Erkan Çelebi: Casus yolcular otobüs şoförlerini denetliyor

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Trafik cezalarından kazaya neden olan otobüs şoförünün yanı sıra, bağlı olduğu şirketlerin de nasibini almaya başlaması, firmaları kazalara karşı özel önlemler almaya itti. Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri, şoförlerin uykusuz ve alkollü araç kullanıp, kullanmadıklarını ‘‘casus yolculara’’ denetletiyorlar.

Sürekli seyahat eden yolculara indirim uygulayıp, casus olarak kullanan firmalar, bu yolculardan seyahat sırasında gözlemledikleri şoför hatalarının bir rapor halinde şirkete iletilmesini istiyor. Böylece, şoförün trafik kurallarına uyup uymadığını, yolculara davranışını ve alkol kullanıp kullanmadığını belirleyebiliyor.

İNDİRİMLİ TARİFE

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre casus yolcu kullanan otobüs firmalarından biri de Pamukkale Turizm... Pamukkale Turizm yetikilerinden Cemil Sunar, casus yolcu kullanmanın hem yolcu hem de firma açısından büyük avantaj sağladığını söyledi. Sunar, ‘‘Sürekli seyahat eden kişilerle anlaşıyoruz. Bunlardan şirket adına otobüs şoförünü seyahat boyunca izlemesini ve gözlemlediği şoför hatalarını rapor etmesini istiyoruz. Bu kişileri üst düzey yöneticiler dışında hiç kimse tanımıyor. Bunun karşılığında da casus yolculara özel indirimli tarife uyguluyoruz. Böylece hem yolcu ekonomik seyahat ediyor, hem de biz seyahat boyunca yaşanan hataları öğrenip, gerekli önlemleri alıyoruz’’ dedi.

Şehirlerarası otobüs işletmelerinin, yolcuların güvenli seyahat etmelerini sağlamak için aldığı diğer önlemler ise şöyle:

MOTORİZE YOL KONTROLÜ:

Belli noktalarda bulunan motorize yol kontrol ekipleri firmaya ait otobüsleri yolda durduruyor. Şoför araçtan indirildikten sonra yolculara herhangi bir sorunları olup olmadığı soruluyor. Herhangi bir şikayet varsa, bu o anda şoföre morali bozulmasın diye bildirilmiyor, merkeze rapor ediliyor. Eğer bir araçtan iki kez şikayet gelmişse, o aracın şoförüne ceza veriliyor.

GİZLİ KONTROLLER:

Özellikle emekli polis ve subaylar arasından seçilen kontrol görevlileri araca yolcu gibi binerek denetim yapıyor. Bunların kimliğini de sadece yönetim biliyor.

HOST RAPORU:

Her seferden sonra araçta görevli host (yolcuya servis yapan erkek eleman), bir rapor hazırlıyor. Hostlar, şoförlerle anlaşmamaları ya da etkilenmemeleri için ayrı bir birime bağlanıyor. Maaşlı ve sigortalı olarak firma tarafından çalıştırılıyorlar.

ARAÇ KONTROL KARNESİ:

Şoförlere verilen bu karneye, aracın her çıktığı yerde yapılan kontroller mühürlü olarak kaydediliyor. Bu kontrollerde lastikler, camlar, aracın genel durumu değerlendiriliyor ve görülen eksiklikler kaydediliyor. Ayrıca aracın çıkış saati ve varış saati de bu karneye işlenerek, hız kontrolleri yapılıyor.

Zeliha ASLAN



Yazarın Tüm Yazıları