Erdoğan'ın ilklerle dolu Irak ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın ilklerle dolu Irak ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 16:11

İki günlük Irak ziyaretini sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın Necef kentindeki Hz. Ali Türbesi'ni ziyaret eden ilk Sünni lider oldu. Erdoğan, aynı zamanda Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini ziyaret eden ilk Türk başbakan sıfatıyla Erbil'de yaptığı konuşmada, "Kürt halkının refahının artmasına seviniyoruz. Güçlü Irak demek, güçlü Türkiye demektir" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'I BARZANİ KARŞILADI / FOTO GALERİ

BAŞBAKAN ERDOĞAN ERBİL'DE KONUŞTU

ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİNDEN KARELER / FOTO GALERİ   

Irak ziyaretini sürdüren Başbakan Erdoğan, bugün önce başkent Bağdat'taki Kazımiye ve İmam-ı Azam Ebu Hanife türbelerini, ardından da Necef'teki Hz. Ali'nin türbesini ziyaret etti.   

Hz. Ali'nin türbesini ziyaret eden ilk Sünni lider olan Erdoğan dün de Bağdat'taki Irak Meclisi'nde konuşma yapan ilk yabancı devlet adamı olmuştu.

Erdoğan Necef'teki türbe ziyaretinin ardından da şehir merkezinden yürüyerek, Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüşmeye gitti. Başbakan Erdoğan, Sistani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok verimli bir ziyaret oldu. İstifade ettim” dedi.

Haberin Devamı

KÜRT YÖNETİMİNDEN ERDOĞAN'A JEST

Erdoğan, Necef'teki temaslarının ardından Kuzey Irak'taki Erbil kentine gitti.

Erdoğan'ı Erbil Uluslararası Havaalanı'nda Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Berham Salih, Kürt yönetimi bakanları, Kürt Parlementosu Başkanı ve Irak Kürdüstistan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani karşıladı.

Bu ziyaretle Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimine giden ilk Türk Başbakan olarak tarihe geçen Erdoğan'ın ziyareti öncesinde, Kürt yönetimi de bir ilke imza attı.

Kerkük İl Meclisi’ne ilk kez bir Türkmen başkan seçildi. Asvat El Irak'ın haberinde, il meclisinin bu sabah toplanarak, Kerkük Valiliği görevine Kürt İttifakı'ndan Necmeddin Kerim'i, Meclis Başkanlığı'na da Türkmen grubundan Hasan Turan'ı seçtiği belirtildi.

Bu gelişme, Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani’nin Erdoğan’a bir jesti olarak görülüyor.

Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle Kuzey Irak’taki Erbil kenti Türk, merkezi Irak ve bölgesel Kürt yönetimin kullandığı bayraklarla donatılmıştı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!