Erkan Çelebi: Alman dolandırıcılar gözünü Türkler'e dikti






Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

EUROWORKS adlı hayali şirket, gazetelere ilanlar vererek, Almanya'da amelelik, işçilik, hamallık, garsonluk yapacak Türkler aradığını duyurdu. İlanı ciddiye alıp, başvuruda bulunanlar, beş günlüğüne Almanya'ya davet edildi. Ancak, bu davete katılabilmek için şirketin banka hesap numarasına 425 euronun (270 milyon lira) yatırılma zorunluluğu getiriliyor.

EUROWORKS adlı hayali bir danışmanlık şirketi, ‘‘Almanya'da iş’’ vaadiyle gazetelere ilanlar vererek, ağına düşürecek Türkler arıyor. Bu dolandırıcılar, mesleğine ve tahsiline bakmaksızın 18 yaşını doldurmuş tüm Türk vatandaşlarına Almanya'nın kapılarını ardına kadar açıyor. Saatte 19 mark, ayda ise 2 bin 600 mark (837 milyon lira) gelir vaadeden bu şirket, iş başvurusunda bulunanlardan 425 euro (270 milyon lira) güvence bedeli adı altında para topluyor.

İLK DEĞİL

Daha önce de Amerikalı Westminister Group ile Kanadalı Caledonian Offshore adlı hayali şirketler, aynı taktiği kullanarak, Türkleri dolandırmaya çalışmışlardı. Bunlardan Ronald Gerson adlı Amerikalı dolandırıcı, Westminister Group adlı şirket adına gazetelere verdiği İngilizce ilanlarda, Amerika'da çalışmak isteyen mühendis, doktor, eczacı ve bankacılara çağrıda bulunarak Amerika'da iş vaadetmişti. Yılda 52 bin 390 dolar kazanmak isteyenler, bu dolandırıcının banka hesabına 700 dolar yatırmakla kaldılar.

Kanadalı dolandırıcılar ise gazetelere verdikleri ilanlarda Ortadoğu, Meksika Körfezi, Kuzey Denizi, Kazakistan ve Güney Afrika'daki petrol platformlarında iş vaadinde bulunmuşlardı. Bu dolandırıcılar, yılda 50 bin dolarlık gelire karşılık, sürümden kazanma yoluna gitmiş, başvuranlardan 87 dolar toplamışlardı.

İLHAM VERDİLER

Amerika ve Kanadalı dolandırıcıların uyguladığı bu yöntemin başarılı olması, Alman dolandırıcılara da ilham kaynağı oldu. Alman dolandırıcılar, ilk önce Türk gazetelerine iş ilanları verdi. İlanlarda, meslek ve tahsile bakmaksızın inşaatta amelelik, fabrikada işçilik, depoda hamallık, lokantada garsonluk yapacak elemanlar aradığını duyuruldu. İlanı ciddiye alıp, başvuruda bulunanlara geçtiğimiz ocak ayında Euroworks adlı Hannover merkezli hayali şirketten birer mektup gönderildi. Bu mektupta, iş başvurularının kabul edildiğine dikkat çekilerek, görüşme için 5 günlüğüne Almanya'ya davet ediliyorlar. Bu görüşmeler sırasında, çalışma izni, sigorta ve Alman doktorlardan alınacak sağlık raporu için gerekli işlemlerin de gerçekleştirileceği belirtiliyor. Otel rezervasyonlarının yapılıp, uçak biletinin gönderilebilmesi için de emniyet parası olarak şirketin banka hesap numarasına 425 euronun yatırılması isteniyor. Yatırılacak bu paranın daha sonra Almanya'da iade edileceği vurgulanıyor.

EV DE AYARLIYOR

Gönderilen mektuba, ayda 2 bin 600 marklık işin yanı sıra konaklama ve öğlen yemeklerinin şirket tarafından karşılanacağı bilgisi ekleniyor. Aralık ayından itibaren de iş başı yapılacağı iddia ediliyor.

Euroworks hayali danışmanlık şirketinden bu mektubu alıp, 425 euroyu banka hesap numarasını yatıranlar, 5 günlük görüşme için uçak biletlerinin gönderilmesini bekliyor. Ancak, paranın yatmasına rağmen şirketten bir daha ses seda çıkmadı.

Kontörlü internete zam

İLETİŞİM hizmeti veren kuruluşlardan alınan KDV oranının yüzde 17'den yüzde 25'e çıkarılmasının ardından ekolay.net'in Fıstık, Superonline'nın da e-pack adlı internet erişim ürünlerine zam yapıldı. Buna göre, Superonline'in 10 saatlik e-pass ürününün fiyatı 900 bin liradan 4.5 milyon liraya, 30 saatlik e-pass'ın fiyatı da 1.5 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi. Fıstık'ın 10 saatlik erişim paketinin fiyatı 1.5 milyon liradan 4 milyon liraya çıktı. 1 milyon liradan satılan 15 saatlik uzatma kartı Extra Fıstık'ın süresi 10 saate indirildi. Fiyatı ise 3 milyon 500 bin lira olarak belirlendi.

Okuyucularımızdan Cem Musabak'ın başvurusuyla ilgili olarak görüştüğümüz Superonline Kurumsal İletişim Müdürü Elif Duru, yüzde 400'lük zamma gerekçe olarak KDV oranlarının yüzde 17'den yüzde 25'e çıkarılmasını gösterdi. Duru, ‘‘KDV artışına bağlı olarak artan çeşitli maliyetler nedeniyle e-pack ürünlerimizin fiyatında yeni düzenleme gerekliliği doğdu. Sınırsız internet erişim paketlerinde ise indirime gidildi’’ dedi.

Boyut internet aboneliğini uzattı

BOYUT Bilgisayar gazetelere verdiği kampanya ilanlarında ayda 64 dolara IBM PC, web okul ve Superonline aboneliği vereceği duyuruluyordu. Ayrıca ödeme süresince internet erişimi ve web okul aboneliğinin de devam edeceği belirtiliyordu. Buna rağmen internet aboneliği birinci yılın sonunda bitirilen Erkan Ergüder'in şikayetiyle ilgili olarak Boyut Bilgisayar yetkilileriyle görüştük. Yetkililer, belgelerin yanlış düzenlendiğini savunarak Ergüder'in abonelik süresini düzelteceklerini söylediler. Ardından da Ergüder'e 12 aylık ek internet erişimi ve web okul aboneliği verdiler.

Advantage taksitleri İşbank'a ödenemiyor

ARTIK, İş Bankası'na, EFT yoluyla Advantage Card ödemeleri yapılamayacak. Okuyucularımızdan Cihan Dinçer'in şikayetiyle ilgili görüştüğümüz Çarşı Mağazası yetkilileri ‘‘İş Bankası geçtiğimiz Kasım ayından itibaren EFT yoluyla yapılan Advantage Cart ödemelerini kabul etmiyor. Banka, konuya ilişkin kararını açıkladığı gün EFT ile yapılan ödemeleri işleme koydu. Ancak bu tarihten sonra kabul etmedi. Bankanın bu kararını, 15 Kasım 2000 tarihi itibarıyla gönderdiğimiz hesap ekstrelerinde müşterilerimize duyurduk’’ dediler.

MEVLANA BAŞAL'ın yapmış olduğu mükerrer ödeme Pamukbank tarafından hesabına iade edildi.

M. EGE ÇAĞLAR'ın telefon hatları Türk Telekom tarafından dijitale çevrildi.

ASUMAN İLGAR'ın arızalanan T10 model cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

MERAL GİRGİN'e Ocak ayında gönderilen faturası Digitürk tarafından iptal edildi.

NEVZAT ELDEM'e Cine5 tarafından 12 aylık Supersport kanalı hediye edildi.

YASİN KUBİLAY ZORLU'ya gönderilen 25 milyon 779 bin liralık hatalı fatura Turkcell tarafından yeniden düzenlenerek 5 milyon 320 bin liraya düşürüldü.

GÜLCAN ZARALILAR'ın arızalanan buzdolabı Arçelik tarafından yenisiyle değiştirildi.

TUĞRUL KARACA'nın yaptığı 54 milyon 200 bin liralık mükerrer ödeme Turkcell tarafından diğer faturasından düşüldü.

Hocamız Nezih Demirkent'i kaybettik. Hepimizin başı sağolsun.

Yazarın Tüm Yazıları