Erdoğan'ın asker hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın asker hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:04

Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu, gazetecilerle Irak değerlendirmeleri yaparken, Kıvrıkoğlu'nun arkasına Tayyip Erdoğan geldi ve paşayı dikkatle dinlemeye başladı.

Köşk'teki resepsiyonda Orgeneral Kıvrıkoğlu, gazetecilerle sohbet ederken, AKP Lideri Tayyip Erdoğan gruba katıldı. Ancak Kıvrıkoğlu, konuşmasını sürdürdü. Sustuğu sırada Erdoğan hamle yaparak, ‘‘Nasılsınız efendim?’’ dedi. Kıvrıkoğlu teşekkür etti ve konuşmasını sürdürdü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, önceki akşam Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuk Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani için Çankaya Köşkü'nde verdiği yemeğin öncesinde gazetecilerle sohbet ediyordu. Kıvrıkoğlu, gazeteciler tarafından kuşatma altına alınmıştı. Tam bu sırada gazetecilerin arasına yeni bir konuk katıldı.

Bir gazeteci mi? Hayır.

Konuk, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'dı.

Erdoğan, Kıvrıkoğlu'nun sol hizasındaki 2'nci sıraya yerleşti ve dikkatle Genelkurmay Başkanı'nın ABD'nin Irak'a muhtemel askeri harekatına karşı çıktığı açıklamalarını dinlemeye başladı. Komutan, yeni konuğu fark etmiş miydi?

Yakınlığa bakılırsa, fark ettiği varsayılabilirdi. Ama Kıvrıkoğlu, hiçbir şey olmamış gibi konuşmasına devam etti. Bu şekilde 3-4 dakika geçti.

İLK KEZ 29 EKİM’DE

Bu iki şahsiyet, AKP'nin kuruluşundan sonra ilk kez 29 Ekim davetinde karşılaşmış ve el sıkışmışlardı. Ancak, Genelkurmay'ın Gazi Orduevi'ndeki 30 Ağustos kokteyli için Erdoğan’a partisinin Meclis'te grubu olduğu halde davetiye gönderilmedi. Daha öncesinde de Kıvrıkoğlu, 1996-97 döneminde 1'inci Ordu Komutanı, Erdoğan belediye başkanıyken sık sık biraraya gelmişlerdi.

Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde bu tür önemli buluşmalar vardı.

ÖZAL, EVREN'İ ÖPMÜŞTÜ

Örneğin, Kasım 1983 seçimlerinden sonra seçim galibi Turgut Özal, Köşk'n çıkmış ve kendisine soğuk duran Cumhurbakanı Kenan Evren'i herkesi şaşırtan bir hamleyle sarılıp öpmüş ve buzlar birden çözülmüştü.

Bakalım, bu karşılaşmada ne olacaktı?

Kıvrıkoğlu, bir ara sustuğunda, Erdoğan kendisine doğru hamle yaparak elini uzattı, ‘‘Nasılsınız efendim, afiyette misiniz?’’ diye sordu. Kıvrıkoğlu, elini uzatarak kendisine teşekkür etti. Genelkurmay Başkanı, ardından eski pozisyonuna dönerek, soruları yanıtlanmaya devam etti.

SOĞUKLUK HİSSETMEDİM

Kısa bir süre sonra da Erdoğan gazetecilerin arasından ayrıldı.

Erdoğan, daha sonra Hürriyet muhabiri Turan Yılmaz'a şunları söyleyecekti:

‘‘Basın mensuplarıyla sohbet ettikten sonra Genelkurmay Başkanı'nın yanına giderek kendisiyle tokalaştım. Kendisiyle resepsiyondan ayrılırken de tokalaştık.’’

Erdoğan,
ekledi:

‘‘Aramızda bir diyalog olmadı, ama ben bir soğukluk hissetmedim.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!