Erkan Çelebi: Kredi kartlarında promosyon dönemi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

BANKALAR kredi kartı kullanımını yaygınlaştırmak için artık, her ay kampanya düzenleyerek, kredi kartıyla alış veriş yapan müşterilerine çekilişle hediye dağıtıyor. Bu bankalar, müşterilerine otomobilden bilgisayara, cep telefonundan kameraya, kol saatinden t-şhirte kadar bir çok ürünü hediye ediyor.

TÜRKİYE'de kredi kartı kullanımındaki artış, bankaların iştahını kabartıyor. Pastadaki paylarını büyütmek isteyen bankalar sürekli yeni pazarlama yöntemleri geliştiriyor. Kredi kartı faizlerini yüzde 5.4'e kadar düşüren bankalar, şimdi de çekilişle hediye dağıtmaya başladı. Her ay düzenledikleri kampanyalarda, kredi kartıyla alış veriş yapan müşterilerine otomobilden bilgisayara, cep telefonundan kameraya, kol saatinden t-şhirte kadar bir çok ürünü hediye ediyor.

Ayrıca kendi kredi kartlarını cazip hale getirmek için farklı uygulamaları da gündeme getiren bankalar, yan kuruluşları aracılığıyla da kredi kartı müşterilerine özel hizmetler sunmaya başladı. Bazı bankalar, bünyelerindeki sigorta şirketleri aracılığıyla müşterilerine emeklilik sigortası yaparken, bazıları da yaptığı konutlardan almak isteyen müşterilerine değişik oranlarda indirim yapıyor.

PUANLI HEDİYELER

Artık, kredi kartıyla yapılan her alışveriş, puan olarak müşteriye dönüyor. Bu puanlar toplandıkça, hak edilen hediyenin değeri artıyor. Kart sahipleri, yaptıkları harcamaların sonunda topladıkları puanlara göre saç kurutma makinesinden ütüye, teleskoptan kondisyon bisikletine, televizyondan kameraya, uçak biletinden bilgisayara kadar bir çok ürünü hediye olarak alabiliyor.

ÇİLİNGİR BANKALAR

Kredi kartı pazarında paylarını artırmak isteyen bazı bankalar da müşterilerine tesisatçıdan çilingire, marangozdan çekiciye kadar bir çok hizmet veriyor. Garanti Bankası, Demirbank, Akbank, Bank Kapital, Yapı Kredi, Bank Ekspres, İş Bankası müşterilerine assist hizmeti veren bankalar arasında yer alıyor.

HEDİYECİ BANKALAR

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, bankaların düzenledikleri kampanyalarla çekilişle verdiği hediyeler ise şu şekilde:

VAKIFBANK: Bir yıl boyunca yapılan her 5 milyon liralık alışveriş için bir çekiliş numarası veriyor. Yıl sonunda yapılacak çekilişte de 1 otomobil, 3 dizüstü bilgisayar, 3 kamera, 3 DVD player, 201 kol saati ve 1001 adet t-shirt verecek.

PAMUKBANK: 30 Eylül tarihine kadar toplam 10 milyon liralık alışveriş ya da nakit çekim için bir kura numarası veriyor. Üç ay sürecek kampanyada her ay 1 Ford Ka otomobil, 10 dizüstü bilgisayar ve 100 Ericsson T28 cep telefonu verilecek.

TEKSTİLBANK: Düzenlediği çekilişlerle müşterilerine Mercedes A 140 dahil olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtıyor.

İŞ BANKASI: 31 Ekim tarihine kadar kredi kartıyla 250 milyon liralık alışveriş yapan ya da nakit avans kullanan müşterilerine verdiği çekiliş numaralarıyla 10 adet 2001 model Ford Focus dağıtacak.

AKBANK: 30 Eylül tarihine kadar kredi kartıyla yapılacak her 25 milyon liralık alışveriş karşılığında bir çekiliş numarası verilecek. Düzenlenen çekilişlerde de 3 otomobil, 153 dizüstü bilgisayar hediye edilecek.

KOÇBANK : Kart müşterileri, 30 Eylül tarihine kadar yapacakları her 100 milyon liralık alışveriş karşılığında bir çekiliş numarası alacak. Yapılacak çekiliş sonucunda 10 çift önümüzdeki kurban bayramını Güney Afrika'da geçirecek.

EMEKLİLİK BANKADAN

Koçbank ayrıca, kredi kartı pazarından farklı bir uygulamayla da pay kapmaya çalışıyor. Koçbank kredi kartı müşterileri, ‘‘Koç Allianz özel emeklilik programı’’yla hiç bir ödeme yapmadan sadece alış veriş yaparak 10 yılda emekli olabiliyor. Her bir milyon liralık alışveriş için 20 puan kazanan kart sahiplerinin puanları 4 bine ulaştığında banka kart sahibi adına sigorta şirketine prim ödemeye başlıyor.

Emlak Bankası ise kredi kartı müşterilerine konut satışlarında indirim uygulamasına gidiyor. Kredi kartıyla yapılacak her alışveriş karşılığında toplanan ‘‘emlak konut puanı’’ oranında banka konutlarından almak isteyenlere indirim yapılıyor.

KARTLAR SİGORTALI

Artık kredi kartlarının tamamına yakını kaybolma ve çalınmaya karşı sigortalı. Yapı Kredi, İktisat, Osmanlı, İş ve Demirbank kayıp çalıntı sigortasının yanı sıra, kartlarına alış veriş sigortası da yapıyor. Bu bankalar kredi kartıyla alınan ürün çalındığı ya da kaybolduğu taktirde sigortadan bedelini karşılayabiliyor.

Bazı bankalar da kart sahiplerine ferdi kaza sigortası yapmaya başladı. Aralarında İktisat, Bank Kapital, Denizbank, Vakıfbank, Tekstilbank, İş ve Şekerbank'ın bulunduğu bu bankalar da kredi kartı müşterilerini kaza ve kaza sonucu ölüm ya da maluliyete karşı sigorta kapsamına alıyorlar. Yurt dışında acil sağlık hizmeti ve hukuk danışmanlık hizmeti veren bankalar arasında ise, Osmanlı, İş, Demirbank ve Dışbank bulunuyor.

Son olarak Demirbank da yeni başlattığı uygulamayla diğer bankaların kredi kartlarındaki borç bakiyelerini, Demirbank kredi kartına transfer imkanı sağlıyor. Böylece müşterileri, tüm borçlarını tek bir kart altında toplayabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları