Erkan Çelebi: Alo alo orası, çilingir mi?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Bankalar şimdi, tesisatçıdan çilingire, marangozdan çekiciye kadar bir çok hizmeti müşterilerine vermek için birbirleriyle yarışıyor. Anahtarı içerde unuttuğunuzda çilingiri, yolda kaldığınız da çekiciyi, evi su bastığında tesisatçıyı, kalp krizi geçirdiğinizde ambulansı çağırmak için artık siz değil, bankanız uğraşacak.

TÜRKİYE'de kredi kartı kullananların sayısı 9 milyona, işlem hacmi de 3 katrilyon 640 trilyon liraya ulaştı. Bu da, pazardaki paylarını artırmak için kredi kartlarında puan savaşını başlatan ve buzdolabından uçak biletine kadar bir çok ürünü hediye olarak veren bankaları, assist hizmeti vermeye yöneltti.

Pastadaki paylarını artırmak isteyen bankalar şimdi, tesisatçıdan çilingire, marangozdan çekiciye kadar bir çok hizmeti müşterilerine vermek için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor. Artık, anahtarı içerde unuttuğunuzda çilingir, yolda kaldığınızda çekici, evi su bastığında tesisatçı, astım krizine girdiğinizde oksijen tüpü, beyin kanaması geçirdiğinizde ambulans çağırmak için uğraşmanıza gerek kalmadı. Sadece bankaya telefon etmeniz yeterli. Banka, hemen seferber olup, tüm bu işlemleri sizin adınıza yapmaya hazır. Hatta, bu hizmetlerden bir çoğu için ücret dahi ödemiyorsunuz. Sevgililer gününde banka, sizin adınıza sevgilinize çiçek bile gönderiyor ama, bu tür hizmetlerin bedeli kredi kartından karşılanıyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre Garanti Bankası'ndan Akbank'a, Demirbank'tan Bankkapital'e kadar bir çok banka kredi kartına, Bayındırbank ise mevduat hesabına assist hizmeti vermeye başladı. Bu bankalardan bazıları verdikleri bu hizmetlere karşı, müşterilerinden ücret talep etmezken, bazıları faturanın bir bölümünü müşterisine yansıtabiliyor. Bankalardan bazıları ise, hizmeti sadece yurtiçiyle sınırlı tutmuyor, yurt dışında da başı dara düşen müşterilerinin yardımına koşuyor.

DEMİRBANK:

Bankanın assist hizmetleri ev ve seyahat olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Seyahat yardımından tüm kredi kartı sahipleri yararlanıyor. 100 dolara kadar olan çekici masrafları banka tarafından karşılanıyor. Ev yardım hizmetlerinden ise sadece Visa Premier ve Mastercard Gold kart sahipleri yararlanabiliyor. Yılda üç kez, tesisatçı, ambulans, hemşire, doktor, çilingir, marangoz, boyacı gibi hizmetler veriliyor. Bu hizmetlerin karşılığı 30 doları aşmadığı taktirde kart sahibine yansıtılmıyor. Vefat eden kredi kartı sahiplerinin naaşının ikametgah adresine geri gönderilmesi ve taşınmasıyla ailenin diğer fertlerinin eve geri dönüşlerini organize ediyor ve masraflarını karşılıyor. Ayrıca astım hastalarına oksijen tüpü ve solunum terapisti gönderiliyor. Yeni doğum yapan kredi kartı sahibinin bebek sağlığı ve bakımı için eğitim hizmeti ve sarılık durumunda fototerapi tedavisinin gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

BANKKAPİTAL:

Gold kredi kartı kullanıcıları ihtiyaç anında çilingirden tesisatçıya, çekiciden ambulans göndermeye kadar birçok hizmeti veriyor. Aracın bozulması veya kazaya uğraması durumunda aracın yetkili servise çekilmesini sağlıyor ve ödemeyi yapıyor. Ödemenin 100 doları aşması durumunda farkı kart sahibi karşılıyor. Dahili su tesisatı sorunlarında su saatinden musluğa kadar olan arızaların giderilmesini, elektrik tesisatı sorunlarında da elektrik saatinden konuta kadarki arızaları karşılıyor, konuta tesisatçı gönderiyor. Bu hizmetlerden yılda en fazla 3 kez yararlanılabiliyor. Konut anahtarının kaybedilmesi ya da unutulması durumunda Bank Kapital Yardım çilingir gönderiyor. Araç anahtarı kaybedilir veya içeride unutulursa da tamirci gönderiliyor gerekirse araç en yakın yetkili servise çekiliyor. Çilingir servisinin 50 dolara kadar olan tüm masrafları banka tarafından karşılanıyor. Ayrıca, ücreti karşılığı çiçek siparişi verilebiliyor, otel ve uçak bileti rezervasyonları da yaptırılabiliyor.

GARANTİ BANKASI:

Subelerinde müşteri ayrımı yaparak, kart sahibi olmayanları saatlerce kuyrukta bekleterek cezalandıran Garanti Bankası da assist hizmeti veriyor. Kredi kartı sahiplerine seyahat sırasında sorunla karşılaştıklarında tıbbi ve teknik yardımın yanısıra sigorta hizmetleri de veriyor. Tıbbi yardım, hastaneye nakil, refakatçinin hastanın yanına ulaştırılması, kaza sonrası kart sahibinin ülkesine dönüşünü sağlama ve cenazenin naklini içeriyor. Teknik yardımda ise aracın çekiciyle tamirhaneye ulaştırılması, araç tamir oluncaya kadar kart sahibinin otel masraflarının belli bir bölümünün karşılanmasını kapsıyor. Tüm bu hizmetler için kart sahiplerinden ücret talep edilmiyor. Kredi kartıyla son üç ayda aylık ortalama 50 milyon liralık harcama yapılmış olması yeterli sayılıyor. Ayrıca acil durumlarda evlere tesisatçı, elektrikçi, çilingir, ve camcı gönderiliyor. Bu hizmetlerin bedeli ise yılda en fazla 3 kere ve 50 doları aşmamak kaydıyla banka tarafından karşılanıyor. Ücreti karşılığında ise hemşire, doktor veya ambulans gönderimi, bebek bakıcısı sağlanıyor.

BAYINDIRBANK:

Aylık hesap ortalaması 10 bin dolar olan müşterilerine Ücretsiz Ferdi Kaza Sigortası ve assist hizmeti veriyor. Bu hizmetten yararlanan 18-70 yaş arası müşteriler, kaza sonucu oluşabilecek ölüm veya sürekli sakatlık durumlarında ortalama mevduatlarının iki katı kadar tazminat alıyor. Ayrıca, 100 dolara kadar çekici, 50 dolara kadar da çilingir, camcı, tesisatçı, ambulans gibi masraflar assist hizmetleri kapsamında banka tarafından karşılanıyor.

AKBANK:

American Express kartla yurtiçinde ücreti karşılığı doktor, hastane ilaç temini, oto kiralama gibi hizmetler veriyor, rezervasyonlar yapıyor. Vize, pasaport, bagaj kaybolması durumunda izlenecek prosedür hakkında bilgi verme, ücreti karşılığı çekici, tesisatçı, elektrikçi, çilingir, camcı ve PVC doğrama, duvarcı, boyacı, marangoz, ilaçlama ve temizlik şirketleri ayarlama gibi ev yardım hizmetleri de veriyor. American Express Green ve Gold kart müşterilerine ise bu hizmetlere ek olarak yurtdışındayken ihtiyaç halinde acil tıbbi destek ve dünyanın her yerindeki otellerde Amex üyeleri için otel rezervasyonu yapıyor.

HANGİ BANKA NE HİZMET VERİYOR?

Banka Kimler Ücretsiz Ücretli

adı yararlanıyor hizmetler hizmetler

Bank Gold Çekici,çilingir Çiçekçi,

Kapital Card elektrikçi, camcı, halıcı, sahipleri ambulans, tamirci, tesisatçı rezervasyon

Garanti Tüm kredi Ambülans, çekici Bebek bakıcısı Bankası kartı tesisatçı, camcı hemşire,

sahipleri çilingir, doktor

elektrikçi rezervasyon

Demirbank Tüm kredi Çekici, tamirci yedek kartı kazada ambulans, parça

sahipleri refakatçı

ulaşım ve konaklama

Demirbank Premier Tesisatçı,çilingir 30 doları Gold 30 dolara kadar aşan doktor kart doktor, fototerapi sahipleri hemşire, ambulans, hemşire, bebek bakımı, ambulans,

fototerapi bebek bakımı

Bayındır 10 bin Kaza sigortası 50 doları

Bank dolarlık çekici 50 dolara aşan çilingir,

hesaplara kadar çilingir, doktor camcı camcı, doktor, ambulans,

ambulans, hemşire hemşire

Akbank American Bilgi hattı Doktor, hemşire, Express rezervasyon ambulans,

kart ilaç, çiçekçi sahipleri çekici, tesisatçı, marangoz

Akbank American Yurtdışında acil Yurt Express tıbbi destek, dışında

Gold ve Green rezervasyon, oto kart sahipleri kaza sigortası kiralama

GÜLAY AKTAY'ın altı açılan ayakkabısı Karaca tarafından yenisiyle değiştirildi

ERDOĞAN ERDİM'in tuşu arızalanan Nokia 3210 cep telefonunun arızası Başarı Elektronik tarafından giderildi.

FAHRÜNNİSA TIRNAKÇI'nın arızalı Tefal setüstü elektrikli fırını, yenisiyle değiştirildi.

TÜLAY TINAR HACIMUSTAFAOĞLU'nun 2000 yılını sorunu yaşayan Profilo marka yazarkasasında gerekli değişiklik yapılarak sorunu giderildi.

MÜSLÜME ÖZKAN'ın berjer koltukları Yataş tarafından teslim edildi.

GÜLAY ABACI'nın daraltma esnasında deforme olan pantolonu, Polo Garage tarafından yenisiyle değiştirildi.

MEHMET ÖZGÜR'ün voltajında sorun yaşanan Baymak kalorifer kazanının arızası giderildi.

ERKUT AŞICIOĞLU'nun arızalı kombisi Alarko tarafından yenisiyle değiştirildi.

GÜLTEKİN BÜYÜKKARATAŞ'ın Yataş marka uyku setiyle ilgili sorunu giderildi.

SERVET GÜLATŞLAR'ın Renault marka aracının arızalanan aküsünden alınan bedel iade edildi.

Yazarın Tüm Yazıları