Ergenekon hâkimlerine MİT savcılarına kesin ihraç

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon hâkimlerine MİT savcılarına kesin ihraç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 23:28

HSYK, FETÖ soruşturmasında tutuklanan Ergenekon hâkimleri ile MİT TIR’larının durdurulması soruşturmasında tutuklanan savcılarının da aralarında bulunduğu 3 bin 165 hâkim ve savcının ihraç kararlarına yaptığı itirazları reddetti. Böylece ihraç kararları kesinleşmiş oldu.

Haberin Devamı

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen hâkim ve savcılardan 3 bin 165’inin itirazını oybirliğiyle reddetti. Bu hâkim ve savcıların HSYK Başkanvekili ve Kurul üyelerine dönük ret talepleri de yine oybirliğiyle reddedildi. Kararda, ret taleplerine inandırıcı delil gösterilemediği, HSYK Başkanvekili ile Kurul üyeleri arasında husumet veya tarafsızlığı şüpheye düşürecek bir halin de mevcut olmadığı vurgulandı.

24 EKİM’DEN İTİBAREN
FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilip sonra tutuklanan eski HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Ergenekon Davası’na bakan dönemin İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, aynı mahkeme üyesi Hüsnü Çalmuk ile MİT TIR’larının durdurulması soruşturmasında tutuklanan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ve eski savcı Aziz Takçı’nın da aralarında bulunduğu hâkim ve savcıların ihraç kararları kesinleşti. İhraç kararlarının altında imzası bulunan HSYK 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz’ın, Ergenekon şüphelisi olarak dinlenip hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıkmıştı. Dönemin Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı olan Yandırmaz, 2014 HSYK seçimlerini adli yargıda 5 bin 836 oyla ilk sırada kazanırken, dönemin Ergenekon hâkimi Hüsnü Çalmuk 35 oyla son sırada tamamlamıştı.

HSYK Genel Kurulu’nun konuya ilişkin dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 29 Kasım tarihli kararına göre, Kurul meslekten ihraç edilen hâkim ve savcıların yeniden inceleme taleplerini değerlendirdi. Bu gündemle 24 Ekim’den itibaren toplanmaya başlayan HSYK Genel Kurul’u, 29 Kasım’a kadar belirli gün ve aralıklarla yeniden inceleme taleplerini görüştü. Savcı Seyfettin Yiğit’in yeniden inceleme talebinde bulunduktan 7 gün sonra tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar ettiği, yeniden inceleme talebinin reddedildiği ve dosyasının ölüm nedeniyle kaldırıldığı kaydedildi. HSYK, hâkim ve savcıların eş, anne, baba ve ağabeyleri kanalıyla yapılan itirazlarını da incelenmeksizin usül yönünden reddetti. Bazı itirazlar ise süre yönünden reddedildi. Böylece, meslekten ihraç edilen hâkim ve savcılardan 3 bin 165’inin itirazı değerlendirilip reddedilmiş oldu. OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 3. maddesinin HSYK Genel Kurulu’na verdiği yetki uyarınca FETÖ ile irtibatı ve iltisakı tespit edilen hâkim ve savcılar önce meslekten uzaklaştırılmış sonra da ihraç edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!