Erdoğan, Nabucco projesinde adım atmayan AB’ye seslendi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, Nabucco projesinde adım atmayan AB’ye seslendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 17:29

Cumhurbaşkanı Erdoğan , TANAP ile Azeri gazının Avrupa’ya ihracına vesile olduklarını ancak 6 yıl önce imzalanan Nabucco’da adım atılamadığını belirtti. Erdoğan “AB’ye sesleniyorum, sen para çıkarmazsan iş yürümez. Faturayı niye bize kesiyorsun? dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Nabucco (Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğal gaz taşımak üzere kurgulanan boru hattı) projesinin hayata geçirilememesinden dolayı Türkiye’yi eleştirenlere yanıt verdi. Erdoğan, “Avrupa Birliği’ne sesleniyorum. Nabucco’yu imzaladığımızdan bu yana 6 yıl geçti. Niye adım atamadık? Ee sen para çıkarmazsan, bunu halletmezsen bu iş yürümez. Ondan sonra faturayı nereye kesiyorlar Türkiye’ye. Bize niye faturayı kesiyorsunuz. Biz diyoruz ki ‘Her şeyimiz hazır. Biz varız.’ Ama bizim görevimiz ne ‘transit’ biz bunda varız. Bizim bir özelliğimiz daha var tüketicilik ona da varız. Ama sen tedarik yaptın mı? Parayı getirdin mi?” dedi.

EN FAZLA YARDIM
Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen 7’nci Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuştu. Türkiye’nin son 13 yılda ekonomik, sosyal, kültürel ve insani düzeydeki ilişkilerinin geniş bir coğrafyada katlanarak arttığını, ikili ve bölgesel düzeyde çok sayıda diyalog ve iş birliği mekanizmasının kurulmasına öncülük ettiğini, az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarına katkı sağlamak için özel gayret gösterdiğini anlatan Erdoğan, “2014’te 4.5 milyar dolara ulaşan insani yardımlarımızla OECD ülkeleri arasında kalkınma yardımlarını en fazla artıran ülke olduk. Bu doğrultudaki çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz” dedi.

OLMAZ DİYORLARDI
Erdoğan “Orta Asya ve Hazar Havzası doğal gazının ülkemiz üzerinden Avrupa’ya sevki, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunacaktır. Bu amaçla, Amerika’nın da desteğiyle, Azerbaycan ve Gürcistan’la birlikte büyük projelere imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Geçmişte bazı çevrelerce bir ‘hayal’ olarak görülen Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerini başarıyla hayata geçirdik. Olmaz diyorlardı” diye konuştu. 2007 yılında, Türkiye-Yunanistan Enter-konektörüyle, Azeri gazının alternatif bir güzergâh üzerinden Avrupa’ya ihracına vesile olduklarını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “Kerkük-Ceyhan, İran-Türkiye, Mavi Akım da hayata geçirdiğimiz diğer boru hatlarıdır. Azerbaycan ile birlikte geliştirdiğimiz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ise, ülkemiz topraklarında inşa edilecek en uzun boru hattı olacaktır. Temelini attık ve inşaatları yoğun bir şekilde devam ediyor. Böylece Azeri gazının, hem ülkemize hem de Avrupa’ya taşınması sağlanacaktır.”

Haberin Devamı

Su akar Türk bakar

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, TANAP için Azerbaycan’ın adım attığını ve Azerbaycan’la ortak olduklarını kaydederek “Ortaklar olarak elele verdik, temeli attık. En kısa sürede, Türkmen doğal gazı başta olmak üzere, alternatif kaynakların da bu boru hattına dâhil edilmesi için çalışıyoruz. Doğu Akdeniz, Irak, İran ve Hazar bölgesiyle ilgili, ülkemizin enerji merkezi özelliğini güçlendirecek yönde gelişmeler var. Rüzgardan, güneşten enerji üretiyoruz. Eskiden ‘Su akar Türk bakar’ deniyordu. Şimdi ‘Su akar Türk yapar’ deniyor” dedi.

Yeni kongreler yapılacak

TÜRKİYE’nin 2015 yılında G-20 dönem başkanlığının yanı sıra Küresel Göç ve Kalkınma Forumu, G-8 gibi kuruluşların dönem başkanlıklarını da yürüttüğünü anımsatan Erdoğan, aynı şekilde BM Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yaptıklarını, önümüzdeki dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi, 2016 23. Dünya Enerji Kongresi, 2017 Dünya Petrol Kongresi gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Enerjide  3T formülü

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, enerjinin, Türkiye’nin kalkınma alanındaki çalışmalarının en başta gelen konularından biri olduğuna değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya enerji haritasının değiştiğini, enerji alanında yeni aktörlerin ortaya çıktığını görüyoruz, biliyoruz. Tabii enerjinin çeşitlendirilmesi şart. 13 yıl önce Türkiye de bu noktada çok ama çok fakirdi, onu da açıkça söyleyeyim. Kaynakların olmayışından değil, var olduğu halde bunların devreye alınmamasından, alınamamasından dolayı çok fakirdi. Enerji üreten ve tüketen ülkelerin kavşağında bulunması, ülkemize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Enerji güvenliğinin sağlanmasında üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki ki buna 3T diyorum, etkin iş birliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Yani tedarik, transit, tüketici... Barış, istikrar ve refah aracı olması gereken enerji, ihtilaflar yerine iş birliklerini teşvik etmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!