Ergenekon’da bir sonraki aşama AİHM

SOKAKTA, bakkalda, kasapta ve herhangi bir yerde ve herhangi bir kişinin sorusu aynı. Milim sekmeden, aynı sözcüklerle:

"Tayyip’e muhalefet eden kim olursa olsun, hemen arkasından, bu Ergenekon, diyorlar ve onlara tutuklama geliyor. Abi, bu iş nereye gidiyor? Tayyip’e her karşı çıkan, cezasını Ergenekon’da mı ödüyor?"

Sıradan gibi görünen sorular, aslında en tehlikeli sorular. Sıradan yurttaşlar bu soruları soruyor. Onların kafasında Ergenekon bu sorularla örtüşüyor.

Aynı zamanda, Ergenekon milletin gırgır malzemesine dönüşüyor. Birbiriyle dalga geçenler, birbirine takılanlar, "seni Ergenekon’a veririm" derken, anneler ve babalar çocuklarını, "bak Ergenekon geliyor" diye korkutuyor. Ergenekon toplumda bir öcü. Siz, bir davanın böyle algılandığını hiç anımsıyor musunuz?

Ama, öte yandan, örgütlü çete kurmak, demokratik rejimi tehlikeye atmak, gibi, iddialarla tutuklananlar ve yargılananlar. Çok ciddi bir siyasal dava.

EKSİK RAPOR

AB Ergenekon’a kayıtsız kalamıyor. İlerleme Raporunda:

"Soruşturma sürecinde yargı, medya ve siyaset çevrelerinden savunma haklarının yeterince güvence altında olmadığı ve sanıkların herhangi bir suçlama yapılmaksızın aşırı uzun sürelerle gözaltında tutuldukları yönünde şikayetler oldu".

Raporda geçen bu cümleler aylardır yazılıp çiziliyor. Gerçeğin ta kendisi. İnsanlar ne ile suçlandıklarını bilmeden, aylarca gözaltında tutuluyor. "Çetenin kasası" denilen bir yurttaşımız, hapiste birinci yılını doldururken hayatını kaybediyor. "Kasada" hiç para yok, adamın cenazesi eş-dosttan toplanan parayla kaldırılıyor.

Ergenekon üzerinden, toplumda korku fırtınası estiriliyor. Herhangi bir anda, kime, ne olacağı belli değil. Demokrasiye ve hukuk devletine taban tabana zıt olaylar.

İlerleme Raporu bu açıdan yine eksik.

YUMUŞATMA

Eksik, çünkü ve ne de olsa, AB Genişleme Komiseri Olli Rehn Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın kadim dostu, kankası.

Olli Rehn görevini yerine getirirken, kankalık vaziyetinin etkisi altında. Babacan Rehn’i, Rehn raporu yumuşatıyor.

AB ülkelerinden herhangi birinde, suçlama yapılmadan insanlar aylarca gözaltında tutulsa, demokratik rejim adına, o ülkede hükümetler devrilmez mi?

Başta Adalet Bakanı ve devamında sorumlular görevlerinden istifa etmez mi? Olli Efendi, o zaman nasıl bir rapor yazar?

Bütün bunları çoktan unutmuş olduğumuz için, o değerler ve o anlayış bize teğet bile geçmediği için, biz kanıksıyoruz.

Oysa, salt hukuk açısından, ortada insan hakları ihlalleri var.

İlerleme Raporu belki bu açıdan işi yarayabilir.

ÇOK TAZMİNAT

Ergenekon’un ne zaman ve nasıl biteceği belli değil. Ama, bittiği zaman, çok başka bir fırtınanın eseceği şimdiden belli.

Mahkeme kararları ne olursa olsun, Ergenekon davası bittiğinde, mahkum olan ve olmayan pek çok kişinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceği kesin. Suçunu bilmeden aylarca tutuklu kalanların ciddi miktarlarda tazminat davası açacağı kesin.

Daha oraya çok var ama, AİHM’in benzer kararlarına bakarak, dava açacak olanların devletten yüklü tazminat alacaklarını şimdiden söylemek mümkün.

O paralar kimin cebinden çıkacak? Kim sorumlu olacak?
Yazarın Tüm Yazıları