Erdoğan: Sizi ülkemizde tutmaya mecbur değiliz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Sizi ülkemizde tutmaya mecbur değiliz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 12:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, isim vermeden ABD'nin Ankara Büyükelçisi'ne yüklendi.

Haberin Devamı

Söze "Büyükelçiler bazı provokatif eylemlerin içine giriyorlar" diye başlayan Erdoğan, adını vermediği bu büyükelçilere "Biz sizi ülkemizde tutmaya mecbur değiliz" diyerek yüklendi.

Erdoğan şöyle konuştu:
"Büyükelçiler bazı provokatif eylemlerin içine giriyorlar. Onlara sesleniyorum: İşinizi yapın. Biz sizleri ülkemizde tutmaya da mecbur değiliz. Eğer sizin büyükelçilerimiz de bu tür oyunların içine giriyorlarsa bize haber verin. Siz göndermeyin biz alırız..."

Erdoğan'ın bu sözleri, Akşam, Yeni Şafak, Akit ve Star gazetelerinin bugün manşetten verdikleri haber üzerine geldi.

Üç gazetenin manşetinde de ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile ilgili iddialar vardı.

"İSTENMEYEN ADAM" MI İLAN EDECEK?

Erdoğan'ın bu sözleri, ABD Başkanı Barack Obama'ya "üstü kapalı, Elçi'yi geri çek" mesajı olarak algılandı.

Haberin Devamı

Bu algıyı, Başbakan Erdoğan'ın "Bizim elçilerimiz de yapıyorsa, bize haber verin, siz göndermeyin, biz alırız" sözü yarattı.

Erdoğan'ın sözleri, Washington yönetimi tarafından bir adım atılmaması halinde Amerikan Büyükelçisi'nin "persona non grata- istenmeyen adam" ilan edilmesi ihtimalini de akla getirdi.
Türkiye daha önce siyasi olarak gerginlik yaşadığı Suriye ve İsrail'in Büyükelçileri'nden ülkeyi terk etmelerini istemişti.


BÜYÜKELÇİ İDDİALARI YALANLAMIŞTI


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone ise hakkındaki iddiaları yazılı açıklama ile yalanlamıştı.
Ricciardone, ABD'nin, devam eden yolsuzluk operasyonuyla hiçbir şekilde ilgisi olmadığını vurgulayarak, "ABD ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği iki ülke için de hayati öneme sahiptir. Hiç kimse Türk-Amerikan ilişkilerini böyle asılsız iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi, haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalan ve iftiradır" demişti.

İDDİALAR NEYDİ?

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone hakkında bugün yayınlanan gazetelerde yolsuzluk ve rüşvet operasyonu konusunda açıklamalar yaptığına ilişkin haberler yayınlanmıştı. Yayınlanan haberlerde, Ricciardone'nin 17 Aralık'ta AB Büyükelçileri ile biraraya gelerek, "Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz" dediği iddia edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!