Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 17:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi saat 17.10'da başladı ve yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Türk Akımı anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Rus gazı Türkiye'ye taşınacak. Erdoğan ve Putin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmenin ardından Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. Saat 17.10'da başlayan ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı. Açıklama öncesi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı.

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

Haberin Devamı

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, Putin ile dolu dolu bir görüşme yaptıklarını belirterek, “23. Dünya Enerji Kongresi sebebiyle İstanbul'daki toplantımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Toplantı 2 gün daha sürecek. Bu kongre çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacaktır. Bugün devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir arada bulunduk. Ardından ikili görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bakanlarımız ikili görüşmelerine devam ediyor. Bu aynı zamanda ülkeler arasındaki enerjiyle ilgili münasebetleri özellikle ilgilendiren konular. Türkiye Rusya arasındaki ilişkiler noktasında Sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda az önce imzalanan anlaşmalar imzalanacak noktaya geldi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye -Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inandığını belirterek, “Türkiye Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inanıyorum. Bir çok alanda bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok iyi şekilde geliştireceğiz” diye konuştu.

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

Haberin Devamı

"KARŞILIKLI GÖREVLENDİRMELER YAPTIK"

Görüşmede Suriye konusunun da ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tabii çok daha hassas bir konu bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu kendileriyle görüştük. Bu konuda iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Halep'teki gelişmelerde insani yardım konusunda ne gibi strateji uygulayalım ki insanlar rahata kavuşsunlar; bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmemizi yaptık” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Türk Akımı'nın aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk akımıyla ilgili sürecin hızlanması konusunda az önce atılan imzayla noktayı koyduk. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili olarak burada bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’den ihraç edilmesi yasaklanan bazı tarım ürünlerindeki kısıtlamaları kaldırdıklarını belirterek, “Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklama yapan Putin, “Kongre için gönderilen davetten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu çok büyük bir organizasyonun başarılı şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarımız tebrik ederim. Bizim iki ülke için çok fazla konu üzerinde görüş alışverişi yaptık. İkili ilişkilerin normalleşmesi sonucunda çaba gösterme konusunda mutabık kalmıştık” dedi.

Haberin Devamı

“BAZI TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ KISITLAMALARI KALDIRDIK”

Narenciye ve yaş sebzeye yönelik yasağın kaldırılması kararını aldıklarını anlatan Putin, “Özellikle şu konuya dikkatinize çekmek isterim. Rusya, Türkiye’den ihraç edilmesi yasaklanan bazı kalemlerin yeniden ihracını açmış bulunuyoruz. Narenciye gibi bazı tarım ürünlerindeki kısıtlamaları kaldırdık. Bu karşılıklı yarar sağlayan bir karar sonuçta. Rusya’daki tarım sektörü bu tür tarım ürünleri üretmiyor. Türkiye’den bu kalemleri Rusya’ya ithal edince Rusya’daki fiyatlar düşecektir. Türk ortaklarımız için Rusya piyasasının açılışı anlamına gelecektir. Bahsettiğim kalemlerin 2015 yılındaki ihracatının hacmi 500 milyon dolar hacmindeydi. Dolayısıyla önemli kararlar alındı ve ikili ilişkilerimizin tamamen normalleşmesi konusunda mutabık kalmıştık. Önümüzdeki günlerde bizim karma ilişkiler konseyimiz bu konuda çalışacaktır.

Haberin Devamı

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

“TÜRKİYE'YE DOĞALGAZ İNDİRİMİ YAPILMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Putin, Türk Akımı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda anlaştıklarını da belirtti.

“HALEP'E İNSANİ YARDIMLARIN GÖTÜRÜLMESİ, İÇİN GÖRÜŞÜMÜZ AYNI”

Putin, görüşmede farklı alanlarda iş birliğinin de ele alındığını belirterek, “Uzay gibi diğer alanlarda iş birliğimizin geliştirmesini ele aldık bugünkü görüşmede. İnsani alanda işbirliğinin geliştirilmesinden bahsettik. Türk tarafı bize karşılık olarak Rus Turizm Günleri yapmayı önerdiler. Biz bu öneriyi destekliyoruz. Suriye'de akan kanın durdurulmasından yanayız. Düşünüyoruz ki Suriye'deki barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep'e insani yardımların götürülmesi, için görüşümüz aynı. Tek konu var insani yardımın ulaşımında güvenliğin sağlanmasıdır”.

“HALEP'E İNSANİ YARDIMI ABD ENGELLİYOR”

Putin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnsani konulara ateş açılmasın diye önerimiz oldu Amerika tarafına. Amerika tarafı fiilen bunu yapmak istemiyor yada yapamıyor. Özellikle özel servisler ve askeri kurumlarımızın arasındaki temasların hızlandırılması için mutabık kalmıştık. Biz savunma sanayi alanındaki işbirliğini sürdürmeye hazırız. Bunu somut projelere dönüştürülmesini umut ediyoruz. Her iki taraftan bu noktada olan öneriler araştırılmaktadır. Bunları gerçekleştirmek için imkanlarımız var."

GÖRÜŞME 1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ardından Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ne geçti. Kongrenin ardından Rusya Devlet Baskanı Vladimir Putin de köşke geldi. Öte yandan Putin'in etrafındaki Rus korumalar dikkat çekti.

Mabeyn Köşkü'nde saat 17.10'da başlayan Erdoğan-Putin görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşme 18.50'de tamamlandı. 

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

GÖRÜŞME ÖNCESİ AKAR DA KÖŞKE GELDİ

Öte yandan Erdoğan, Lütfi Kırdar'daki kongre sonrası saat 16.30 sıralarındaki Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ne geçti.

Erdoğan’ın girişinden kısa bir süre önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar köşke girdi.

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

SON İKİ AYDA ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME

Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle birlikte temas trafiğine hız veren Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 60 günde iki kez yüz yüze, dört defa da telefonda görüştü. Liderler görüşmelerinde, Türkiye-Rusya ilişkilerini tüm boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele alırken, Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Putin'le yaptığı görüşme, iki ülke ilişkilerinde olduğu kadar, bölge açısından da büyük önem taşıyor. Zira Erdoğan ve Putin, yoğun temas trafiğinde Suriye ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Suriye ve bölgesel konularda iki lider arasındaki doğrudan diyaloğun İstanbul'da da devam etmesi bekleniyor.

Görüşmede öne çıkması beklenen konular arasında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, Rusya'nın tek taraflı uyguladığı vize ve kısıtlamalar, Türk Akımı doğalgaz boru hattı gibi konular yer alıyor.

UÇAK KRİZİNDEN SONRA İLK KEZ TÜRKİYE'YE GELDİ

Ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerinde başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması ve işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlaması beklenen bu ziyaret, Putin'in uçak krizinden sonra Türkiye'ye ilk kez gelmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip.

Son dakika: Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!