Erdal Sağlam: IMF kutlaması zor hakedildi

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Dünkü gazetelerde, ilk inceleme sonucunda IMF'in program uygulaması ile ilgili olarak Türkiye'yi tebrik ettiğine geniş geniş yer verilmişti.

Evet bu bir başarı. IMF'in bu nedenle Türkiye'yi kutlaması değil, Hükümetin bu programı şimdiye kadar başarıyla uygulamış olması, bir başarı.

Ancak unutmayalım ki başarı tümüyle kazanılmış değil. Hatta, 'Daha işin çok başındayız' bile diyebiliriz.

Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanlığı seçimini bitirip, ekonomiyle ilgilenmeye başlayacaklarını söyledi. CNN Türk Ankara Bürosu'nda bir mülakattan sonra konuştuğumuz ANAP Lideri Mesut Yılmaz da, 'Artık ekonomi konuşalım, epeydir ihmal ettik' diyerek, ekonomik konuların aciliyetinin altını çizdi.

IMF uygulamalar nedeniyle Türkiye'yi kutladı ama bu kutlamanın çok zor başarıldığını söylemeden de edemeyeceğiz.

Hükümet bir süredir Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ekonomiyi boşladığı için IMF'e verilen bazı sözler zamanında yerine getirilemedi. Bazı bakanların şimdiden gevşemeye başladıkları, hatta bile bile, verilen sözlerin yerine getirilmesindeki aksamada ihmalleri bulunduğunu söylemeden edemeyeceğiz.

Peşin vergi ödemelerini 6 aydan 3 aya indiren kararnamenin imzaları tamamken, bir bakanın, kararnameyi bile bile tutturduğunu öğrendik. Fonların kapatılmasına ilişkin kanun çıkarılmasında geç kalındığını, birliklere ilişkin kanunun geciktirildiğini artık hepimiz biliyoruz.

Bu arada bırakın verilen sözlerin yerine getirilmemesini, vergi azaltan bazı kanunların çıkarıldığını, Maliye'nin bu konuda ihmali bulunduğunu da gözledik.

CANLARI ÇIKTI

Bütün bunlar olurken, IMF Yönetimi nasıl oldu da kutlama gönderdi.

Çünkü geçen hafta bürokratların, kelimenin tam anlamıyla canları çıktı. Bir yandan Hükümete koşturup, Cumhurbaşkanlığı için aday belirleme telaşı arasında bazı tasarıların 'hiç olmazsa bir-kaç komisyondan çıkması'nı sağladılar. İlgili bakanları tek tek arayıp, kararların aciliyetini, bir kez daha anlattılar.

Bir yandan da sürekli olarak Washington'la telefon konuşmaları yaparak, Cottarelli ile temastaydılar. Cuma günü IMF İcra Direktörleri Toplantısı Türkiye saatiyle 23.00'de başlayacaktı. Bu nedenle Perşembe geceyarısına kadar telefon trafiği sürdü ve gecikmelerin Hükümetin irade noksanlığından değil, TBMM trafiğinden kaynaklandığı anlatılmaya çalışıldı. Sonunda IMF yönetimi ikna edildi.

Kısacası; ilk incelemeden başarıyla çıkıldı ama zor oldu...

GEVŞEMEYİN

IMF Başkan Vekili Fischer'ın bir yandan kutlarken, öte yandan 'Hükümetin gevşememesi gerektiği' uyarısı da, bu kutlama metninin biraz arkalarında kaldı.

Evet, Hükümet biran önce ekonomik sorunlara el atmalı. Aksayan yapısal tedbirler ve taban fiyatlar gibi çok önemli ve kritik kararlar Hükümeti bekliyor.

Hükümet hem enflasyon trendinde gerileme yaşanıp, hem de canlanmanın yeniden başlamasının ardında 'Verilen sözlerin yerine getirilmesi'nin yattığını çok iyi görmeli. Bu işin 'dik durduğu takdirde' başarılacağını iyi anlamalı.

Bu arada, bizce, hala niyet mektubunu bile okumamış bazı bakanlara da, bu işin nasıl başarıldığı, daha neler yapılması gerektiği, bir kez daha anlatılmalı...

Yazarın Tüm Yazıları