Ergenekon gölgesinde kalan rektör atamalarına dikkat

21 üniversitenin rektör adayları YÖK’e gitti. Adaylarla mülakatlar yapıldı. Her şey bitti. Şimdi YÖK adaylardan 3’ünü seçip, içlerinden birisini atamak üzere Cumhurbaşkanlığı makamına sunacak.

Haberin Devamı

Bunlardan birisi de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi... Önce seçim sonuçlarını verelim. Toplam 782 öğretim üyesi oy kullandı. Bunların %33’ünü yani 262 oyu Prof. Murat Aydın alarak birinci çıktı. Aydın’ı, %23 ile yani 183 oyla Prof. Hüseyin Akan, %20 ile 157 oyla Prof. Erdal Ağar takip etti. Diğer adaylardan Prof. Mehmet Koyuncu 76, Prof. Hakan Muğlalı 46, Prof. Tayyar Cantürk 35 ve Prof. Fahrettin Çelik ise 15 oy alabildi. 6 oyun geçersiz sayıldığı seçimler sonucunda şimdi gözler YÖK’e çevrildi. Çünkü haftaya YÖK’ün listeleri Cumhurbaşkanlığı’na göndermesi bekleniyor. Üniversitelerin hepsinde olduğu gibi Samsun’da da (özellikle de Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde) rektör atamaları çok önemli. Samsun’dan gelen bir not durumun önemini daha da ortaya koyuyor:

"Samsun Atatürk’le özdeşleşmiş bir kent. Kurtuluş mücadelemizin ilk tohumunun atıldığı 19 Mayıs 1919’dan bu yana belki de Samsun için en önemli ve en kritik bir atama olacak. Neden mi? Belki de diğer üniversitelerde de benzerleri vardır. Ancak Samsun’da, laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği için Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan RP’nin 1995’de Samsun milletvekili adayı olan Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın çevresi kendisini rektör seçtirtmek için büyük bir kulis faaliyeti yürütüyor. Akan’ın tarikatların desteğini aldığı ileri sürülüyor. Şubat 2008 başında türbana özgürlük amacıyla hazırlanan ’üniversitelerde özgürlükler’ başlıklı bildiriyi imzalayanlar arasında olduğu da biliniyor. Ne yazık ki rektör atamalarının belli olacağı süreci, Ergenekon gündemi gölgeliyor. Tarikat ve cemaatçiler ve yandaşları, ellerini ovuştururken "Halk Ergenekon’la meşgul iken biz rektör atamalarını bitirelim" diye etmiyorlar mı?"

(Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler Arslan Bulut’un Yeniçağ’da 28.6.2008 tarihli ’Gül onaylar mı; Humeyni düşüncesi Samsun’a çıkar mı?’ başlıklı yazını okumalıdırlar.)

GÜNÜN SÖZÜ

"Güçlü olmak ile erdemlilik birbirine karıştırılır ve güçlü kendini her şeye kadir sanma eğilimi gösterir." (J. William Fulbright)

Agarta zırıltısı

BİLİMSEL araştırmacı, sanat tarihçisi Bülent Tarcan, Agarta tartışmaları üzerine bir not gönderdi. Agarta’lara ait mağaraların Taklamakan Çölü’nün Çin’e doğru uzantısında, eski Miran kentinde bulunduğunu belirterek özetle şöyle diyor:

"Çin’in, buraları, yani resmi tarihin bir türlü kabul etmediği TÜRÜK BİL’in topraklarının işgali üzerine rahipler yok olmuşlar, tahta panolar ve öteki eşya kamyon, deve yükleriyle Paris, Londra, Berlin ve Pekin’e kaçırılmıştır. (Bilinmeyen İç Asya, L.Ligeti, Türk Dil Kurumu yayınları No. 527) Türk Tarih Kurumu Başkanı Sayın Halaçoğlu’na saygılarla bildiririm. Çünkü Ön-Türk Uygarlığı çok geniş bir şekilde bu müzelerde kimseye gösterilmeden saklı tutulmaktadırlar.

- Yeraltı yollarına gelince sanırım, Orta Asya’nın çöl olan kısmında Asyalı kardeşlerimiz yeraltında yılanvari döşenen uzun su yolları açmışlardır. Bu insan becerisinin şaheseri olan su yolları yazarın hayalini harekete geçirmiş olacaktır. Bunun gerisi "teferruat bile değildir".

Türkçe bilmeyen, Ön-Türkçe yazıları okuyamayan, sansasyon yaratmak üzere kalemi eline alan Mısır doğumlu Fransız yazar, kulağında kalan yarım yamalak, aslı astarı olmayan söylentilerden Agarta adlı bir saçmalık yaratmıştır.

Acaba, Ön-Türk uygarlığının ortaya çıkmaya başladığı şu sıralarda bu uygarlığı daha başlangıçtan karalamak için, maksatlı olarak mı ortaya çıkarılmıştır?"

"AGATHA Christie romanları ne kadar gerçekse, Agarta (Ergenekon) o kadar gerçek."

Hükümet su krizine karşı ne yapıyor

CHP İzmir Milletvekili Dr. Canan Arıtman, "Ülkemizin büyük bir su krizine sürüklendiğini" belirterek, bu konuda ne yapıldığını soruyor. Arıtman, Başbakan’a yönelttiği soru önergesinde su krizinin iyi yönetilmediğini, su tasarrufu sağlamak için ne gibi çalışmalar yapıldığını belirterek sorularına şöyle devam ediyor:

"Türkiye genelinde şebeke sularında illere göre arsenik oranı nedir? Türkiye genelinde içilebilir değerlere sahip su araştırması yapılmış mıdır? Yapılmışsa içilebilir su değerlerine sahip olan ve olmayan kaç ilimiz vardır? Ülkeyi yönetenlerin kendi halklarına karşı en hayati görevlerinden biri olan ’su hakkı’na, yani herkesin yeterli, uygun, sağlıklı, karşılanabilir ve fiziksel olarak ulaşılabilir suya sahip olma konusunda hükümetiniz tarafından şimdiye kadar yapılan çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalarda başarı sağladığınızı düşünüyor musunuz?"

Biliyor musunuz

ADD’nin cumartesi günü KADIKÖY İskele Meydanı’nda saat 11.00’de düzenlediği ’Atatürk ve Demokrasi’ mitinginin 13.00’de yapılacağına ilişkin yanıltıcı mesajlar yayınlandığını...

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in, bugün "Melen suyu ile ilgili İstanbul halkından saklanan gerçekleri belge ve görüntülerle kamuoyuna" açıklayacağını duyurduğunu...

İSTANBUL Barosu’nun 22 temmuz salı günü Lozan Anlaşması’nın 85. yılı nedeniyle düzenlediği panelde Prof. Engin Berber, Doç. Sibel Özel, Hülya Emin, Yard. Doç.Yücel Bozdağlıoğlu’nun konuşacağını (0212-251 98 55)

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’nin, Ergenekon iddianamesinin içeriğini açıklamamasının sebebi kanımca Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun 11 Temmuz’daki "Başsavcı iddianamenin içeriğini açıklarsa suç işler" açıklamasında bulunmasıdır. Yoksa Başsavcı, 14 Temmuz’da çok daha detaylı bilgiler sunacaktı.

Murat SOLAK

AGARTA ya da Ergenekon ya da her ne haltsa. Bunca sözden sonra Atatürk’ün de bu örgütten olduğunu anlıyorum. Yüce Ata’mızı da iddianameye alacaklardı ama... Henüz o kadar güçlü değiller sanıyorum. Dava başlasın, yıllar sürecek nasıl olsa bir ara ek bir iddianame düzenleyip Mustafa Kemal’i de işin içine katarlar, yakındır. (Not. Atatürk’ün olduğu her örgütte ben de varım.)

B.Uğur BANOĞLU

ÖDP Başkanı Ufuk Uras’ın Ergenekon’un sonuna kadar gitmesi için Meclis araştırma komisyonu kurulması önergesine Başbakan dahil tek bir AKP’li destek vermemiş. Neden acaba?Semih KALKANOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları