iskana aştığını, kat irtifakı tapularını da hülle satış yaparak başkalarına verdiğini, binaya iskan aldıktan sonra tapuları devredeceğini söylüyor. Ancak, sözünü bir türlü yerine getirmeyince, arsa sahipleri çareyi, Tekirdağ Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, müteahhit Ahmet Cigara hakkında dava açmakta buluyor. Ayrıca, Ahmet Cigara'nın adına kayıtlı iki dubleks daireyle, bir dükkana da ihtiyati tedbir koydurtuyor. Arsa sahiplerinin başvurusu üzerine görüştüğümüz Ahmet Cigara, kendisinin dürüst ve sözünün eri bir müteahhit olduğunu savunarak, en geç 15 gün içinde daireleri boşaltıp, tapularını mal sahiplerine vereceğini söyledi. Ancak, aradan tam iki ay geçmesine rağmen, ne daireler boşaltıldı, ne de tapular arsa sahiplerine verildi.

Lerna Asurluoğlu

Artık kartvizit

reklama girmiyor

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Bakanlık Yönetmelikte yeralan ‘‘Ticari ilan ve reklam’’ tanımlamasını değiştirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Zakir Avşar, Avrupa Birliği'ndeki reklam tanımlamasına uygun bir tanımlama yapıldığını belirterek ‘‘Reklam için reklam veren ve reklamın yayınlandığı mecranın tesbit edilebilirliği koşulunu getirdik. Böylece, neyin reklam olduğunu neyin olmadığını daha rahat belirleyebileceğiz. Daha önce tanımlamada kartvizit bile reklama girebiliyordu. Şimdi bunu engelledik. Böylece Reklam kurulu olarak daha somut çalışmalar yapabileceğiz’’ dedi.

5 Şubat 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle, ticari reklam ve ilan, mal, ürün ve hizmetleri tanıtmak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek ve ikna etmek, satışını veya kiralanmasını sağlamak ya da artırmak amacıyla kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından bir bedel ödenerek kitle iletişim araçlarında yayınlanan, kamuoyuna açık nitelikteki duyuru panoları ve bilboardlarda yeralan pazarlama haberleşmesi niteliğindeki duyuruyu, mal ürün ve hizmetin kullanımına ilişkin klavuz veya broşürleri içeriyor.

Yarıyıl tatilinde okul

servis ücretleri de yarım

İSTANBUL Ticaret Odası, Şubat ayında okul servislerinin yarım ücret almaları gerektiğini belirterek tam ücret ödeyenlerin haklarını aramasını istedi. Okullardaki yarıyıl tatili nedeniyle servis ücretlerinin de yarım ücret almaları gerektiğini belirten İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘‘İTO'ya bağlı servis işletmeleri şubat ayı için yarım ücret alıyorlar. Ancak Servis Aracı İşletmeciler Odası'na bağlı servislerin tam ücret aldığı yolunda şikayetler geliyor. İstanbul Valiliği'nin de yarıyıl tatilinde servis ücreti alınmaması yönünde bir kararı bulunuyor. Esnaf Odası'na bağlı araçların tam ücret alması Valiliğin talimatına da aykırı. Yarıyıl tatilinde tam ücret ödeyenlerin haklarını aramaları gerekiyor’’ dedi.

YURDAGÜL YILDIRIM'ın çeken kazakları Benetton tarafından yenisiyle değiştirildi.

NURAN ERDEM'in arızalanan İhlas marka kombisinin arızası giderildi.

NÜVİT KUZOĞLU'nun arızalanan Demirdöküm marka elektrikli şofbeni yenisiyle değiştirildi.

KAYIHAN ONUK'un Arçelik marka arızalı buzdolabı yenisiyle değiştirildi

BELGİN GÖKYOKUŞ'un arızalanan Siemens marka televizyonu yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları