Erdoğan’dan Avrupa’ya kritik Suriye ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan Avrupa’ya kritik Suriye ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 20:24

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye ilişkin 2015 ilerleme raporunun açıklanmasından önce kritik Avrupa ziyaretine bugün çıkacak. Bugün önce Fransa’nın Strasbourg kentinde “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitingine katılacak olan Erdoğan aynı günün akşamı Brüksel’e geçecek. Erdoğan’ın resmi olarak yarın başlayacak Brüksel ziyaretinin iki ayağı olacak. İki ülke ilişkileri kapsamında Belçika Kraliyet ailesi ve hükümet yetkilileriyle görüşecek olan Erdoğan, kritik görüşmeyi ise AB ile yapacak.

Haberin Devamı

MİNİ ZİRVE

Erdoğan, yarın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’la hem ayrı ayrı hem de “dörtlü mini zirve” havasında geçmesi beklenen bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek. Normalde AP oturumları için Strasbourg’da olması gereken Schulz’un Erdoğan’la görüşmek için pazartesi günü Brüksel’de kalmayı tercih etmesi ziyarete verilen önemin göstergesi niteliğinde. Rusya’nın Suriye’de dengeleri değiştiren ve Türkiye ile birlikte Batı dünyasını “derin kaygıya” sevkeden Esad rejimine hava operasyonlarıyla verdiği destek, Erdoğan’ın görüşmelerinde öne çıkacak.

AB, ‘GÜVENLİ BÖLGE’YE SOĞUK

AB’nin, Avrupa’nın da karşı karşıya kaldığı mülteci sorununu Ankara-Brüksel ilişkilerinde pazarlık konusu olarak gündeme getirebileceği de öne sürülüyor. Bu kapsamda AB’nin, Avrupa kamuoyunda endişe yaratan Suriyeli mültecilerin sıkı denetimi ve Türkiye’ye geri kabulünün hızlandırılması karşılığında Türkiye ile vize muafiyeti sürecini hızlandırma formülünü masaya getirebileceği ifade ediliyor. Ankara ise 2 milyondan fazla Suriyeliyi barındıran ve şimdiye kadar 7 milyar dolardan fazla para harcayan Türkiye’yi yapılan yardımların yetersizliğini ortaya koyup, Suriye içinde “Güvenli bölge” yaratılması ısrarını sürdürecek. AB ise bu fikre sıcak bakmamayı sürdürüyor. AB, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere ilişkin politikasına destek olmak amacıyla da daha önce Türkiye’ye tahsis edilen fonların yeniden dağıtımıyla 1 milyar Euro seviyesinde kaynak oluşturmayı planlıyor.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’E SALDIRI

Ankara’daki Avrupalı kaynaklar, Erdoğan’ın ziyareti sırasında AB’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra PKK terörünün neden arttığı ve son dönemde özellikle Doğan Grubu ve çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılar ile Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı gündeme getireceğine kesin gözle bakıldığını söylediler. Erdoğan, Avrupa’dan Asya’ya geçerek Japonya’ya G 20 kapsamında 7-9 Ekim tarihlerinde bir ziyaret gerçekleştirecek. Tokyo’da G-20 CEO yuvarlak masa toplantısına katılacak olan Erdoğan’ın, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de biraraya gelmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!