Erkan Çelebi: Dünyayı aydınlatan fuar

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Hannover'da düzenlenen World Light Show adlı fuarda bu yıl, Philips, General Electric, Osram gibi dünyanın önde gelen firmaları yeni buluşlarını ilk kez görücüye çıkarttılar. Daha az enerji tüketip, daha fazla aydınlatan bu yeni ürünlerin ömrü de oldukça fazla.

HAVA YERİNE GAZ

Philips'in aydınlatma bölümünün geliştirdiği CDM-TC 70 adlı gaz sıkıştırılmış ampul, hava sıkıştırılmış normal ampullerden dört kat daha fazla aydınlatabiliyor. 70 watt enerji kullanan bu ampullarde watt başına 90 lümen verim sağlanabiliyor. Ayrıca bu ampulün renk geri verimi de normal ampullerden daha yüksek olduğu için kullanıldığı ortamda gerçek renge yakın sonuç elde edilebiliyor.

Philips'in geliştirdiği TL-D adlı yeni nesil fluoresan ampullerde renk verimliliği açısından da oldukça zengin. Normal ampuller gibi gözü yormayan yeni fluoresan ampuller, 12 bin saat verimli olarak çalışabiliyor. Ürün, diğerlerinden farklı olarak aliminyum oksit yansıtıcı, cam ve üçlü fosfor özelliklerine de sahip bulunuyor. Ayrıca 8 mm genişliğinde 30 derecelik bir açıyla 18, 30, 36 ve 58 Wolt olarak üretiliyor.

Üzerindeki elektronik trafo sayesinde yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağlayan Philips'in Master Pare adlı yeni halogen ampul de 5 bin saat verimi düşmeden çalışabiliyor.

EN KÜÇÜK HALOGEN

Osram'da yeni geliştirdiği dünyanın en küçük halogen ampulünü ilk kez Hannover fuarında tanıttı. Düşük voltajlarda bile çalışabilen bu yeni ürün, estetik açısından da ampullere değişik bir boyut getiriyor. Üretiminde kullanılan camın özelliği nedeniyle kolay bağlantı ve titreşimlere karşı direnç sağlıyor.

Philips'in yanı sıra Osram da, sıkıştırılmış sodyum gazlı yeni sokak ampulünün ilk tanıtımını Hannover fuarında gerçekleştirdi. Osram'ın bu yeni ampulünün ömrü de 12 bin ile 16 bin saat arasında değişiyor. Bu da, ampulün yeniden değiştirilme süresini 3 ile 4 yıla kadar çıkmasını sağlıyor.

Ampulde gerçek renk

General Electric'in aydınlatma biriminin geliştirdiği ConstantColor CMH adlı yeni halogen ampulde, fuarda ilk kez görücüye çıktı. Önümüzdeki aylarda piyasaya sürülmesi planlanan bu yeni ampul, renk geri verim özelliği de oldukça yüksek. Diğer ampullerden daha pahalı olmasına rağmen, kullanım ömrü daha uzun olan bu ürünün 70 wattlığı 6 bin, 150 watt olanı ise 9 bin saat kullanılabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları