GeriSeyahat Erguvan kenti Çatalca
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Erguvan kenti Çatalca

Erguvan kenti Çatalca

İstanbul'un hem yanı başında hem de kentten çok farklı bir atmosfere sahip Çatalca. Ulaşımı kolay, gezi seçenekleri fazla. Sahilleri, kumsalları doyumsuz. Lokantalarında her damağa uygun yemekler var. Keyifli saatler için ideal.

Çatalca denilince akla hemen erguvan ağaçları gelir. Çünkü Karadeniz ve Marmara arasında kalan bu bereketli topraklar bahar aylarında baştan aşağı kırmızıya çalan eflatun renkli çiçeklerle bezenir. Nemli, ılık iklimi erguvan için idealdir Çatalca'nın. Bu nedenle eskiler Çatalca’ya ‘‘erguvan kenti’’ der.

İstanbul'dan TEM olarak bilinen E-80 otoyolundan Çatalca gişelerinden çıkıp sola doğru 13 kilometre gittiğinizde karşınıza 16 bin nüfuslu 6 beldeli ve 43 köyü olan Çatalca ilçesi size merhaba der.

İlçenin girişinde Çatalca'nın gezi rehberi sayılabilecek tabelayı görürsünüz. Burada köylerin ve gidilecek yerlerin uzaklığı yazar. Tabeladaki rakamlara pek güvenmeyin, bazıları hatalı. Ama ölümcül yanlışlıklar değil bunlar, sadece 15-20 kilometrelik yanılmalar!

Trafik yoğun, alışveriş fazla olduğu için çevrede fazlasıyla dükkan, bol çeşit bulmak mümkün. Kasaplar, marketler her tür mangalı ve mangal kömürünü, çırayı bulunduruyor. Her bütçeye uygun mangal, kilosu bir milyon 250 bin liradan kömür alıcısını bekliyor. ‘‘Çatalca Et Plaza’’ adındaki kasap ise her tür acil et ihtiyacını karşılamak üzere 24 saat açık.

KALEİÇİ'NDEN BAŞLAMALI

Çatalca'da görülecek yerler listesinin ilk sırasında Kaleiçi Mahallesi var. Genellikle inşa tarihleri bilinmese de buradaki 32 bina 1983 yılında tarihi eser olarak tescil edilmiş. Binalara çivi bile çakmak yasak. Ancak bazıları acilen çivi çakılmazsa, yıkılacak düzeyde bakımsız.

Çatalca'nın içindeki turunuzda Topuzlu Çeşmesi Meydanı'ndan geçmenizi öneririz. Eski askerlik şubesi veya maliye lojmanı, şimdi Kültür Evi haline getirilen eski Kaymakamlık lojmanı, eski Ziraat Bankası şube binası, bazı eski evler, Potaki Çeşmesi görülmeye değer.

Kentin içinde ve 18 kilometre batısında Bizans surları var. Bazılarının diplerine gecekondular yapılmış büyük bölümleri ise yıkılmış.

Kalıntılarına bakılarak surların, dört yanında birer burç bulunan dikdörtgen biçimli bir kalenin parçası olduğu var sayılıyor. Kuzeydeki surların ise, 507-511 tarihleri arasında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından İstanbul'un su yollarını korumak amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor.

Viran durumdaki bu surların yanından dere geçiyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul kuşatması sırasında Edirne'de döktürdüğü topların bu dere yatağında denendiği rivayet ediliyor.

İlçenin ortasındaki 16'ncı yüzyıldan kalma hamamın bacası halen tütüyor. Padişah Avcı Mehmet Han'ın şehzadeliği döneminde avlanmak için geldiği bölgede kendisi ve haremi için inşa edilen hamamın müşterisi şimdilerde Çatalca'nın yerlileri.

TARİHİ CAMİLERİ

Çatalca'nın eski ve ünlü camileri görülmeye değer. Sadrazam Ferhat Paşa için 1575 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Ferhatpaşa Camisi ve yanındaki çeşmesinin suyu hala kullanılıyor. Yapının caddeye bakan duvarının dibinde hoş bir çeşme var. Küfeki taşından yapılan caminin avlusunda önü revaklı ve üstü kubbeli bir kütüphane binası da mevcut.

Bölgedeki bir başka tarihi yapı Ali Paşa Camisi. Cami kesme taştan dört duvar ve sekiz pencereli bir kasnak üzerine oturtulmuş. Büyük bir kubbesi var. Balkan Savaşı sırasında büyük hasar görmüş. 1934-35 yılları arasında hurda ambarı olarak kullanılmış daha sonra da restore edilerek işlevsellik kazandırılmış.

TURİSTİK KÖYLERİ

Çatalca'nın turistik köylerinin merkeze uzaklığı şöyle: Subaşı köyü 9 km. Akalan köyü 20 km. İhsaniyle 20 km. Kabakça 14 km. İnceiz köyü mağaraları 8 km. Gümüşpınar köyü 31 km. Aydınlar köyü 41 km. Karamandere 44 km. Balaban köyü 32 km. Durusu köyü 39 km. Binkılıç köyü 45 km. Çilingoz köyü 68 km. Yalıköy 53 km. Karacaköy Evcik Plajı 36 km. Ormanlı köyü 33 km.

NASIL GİDİLİR

Çatalca'ya çok çeşitli ulaşım alternatifleri var. Yenibosna'dan Çatalca'ya her 20 dakikada bir halk otobüsleri seferleri düzenleniyor. Bu hatlarda yaklaşık 50 otobüs 05.00 ile 24.00 saatleri arasında karşılıklı sefer yapıyor. 2.5 milyon liraya yolcu taşıyorlar.

Tren ile Çatalca'ya ulaşmak isteyenler için de direkt seferler var. Biletleri bir milyon 800 bin lira. Sirkeci'den tren seferleri 09.20 - 15.00-18.00 Çatalca'dan Sirkeci'ye ise 08.20-11.30 ve 20.00 saatlerinde. Tren yolculuğu 1.5 saat sürüyor.

Mahmutbey gişelerden Çatalca gişelere kadar mesafe yaklaşık 34 kilometre. Gişe çıkışından ilçe merkezine 13 kilometre daha var.

NE YENİR?

Zevke ve bütçeye göre yemek seçeneği bol. Lokantalar, büfeler, pide ve gözleme satanlar, fast foot yiyecekler olmak üzere çok sayıda yemek yenecek yer bulabilirsiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse Cumhuriyet Meydanı'ndaki Sofram Restaurant tandırıyla biliniyor. Kişi başına ortalama 8-10 milyon lira hesap geliyor.

Münipsevi Özel İdare İş Merkezi yanındaki Yaşar İskender, tereyağlı iskender kebabı ile meşhur. Ezmeleri de oldukca leziz. Kişi başı ortalama 5 milyon liraya tıka basa doyulabiliyor.

Çarşı içindeki Merkez lokantası tencere yemekleri yapıyor. Ali Baba köfte salonu da çarşı içinde. İkisinden de ortalama olarak kişi başına 4 milyon liraya çıkabilirsiniz. Kuşkusuz seçenekler ve ödenecek para yenen yemeğe ve lokantaya göre farklı.

Kemal Sunal mağaraları

Çatalca'nın Karadeniz'e olan kıyısı Yalıköy. Gözalabildiğine bir kumsalı var. Kumları ince ve temiz. Bu kumsallar şimdi yalnız ve ıssız ama yazın iğne atılsa yere düşmeyecek kadar dolu oluyor. Tatilcilerin denizle buluştukları güzel bir yer Yalıköy. Çatalca'nın hemen yanı başında bulunan İnceiz köyünde ise mağaralar var. Doğal park alanı içinde bulunan mağaralar turistlerin ilgisini çekiyor. Bir zamanlar Kemal Sunal'ın bir filminin çekildiği mağaralara 'Kemal Sunal Mağaraları' da deniliyor.
False