Erdoğan: Kent başkanı olmalı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Kent başkanı olmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Şûrası'nın ‘‘Yerel Yönetim Yasası’’ konulu toplantısında belediye başkanları da konuştu. Recep Tayyip Erdoğan, kentin yetkili tek bir yöneticisi ve meclisinin olması gerektiğini söyledi.

Tayyip Erdoğan (İstanbul B. Belediyesi eski Başkanı):

Sorunların temelinde bürokratik devlet var. Demokratik devlet yapısına kavuşmamız gerekiyor. Yöneticilik ayrıcalık değil, sorumluluktur. Yerel yönetimler yasa taslağı da reformdan uzaktır. Daha fazla bürokrasi getirmeyi hedefliyor. Yerel yönetim denince akla belediyeler gelir ama yeni yasa özel idareleri (valiliklere bağlı) güçlendirmeye çalışıyor. Atanmışların seçilmişler üzerindeki baskısı artacak. Etkin ve demokratik bir yerel sistem nasıl olmalıdır? 1. Kentte tek otorite olmalı. 2. Kentin tek temsilcisi kent başkanı olmalı. 3. Kentte tek kent meclisi olmalı. 4. Kent başkanı idari dokunulmazlığa sahip olmalı. Başkanın dokunulmazlığını sadece şehir meclisi kaldırabilmeli. 5. Belediye sınırları mülki sınırları kaplayacak şekilde genişletilmeli. Orman arazileri bu nedenle peşkeş çekiliyor. 6. Kent meclisi, kent yasaları çıkarma yetkisine sahip olmalı. 7. Kent meclisi mali bağımsızlığa sahip olmalı. 8. Kent başkanı meclisin üçte iki çoğunluğu veya gensoru kararıyla düşürülebilmeli.

Belediye gerekirse vergi salabilmeli

Yılmaz Büyükerşen

(Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı):

Bugün Türkiye'de yerel yönetimler gereken sorumlulukları üstlenmeye hevesli görünüyor. Yerel yönetimlere kaynak sağlamada belirli esneklikler ve risk alma sorumluluğu verilmeli. Örneğin emlak ve çevre temizlik vergisi oranlarını her belediye ayrı uygulayabilir. Biz gerekirse kent halkının ihtiyacı olan bir yatırımı yapmak için mevcut vergilere belediyenin kendi sınırları içinde belli bir miktarda ilave yapabilmeliyiz. Bunun için de Anayasa değişikliği gereklidir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerin sorunları özel uygulamalar gerektirir. Altyapı projelerine dış yatırımcıların katılması yeni bir öneri olarak geliştirilebilir. Yerel yönetim yasasının kusurları vardır ama depremden sonra yerel yönetimlerin önemi ön plana çıkmışsa, vakit kaybetmeden parlamentodan geçirilmesi gerekir.

Halkın katılımı için Gündem 21

Yaşar Çerçi (Malatya Belediye Başkanı):

Merkezi idare yerel yönetim konusuna cesaretle yaklaşmıyor. Toplumun nabzı yerel yönetimlerce tutulur. Merkezi yönetim, yerel yönetimlere güvenmediği için yetkisiz bıraktı. Halk da bunu bildiğinden merkezi idarenin kapısını aşındırıyor. Halkın yerel yönetime katılım yolları açılmalı. Gündem 21 projesi (Birleşmiş Milletler'in bütün dünyada ve Türkiye'de çeşitli kentlerde uyguladığı yeni yerel yönetim modeli) halkın yerel yönetime katılmasında önemli bir araçtır. Sivil toplum örgütlerinein siyasi destek sağlamasını engelleyen yasalar kaldırılmalıdır. Görüşülmekte olan yasa tasarısı ülke gerçekleriyle örtüşmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!