Erdal Sağlam: Bu hafta bir ön açıklama gelebilir

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

IMF Heyeti, Pazar akşamı Ankara'ya ayak basar basmaz, çalışmalarına başladı. IMF Avrupa 1. Bölüm Direktörü Michael Deppler Başkanlığındaki Heyet, gece bütün üst düzey ekonomi bürokratlarının da bulunduğu toplantıya katıldı. Deppler, gelmeden önce hazırladıkları önlemler paketini masaya koydu. Daha sonra da Cottarelli ve ekibi ile ekonomi bürokratları, neredeyse sabaha kadar bu paketin unsurlarını görüşmeye başladılar.

Bu arada, bir yandan da Deppler ve IMF Bankacılık bölümü Direktörü Stefan İngves, daha üst düzeyde bürokratlarla mali sektörü konuşmaya başladılar.

IMF'in kapsamlı bir paketle Ankara'ya geldiği öğrenildi.

Bu paketin mali kesim dışında kalan bölümünde çok büyük süprizler bulunmadığı belirtiliyor.

Hazırlanan 3. Ek niyet mektubunda yazan önlemlerin tekrarlandığı ancak önümüzdeki yılda gerçekleşeceği belirtilen bazı önlemlerin öne çekilip, hemen yapılmasının istendiği kaydediliyor.

Örneğin 3. Ek niyet mektubunda, bu yıl söz verilip de çıkarılamayan fonların tasfiyesine ilişkin kanunun takvimi 2001 yılı şubat ayı olarak belirtiliyordu. Şimdi IMF'in fonların tasfiyesine ilişkin bu kanunun hemen çıkarılmasını istediği belirtiliyor.

Aynı şekilde bankaların karşılıklarının gider yazılması ilk niyet mektubunda yazılıydı ama gerçekleştirilemiyordu. Bunun, gelecek yıl gerçekleştirileceği 3. Ek niyet mektubunda yazıyordu ama bu önlemin de hemen yerine getirilmesinin istendiği ifade ediliyor.

Aslında IMF'in ortaya koyduğu önlemler paketinin bazı unsurlarının, geçtiğimiz haftaki telefon ve e-mail trafiğinde zaten Ankara'ya bildirildiği biliniyordu. Yani ekonomi yönetimi istenen bazı önlemler için, hazırlığını yapmıştı. Bunlardan biri de net iç varlıklar rakamının sabitlenmesi idi.

Bir-iki gün gecikmeyle,Merkez Bankası, kendisi de zamanının geldiğini tesbit ederek, bu önlemi uygulamaya soktu. Zaten bundan sonra faizler tırmanmaya başladı.

Bundan sonra ne olacak?

Bir hafta -10 gün karşılıklı müzakereler yapılacak. Mali sektör dışında yapılacaklar hemen hemen belli. IMF'in talepleri konusunda Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, dün sabah Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı bilgilendirdiler. Bu isteklerin getirip götüreceklerini, bu konudaki kendi teknik hazırlıklarını anlattılar.

Özkan öğlen saatlerinde de Deppler ve ekibini kabul etti. Yapılması gerekenleri, bir de IMF tarafından dinledi. Yanısıra, IMF'in sunabileceği imkanları da konuştular.

Taleplerin Hükümete iletilmesiyle birlikte, şimdi müzakerelerde yeni bir aşamaya gelinmiş oldu.

Kısacası; top bir anlamda Hükümete geçmiş oldu. Büyük ihtimalle, Özkan bulduğu ilk fırsatta liderlere bu konuda bilgi verecek, IMF'in isteklerini anlatacak.

Bu isteklerin daha çok, ortaya çıkan güven bunalımını çözmeye dönük önlemler olacağı, iç ve dış piyasalara güven verilmesi için önlemlerin hızlandırılmasının isteneceği anlaşılıyor.

Mali kesime ilişkin önlemlere gelince... İşte burası biraz karışık gibi görünüyor. IMF'in Ankara'da bulunduğu süre içerisinde piyasaları yakından izleyeceği, bankaları analiz edeceği ve buna göre, alınacak önlemleri BDDK ile tartışacağı anlaşılıyor.

Bu süre içerisinde ekonomi yönetimi de piyasaları yumuşatma gayretine devam edecek. Belki de günlük, spesifik önlemler alınarak, piyasadaki yük hafifletilmeye çalışılacak.

Hazine, Deppler ve ekibi Ankara'da bulunduğu süre içerisinde, gerektiği takdirde yazılı açıklama yapılacağını, başka açıklama yapılmayacağını kaydetti.

Biz, bu görüşmelerin bir haftadan önce bitirilebileceğini sanmıyoruz. Ancak Çarşamba-Perşembe günü müzakereler belli aşamaya gelince bir ön açıklama bekliyoruz. Bu ön açıklama işin rengini belli edecek, yani piyasaları doyurucu bir açıklama olabilir diye, bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları