Erdoğan’ın Kürt politikası nerede?

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan yaz içinde bazı ‘aydınları’ davet edip ‘Kürt sorunu vardır’ dediğinde büyük alkış almış, özellikle diğer ‘aydınlar’ tarafından kutlanmıştı.

Ben ise ortada hiçbir ciddi çalışma olmadığını iddia etmiş, Başbakan’ın ‘aydınlar’ önünde kullandığı ‘demokratik cumhuriyet’ sözünün esasen Apo’ya ait olduğunu, birilerinin Başbakan’ı ve entelleri kündeye getirdiklerini iddia etmiştim.

Başbakan, Diyarbakır’da hüsrana uğradıktan sonra PKK, ‘İlk defa bir Türk Başbakan’ı bizi muhatap alıyor’ diye propaganda yaptı.

Başbakan’ın etrafında hangi aklıevvelin böyle bir pazarlığı akıl ettiği ortada kaldı; ama benim iddiam hálá geçerli:

Başbakan’ın 3 Ekim öncesi ‘Kürt sorunu’ çıkışı, içi boş ve maalesef birileri tarafından bir pazarlık sonucu PKK lehine yönlendirilmiş bir harekettir!

Nitekim, Başbakan da sonradan söylemlerini teker teker geri aldı.

* * *

Erdoğan’ın Diyarbakır gezisinin etkisi araştırılmış. Anketi önce bizzat AKP’nin yaptırdığı yazıldı, sonradan bu durum reddedildi. Ama anlaşılan, varlığı inkár edilmediği sürece ortada bir anket var.

(Radikal Gazetesi-14.10.2005):

‘...Ankete göre Erdoğan’ın çıkışı bölgede fazla etki yaratmadı. Halkın çoğu, ‘Erdoğan’ın yaklaşımında Kürt sorununa çözüm yok’ diyor.

...AKP, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aydınlarla görüşmesinden sonra Diyarbakır’a gitmesi ve Kürt sorunu konusunda çıkış yapmasının ardından bölgedeki yeni tabloyu ortaya koymak üzere, Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Mazhar Bağlı’ya ağustos ayında bir anket yaptırttı. Anket, Diyarbakır şehir merkezinde rastgele seçilen 569’u kadın, 307’si erkek toplam 876 kişi üzerinde uygulandı. AKP yönetimi tarafından değerlendirmeye alınan araştırmada çarpıcı sorulara verilen yanıtlar şöyle: (Ben sadece bazı sorulara verilen cevapları yayınlıyorum. İsteyenler haberin tamamını Radikal’de okuyabilirler-CÜ.)

* * *

Türkiye’de Kürt sorunu var mı?

Evet (yüzde 89.4).

Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununa yaklaşımında bir çözüm var mı?

Hayır (yüzde 52.5), evet (yüzde 30.7), bu konuda hiç fikrim yok (yüzde 16.4).

AKP, Kürt sorununda samimi mi?

Hayır (yüzde 53.1), evet (yüzde 29.7).

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aydınlarla görüşmesi için ne diyorsunuz?

Göz boyamaya yönelik çaba (yüzde 30.1), devamı gelmeyecekse anlamsız (yüzde 30.1), bu konuyu çözmek istediğinin göstergesi (yüzde 23.3), Türk siyasi yaşamında bir dönüm noktası (yüzde 11.9).

Başbakan Erdoğan’ın, Diyarbakır’a gitmesi için ne diyorsunuz?

İyi bir gelişme (yüzde 33.1), normal bir durum (yüzde 21.3), ikiyüzlülük (yüzde 13.1), gecikmiş ziyaret (yüzde 7.7).

* * *

Aynı ankete göre AKP, Diyarbakır’da hálá yüzde 36 oy oranıyla ikinci parti; ama Kürt meselesinde halk AKP’yi ‘samimi’ bulmuyor.

Yıllardır partiler belirli dönemlerde Kürt halkının ağzına bir parmak bal sürer ve sonra kendi yollarına devam ederler.

Hiç değişmez mi benim memleketim?

Yazarın Tüm Yazıları