Erfenenin en güzel pastası

Elazığ’dan memlekete ilk gittiğim zamanlardı.

Elazığ’daki evimizin sahibi Vahide Hanım Teyze’nin güzel gelini Cahide Abla’dan mozaik pasta yapmayı daha yeni öğrenmiştim. Memlekete giderken yanımda, o zamanlar Elazığ’da bile çok az bulunan kakao ve tatlı bisküviden götürmüştüm. Sabırsızlıkla ilk erfene gününü bekliyordum. "Erfene de ne demek" diye soracak olursanız, bizim oralarda herkesin evinden bir çeşit yemek yapıp katıldığı pikniklere erfene denirdi. Kalaylı bir fırın tepsisi içindeki mozaik pastayı sanki gümüş bir tabakta sunar gibi erfene yerine götürdüm. Pastayı dilimleyip herkesin eline birer dilim tutuşturdum. İnsanların çoğu hayatlarının ilk ev yapımı kakaolu pastasını ve hatta belki de ilk kakaolu pastasını tadıyordu. İlk olmasından mıdır nedir, yaptığım mozaik pasta o yazın en çok konuşulan konularından biri oldu. O çocuk damakları, kakaonun sihirli tadının esiri olmuştu. Ve erfenelerde çoktan, tozşekerli ve reçelli ekmeklerden çikolatalı tatlılara son sürat yelken açılmıştı.

Kuru fasulyeli ıspanak

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg. ıspanak

á 1 adet limonun suyu

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 1 su bardağı ılık su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (soya fasulyesi ya da kırmızı Meksika fasulyesi de kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI

Ispanağı ayıklayıp kök kısımlarından başlayarak 10 santim uzunluğunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Zeytinyağının yarısını geniş bir teflon tencereye aktarın. Üzerine, doğradığınız ıspanakları düzgün bir şekilde yerleştirin. Limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra haşlanmış fasulyeleri en üste serpiştirin. Kalan zeytinyağını malzemelerin üzerine gezdirdikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yemeği tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca 1 su bardağı ılık ya da sıcak et suyunu yemeğin üzerine aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte, ıspanak kökleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. İyice soğumasını bekleyip servise sunun.

Patlıcanlı mantarlı pilav

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy ince patlıcan (kemer patlıcan kullanmanızı öneririm)

á 250-300 gram taze kültür mantarı

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á 2 su bardağı pirinç

á 2 adet kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye

á Yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri (parmesan peyniri de kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyup tavla zarı şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 30 dakika bekletin. Kuruladıktan sonra kızgın yağda, çevirerek kızartın. Sonra kağıt peçete serdiğiniz tabağa alın. Diğer taraftan, pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Mantarları yıkayıp ince ince dilimleyin. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Sarmısakları da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Varsa taze biberiye doğrayın. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Mantar, soğan ve sarmısakları tencereye koyup karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Pirinci de süzdükten sonra tencereye aktarın. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika kavurun. Sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarıp tuz, karabiber ve biberiyeyi ilave edin. Pilavı birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin. Sonra ocağın altını kısın ve pilavı 3-4 dakika daha pişirin. Pilavı ağzı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendirin. Kapağını açıp tahta bir kaşıkla karıştırarak sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları