Erkan Çelebi: Krizin faturası kredi kartı sahibine

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

BANKALAR, Aralık ayında artırdıkları kredi kartı faizlerini, geriye dönük işletmeye başladı. Bunu, kasım ayında harcamalarını yüzde 5.5 ile yüzde 7 arasında değişen eski faizlere göre taksitlendiren müşterilerine de yansıttı. Kriz öncesi faiz oranlarını göz önünde bulundurarak harcamalarını taksitlendiren kart sahipleri, bankalara bu ay 3-4 puan daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak.

KREDİ kartı kullanıcıları, Aralık ayı ekstrelerinde bankaların faiz süpriziyle karşılaşacak. Krizin faturasını müşterilerinden çıkarmaya çalışan bazı bankalar, bu ay artırdıkları kredi kartı faizlerini, geriye dönük işletmeye başladı. Bunu, kasım ayında harcamalarını eski faiz oranlarına göre taksitlendiren müşterilerine de yansıttı. Böylece, kriz öncesi faiz oranlarını göz önünde bulundurarak harcamalarını taksitlendiren kart sahipleri, bu ay yüzde 12'ye varan oranlarda faiz ödemek zorunda kalacak.

Oysa, kasım ayı sonunda gönderilen ekstrelerde, faiz oranları yüzde 5.5 ile yüzde 7 arasında değişiyordu. Bu oranlara göre borçlarını taksitlendirenler, aralık ayında gönderilecek ekstrelerde de taksitlendirdikleri harcamalarına aynı oranda faiz yansıtılacağını hesaplıyordu.

Ancak, evdeki hesap, bankalara uymadı. Krizin faturasını tek başına yüklenmek istemeyen bazı bankalar, artırdıkları faizi hemen geriye dönük işletti ve yükü kart müşterilerinin sırtına yıkma yoluna gitti.

Krizin faturasını kart müşterisinin sırtına yıkanların arasında Vakıfbank, Citibank, Halkbank, Finansbank, Pamukbank, Tekstilbank, Şekerbank ve Denizbank başı çekti. Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, bu bankaların kredi kartı borçlarına yönelik gerçekleştirdiği uygulama şöyle:

TEKSTİLBANK:

Kredi kartı müşterilerine uyguladığı yüzde 6.75 faizi alışverişlerde yüzde 8.5'e, nakit çekimde ise yüzde 9.5'e çıkardı. Bu yeni faiz oranlarını 10 Kasım tarihinden itibaren uygulamaya koydu.

VAKIFBANK:

Daha önce 6.5 olan alışveriş ve nakit avans çekim faizini 7.5 olarak değiştirdi. Yeni faiz oranı 21 Kasım, 8 ve 11 Aralık tarihinde kart sahiplerine gönderilen ekstrelerden itibaren uygulanmaya başlandı.

CİTİBANK:

Daha önce 6.95 olan faiz oranının 4 Aralık tarihinden itibaren yüzde 9.5'a çıkardı. Yeni faiz oranı, Aralık ayında düzenlenen ekstrelere yansıtıldı.

FİNANSBANK:

Alışverişlerde uyguladığı faiz oranını 9 Aralık tarihinden itibaren yüzde 5.5'dan yüzde 8.4'e çıkardı. Bu faiz, nakit avans çekimlerinde yüzde 8.9 oldu. Faiz artırımını kademeli olarak uygulamaya koyan banka, taksitlendirilen alışverişler için 1 Aralık'tan itibaren basılan ekstrelerde yüzde 6.4, 5 Aralık'tan sonra basılanlarda yüzde 6.9 ve 9 Aralık'tan sonra basılanlarda da yüzde 8.4 faiz uygulayacağını duyurdu.

PAMUKBANK:

Daha önce 5.9 olan taksitlendirilen alışverişlere uyguladığı faiz oranını yüzde 8.75'e çıkardı. Bu yeni faizi de 1 Aralık tarihinden itibaren uygulayacağını açıkladı.

DENİZBANK:

Taksitlendirilen kredi kartı alışverişlerine daha önce yüzde 5.95 oranında uyguladığı faiz oranını, yüzde 7.5'a çıkardı. Bu faizi de 5 Aralık tarihinden itibaren düzenlediği ekstrelere yansıttı.

ŞEKERBANK:

Kredi kartlarına daha önce yüzde 5.5 oranında faiz uygulayan banka, bu faizi yüzde 8.75'e çıkardı. Bu faizi de 13 Aralık'tan sonraki ekstrelere yansıttı.

HALKBANK:

Kredi kartlarına uyguladığı aylık faiz oranını yüzde 6'dan yüzde 10'a çıkardı. Yeni faiz oranını 5 Aralık'tan sonra düzenlenen kredi kartı ekstrelerine yansıttı.

Gıda reklamı takipte

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, tüketiciyi yanıltan gıda ve yardımcı besin maddesi reklamlarına karşı harekete geçti. Bakanlık, içeriğinde olmadığı halde tüketiciyi yanıltıcı reklam yapan firmaları, Reklam Kurulu'na bildiriyor. Bakanlık en son, reklamlarında selüliti önlediği iddia edilen bir yardımcı besin maddesi ile reklamında viagra etkisi yaptığı iddia edilen bir vitaminin ithalatına izin vermedi. Bakanlığın, prospektüsünde ‘‘tedavi edici, zayıflatıcı, kilo aldırıcı, ağrı kesici, belli bir hastalığa iyi geldiği’’ şeklinde ibare yer alan ürünlere de ithalat izni verilmediği açıklandı. Yetkililer, gıda ithalatı taleplerinde, ürünün gıda kodeksine uygun, insan sağlığına olumsuz etkisi olup olmadığının yanısıra içeriğinde de yasak madde bulunup bulunmadığına bakılarak izin verildiğini belirttiler.

Bira değil ambalaj değişti

OKUYUCULARIMIZDAN Şener Yılmaz Efes Pilsen'in dört yıl önce piyasaya sunduğu depozitosuz şişeler ile iki yıl önce satışına başlanan vidalı kapaklı şişelerde bulunan biraların tadının farklı olduğu iddiasında... Yılmaz'ın bu iddiasıyla ilgili olarak görüştüğümüz Efes Pilsen yetkilileri, ‘‘Ambalajının değiştirilmesi, biranın tadının da değiştiği anlamına gelmez. Biranın kahverengi, yeşil veya beyaz renkli şişeye konması, şişenin kapağının normal veya vidalı kapak olması, ürünün satışıyla ilgili pazarlama yöntemleridir. Bunun da amacı, tüketiciyenin zevkine ve beğenisine uygun kendi seçebileceği tüketim alternatifleri yaratmaktır. Ambalajın, şişenin renginin veya kapak şeklinin biraya hiçbir etkisi yoktur. Ambalajların içine konan bira hep aynıdır. ABD'de biraların yüzde 100'ü vidalı kapaklı şişelerde tüketiciye sunulurken, Avrupa'da bu oran yüzde 10'a kadar düşüyor’’ dedi.

Tüketici tazminat istiyor

TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) ile Friedrich Ebert Vakfı'nın birlikte düzenlediği toplantıda, Tüketici Yasası tartışıldı. Toplantıda, 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki Kanunu'nda AB'ye uyum süreci açısından yapılması gereken değişiklikler ele alındı. Toplantıda, Tüketici Yasası'nda yapılacak değişikliklerle, Türk tüketicilerinin de Avrupalı tüketiciler gibi ‘‘tazminat’’ hakkına kavuşturulması için yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Ayrıca, üretici sorumluluğu ve ürün güvenliğinin sağlanması ile kamusal hizmetlere ait sözleşmelerde dayatmaların çıkarılıp bu sözleşmelerin standart hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. TÜKODER Başkanı Mehmet Sevim, ‘‘Tüketici Yasası'nda yapılacak değişiklikler, Meclis gündemine girmeden önce taraflarca değerlendirilmeli. Tüketiciler kendileriyle ilgili bir Yasa yapılıyorsa onunla ilgili görüşlerini bildirebilmeli. Taslakta eksiklikler varsa taraflar bunu belirleyip düzeltme yapılmasını sağmalı. Bu toplantıda bunu gerçekleştirmeye çalıştık. Şubat ayında Ankara'da da ikinci toplantı yapılacak' dedi.

Gaziye şartlı onur hattı

TELSİM'in gazi, vazife malülleri ile şehitlerin birinci derece yakınları için geçtiğimiz yıldan itibaren düzenlediği onur hat aboneliğine geçmek isteyenlerde en az altı ay kredi kartı kullanma zorunluluğu aranıyor. Kredi kartı olmayanların başvuruları ise kabul edilmiyor. Şehit yakını olarak gerekli olan tüm evrakları hazırlayarak onur hat aboneliği için Telsim'e başvuran okuyucularımızdan Ahmet Hamlı'nın da talebi kabul edilmedi. Konuyla ilgili olarak görüştügümüz Telsim yetkilileri, en az altı aydır kullanılan kredi kartına ait hesap ekstresi gösteremeyen şehit yakını, gazi ve vazife malüllerinin, diğer tüm özelliklere sahip olsa da onur hat aboneliğine geçemeyeceklerini söyledi.

KAZIM ARSLAN'ın kampanyadan kazanmış olduğu Philips PC kamera, Anet firması tarafından adresine yollandı.

İBRAHİM ÜNAL'ın arızalanan T28 cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

ŞEREF GENCOL'un iptal edilen hattı Türk Telekom tarafından açıldı.

MESUT ÖZCAN'ın telefonunun arızalanan el terminali Ericsson tarafından değiştirildi.

ÖZLEM ÜNLÜ'nün kordonunun kaplaması bozulan Seiko marka saati, Aydın Saat tarafından yenisiyle değiştirildi.

GÜNHAN ÖZKARA'nın arızalanan çelik kapısı Örnek Metal tarafından onarılarak sorunu giderildi.

HASAN MERCANOĞLU'nun arızalanan bulaşık makinesi Bosch tarafından yenisiyle değiştirildi.

ÖZGÜR TEMEL'in borcundan dolayı kapatılan hattı Telsim tarafından görüşmeye açıldı.

SULTAN ALTUNTAŞ'ın koltuk takımının dökülme meydana gelen kumaşı Fierra tarafından yenisiyle değiştirildi.

NUSRET YAVUZ'un arızalanan şarjlı tıraş makinesi Arçelik tarafından yenisiyle değiştirildi.

NURAY ÇULHAOĞLU'nun yırtılan gömleği İnfinity mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

OKTAY BAYSAN'ın arka cebi deforme olan pantolonu Gencallar Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

GÜNEŞ ÖZKALAY'ın arızalanan ütüsü Tefal tarafından yenisiyle değiştirildi.

HULUSİ ÖZ'ün mükerrer ödediği 64 milyon 200 bin lira Turkcell tarafından faturasından düşüldü.

Yazarın Tüm Yazıları