Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2017 04:12

15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıldönümünde binlerce kişi Milli Birlik Yürüyüşü’nün ardından 02.32’de bombaların hedefi olan Meclis’te buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen anma programına 02.20’de gelişinde törenle karşılandı. TBMM Başkanı Kahraman'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güçlü değilsek bize bir gün yaşama hakkı vermeyecek o kadar düşman pusuda bekliyor ki isimlerini tek tek saysak uluslararası krizle karşılaşırız." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen anma programındaki konuşmasına 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşlara rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Hepinizi hasretle, muhabbetle selamlıyorum.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere darbecilerin karşısına dikilerek ihanete geçit vermeyen milletimin her ferdine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Bir asır önce yedi düvelin bir araya gelip, tüm gücüyle yüklendiği Çanakkale'de herkesi şaşırtan bir zafere imza atmıştık. 15 Temmuz'da da yedi düveli arkasına alan bir ihanet çetesinin 40 yıllık planını 20 saate kalmadan bozarak tarihimize yeni bir zaferi nakşettik. Savaşlar, ordular arasında olur. Türk milleti 15 Temmuz'da ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı yüreğindeki imanı ve çıplak elleriyle bir mücadele verdi.

Haberin Devamı

'TÜRK MİLLETİ NASIL BİR MİLLET OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

Türk milleti 15 Temmuz'da herhangi bir topluluk değil, millet olduğunu hem de nasıl bir millet olduğunu göstermiştir. Gençler konusunda ümitsizliğe düşmüş olanlar vardı. 15 Temmuz gecesi gördük ki küllerin ardında kor bir ateş yanıyor. Vakti geldiğinde o ateş istiklaline el uzatanları yakan bir aleve dönüşüyor.

Milletimin elide silah mı vardı? Benim milletim o alçaklara, hainlere karşı silahla mı yürüdü? Elindeki bayrağıyla ve yüreğindeki imanıyla yürüdü. Dünyada bunun başka bir örneği yok. Kurşunu göğsünün önünde durduran başka bir millet de yok. "Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın, Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın.

Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar

Tankın egzoz borusuna tişörtünü, fanilasını sıkıştırarak durduran başka bir zeka da yok. Uçağı, helikopteri yakalamak için hamle yapan başka bir millet de yoktur. Ölümün üzerine böyle giden bir millet de yoktur. 

Haberin Devamı

Şuanda önünde bulunduğumuz TBMM bizim bağımsızlılığımızın ve demokrasimizin sembolüdür. Bu meclis Kurtuluş Savaşı'nı bizzat yönetmiştir. 

Cumhuriyet tarihimiz boyunca pekçok badire yaşamış olmamıza rağmen kimse bu kutlu çatıya el uzatmamıştır.

'İDAM PARLAMENTODAN GEÇTİĞİ TAKDİRDE TEREDDÜTSÜZ ONAYLARIM'

(İdam sesleri üzerine) Hukuk içerisinde parlemento burada. Parlementoya gelir ve parlementodan ben geçeceğine inanıyorum. Parlamentodan geçtiği zaman, bana geldiği zaman ben tereddütsüz onaylarım. Çünkü 250 şehidimizin ve milletimizin burada ahı var. 2193 gazimizin ahı var. Hans neder, John neder? Ben buna bakmam... 

15 Temmuz bu ihaneti yapanlar böyle alçakça cüret göstermişlerdir. Hem devletimizi hem de medeniyetimizi kökten yıkmaktı amaçları. Hedef aldıkları ve en çok bombaladıkları yer TBMM olmuştur.  Fransa'da teröristler 10-15 kişi ölüyor, orada 1 yıl OHAL kararı alınıyor. Ülkemizde devletimizi yıkma operasyonu yapılıyor, 250 kardeşimiz şehit ediliyor hâlâ kontrollü darbeden bahsediliyor. Yazıklar olsun başka ne diyeceğiz... Söyleyecek başka söze gerek yok. 15 Temmuz bir tiyatrodur diyenler meclisimizin yayınladığı kitaptan en ince detayları öğrenebilirler. 

Haberin Devamı

OHAL DEVAM EDECEK

(Kılıçdaroğlu'na) Bugün baktım konuşuyor ve konuşurken de hala bu olayı kontrollü bir darbe olarak ifade ediyor. Hâlâ bu olayı kontrollü darbe olarak ifade ediyor. Kimseyi aldatmayalım. Bu olaya kontrollü darbe demek gerçekten bir nasipsizliktir. Bu olaya kontrollü darbe demek nasipsizliğin de ötersinde vurdumduymazlıktır. Siz bu milleti ne zannediyorsunuz? Nasıl buna kontrollü darbe dersiniz? Yoksa siz bu sürecin böyle devam etmesini mi istiyorsunuz? OHAL pazartesi günü MGK gündemine gelecek, konuşacağız ve hükümetimize tavsiye kararını alacağız.

Darbeciler Meclis'i bombalarken ne kadar alçaldılarsa milletvekillerimiz de o derece yükseldiler. Böyle millete böyle Meclis yakışır.

Haberin Devamı

Meclis'e bir daha kimsenin el uzatamaması için artık daha çok çalışacağız.

Bu millete nasıl kıydınız? Ey FETÖ senin gideceğin yer var mı ya? Çalmadığın kapı kaldı mı? Şimdi Pensilvanya'da 400 dönüm yeri sana tahsis ettiler, oradan dünyayı idare ediyorsun. Darbe hesabı yapanlar Allah'ın hesabı üzerinde bir hesap olmadığını bilmedikleri için kafalarını milletimizin iradesine vurdular.

Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar

'SOYSUZLAR RAHAT YÜZÜ GÖRMEYECEK'

Vatanlarını Pensilvanya’daki şarlatanın emriyle 1 dolara satanlar zindanlarda çürürken, bu Meclis milletimize hizmet etmeye devam edecek.  Darbeci soysuzlar rahat yüzü göremeyecektir.

Haberin Devamı

Başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz. Bayrağımızı indiremeyeceksiniz. Vatanımızı parçalayamayacaksınız. Halkımıza boyunduruk vuramayacaksınız. Bizi yolumuzdan geri döndüremeyeceksiniz. Biz dostumuzu da düşmanımızı da biliyoruz. Daha doğrusu kim olduğumuzu nereden geldiğimizi nereye gittiğimizi biliyoruz.

'İSİMLERİNİ TEK TEK SAYSAK ULUSLARARASI KRİZLE KARŞILAŞIRIZ'

15 Temmuz dostumuzun, düşmanımızın kim olduğunu da göstermiştir. Şahsımın yerine isim arayan yabancı basın kuruluşları var. 'Dostlarımız kaybetti' diyen yabancı analistlere şahit olduk. Darbecilere meydan okuyan dostlarımızı da gördük. Savaş uçaklarının gürültüleri altında desteklerini bildirenler de, günler sonra güya üzüntülerini bildirenler de oldu. Güçlü değilsek bize bir gün yaşama hakkı vermeyecek o kadar düşman pusuda bekliyor ki isimlerini tek tek saysak uluslararası krizle karşılaşırız.

Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar

02.32’DE BİNLERCE KİŞİ MECLİS’TE BULUŞTU

Ulus’taki Birinci Meclis’ten başlayan Milli Birlik Yürüyüşü, Meclis’e kadar sürdü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen anma programına 02.20’de gelişinde törenle karşılandı.

Meclis tören alanına platform kurulurken, şehit yakınları ellerinde şehitlerin fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla alanı doldurdu. Alanda, 250 şehidin isimleri okunurken alandaki vatandaşlar “Burada” diyerek haykırdı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı törende özel ışık sistemiyle Meclis binasına 15 Temmuz logosu ve Türk bayrağı yansıtıldı. Tören boyunca 15 Temmuz’la ilgili hazırlanan marşlar çalındı. Alana kurulan dev ekranlardan Ulus’tan başlayan Milli Birlik Yürüyüşü canlı olarak verildi.

CHP’nin katılmadığı törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanısıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yüksek yargı organlarının başkanları, eski Başbakanlar Ahmet Davutoğlu ve Tansu Çiller ile bakanlar katıldı.

Meclis’teki tören şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kuran Tilaveti ve duaların okunduğu törende 81 ilden yürüyen gençlerin getirdiği bayraklar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis Başkanı Kahraman’a teslim edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreni Kur'an tilaveti ile devam etti. Kur'an tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehitler için dua etti.

Görmez'in konuşmasının ardından ışık gösterisiyle Meclis'te o gece yaşananlara dair görüntüler yansıtıldı. Görüntülerin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

KAHRAMAN: HADLERİNİ BİLDİRDİK

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada geçen yıl 15 Temmuz'da verilen mücadeleye değindi.

Marşlarla, elimizde bayraklarla bir demokrasi şöleni yapıyoruz. Geçen sene bu gece tarihimizin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldık. Yılmadık, yorulmadık, gece boyu mücadele ederek bu ihanete karşı koyduk. Ülkemizde bir daha herhangi bir darbe girişimine kimse cesaret edemeyecek. Zaferlerle dolu bir tarihe sahibiz. Geçen yıl verdiğiniz 249 şehidimizi rahmetle anıyorum. Geçen yıl bir ay süreyle nöbet tuttuğumuz meydanlar bugün yine doldu. Bu gece de nöbetteyiz.

Geçen sene Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kulak vererek meydanları doldurarak bu hain girişime bir dur dedik. Densizler, hadsizlere hadlerini bildirdik.

Bu hainlerin yaptıkları yanlarına kar kalmayacaktır.

SELALAR OKUNDUKTAN SONRA TBMM'YE YÜRÜDÜLER

Türkiye genelinde saat 00.13'te sela okunmasıyla demokrasi nöbetinin başlamasının ardından oluşturulan kortej, TBMM'ye yürüyüşe geçti.

Demokrasi nöbetleriyle eş zamanlı başlayan yürüyüşe katılan vatandaşlar, Türk bayrakları ve 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı.

Milli Birlik Yürüyüşü'nde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, esnaf ve sanatkarların yanı sıra darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ve gaziler de yer aldı.

Tekbirler eşliğinde TBMM'ye yürüyen vatandaşlar, otobüsten çalınan şarkı, türkü ve marşlara eşlik etti.

Erdoğan: İsimlerini sayarsak uluslararası kriz çıkar

Fotoğraf: Rıza ÖZEL

3 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA BAYRAK

Vatandaşlar, Sıhhiye ve 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı güzergahından devam eden yürüyüş boyunca, 3 kilometre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıdı.

Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından saat 01.00'de TBMM'ye ulaşan vatandaşlar, burada düzenlenen etkinliğe katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yürüyüş öncesi Ulus Meydanı'na kurulan platform üzerinden alandaki vatandaşlara hitap etti. Gökçek, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Ankara'da 147, Türkiye genelinde 250 şehit verildiğini, 2 bin 197 vatandaşın ise gazi olduğunu belirtti.

Melih Gökçek, dünyanın her yerinde darbe teşebbüsü yaşandığını ancak halk tarafından darbenin önlendiği ve halkın galip geldiği tek ülkenin Türkiye olduğunu da vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!