Erdal Sağlam: Batık bankalara Hazine tahvili

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Mevduat Sigorta Fonu'na alınan 8 bankanın durumu ve kamu bankaları ağırlıklı mali sektör reformu, önümüzdeki günlerde hükümetin başını çok ağrıtacak.

Kamu finansmanındaki olumlu gelişmeler, enflasyonun düşürülmesi ve kalıcı olarak düşük seviyede tutulabilmesi için yetmiyor. Yapısal tedbirlerin bir an önce uygulamaya girmesi gerekiyor ama hükümet bu konuda gecikiyor.

Hükümet bir an önce birlikler ve fonlara ilişkin yasaları çıkarıp, destekleme fiyatlarını belirlemeli. Çünkü nüfusun yarısını etkileyecek tarım reformu ile ekonominin belkemiği olan bankalara ilişkin reform da, hükümeti bekliyor.

Bu arada Fon'a alınmış olan 8 banka için de bir an önce karar gerekiyor.

Washington'da IMF ve Dünya Bankası ile yapılan son toplantılarda, bu konu ‘‘en acil konulardan biri’’ olarak ele alındı. Bunun da ötesinde, IMF'den ‘‘Fona alınan bankaların çözümü konusunda geç kalındığı’’ uyarısı geldiğini biliyoruz.

Son günlerde ekonomi yönetimi bu konularla yoğun olarak uğraştı. Üst Kurul Başkanı Zekeriya Temizel, bu 8 bankanın yöneticilerinden teker teker bilgi aldı. Ayrıca yine Temizel'in ve Hazine, Merkez Bankası, Maliye bürokratlarının katıldığı ‘‘çözüm toplantıları’’ gerçekleştirildi.

Çözüm yöntemi üzerinde mutabakatın sağlandığı söylenebilir. Şu sıralarda detaylar üzerinde çalışılıyor. Öğrendiğimiz kadarıyla bu ay IMF'yle yapılacak görüşmelerde bu çözüm yöntemi de tartışılacak ama asıl karar haziran ayında bu iş için yapılacak özel görüşmeler sonucunda verilecek.

Bulunan yönteme göre bu 8 bankanın bilançosunda görülen bütün kötü alacaklar kurulacak olan ‘‘Tasfiye Şirketi’’ne devredilecek. Bu şirket, kanundan aldığı yetkiyle, zaman içinde bu alacakları tahsil etmeye uğraşacak.

VERGİLERİ GASP EDENLER NE OLACAK?

Bu arada bu 8 bankanın tek bir bankanın çatısı altında birleştirilip, ‘‘Temiz, büyük bir banka’’ olarak satılması planlanıyor. Tasfiye şirketine devredecekleri alacakları için ise bu bankalara, dolayısıyla tek bankaya, Hazine devlet tahvili verecek. Devlet tahvillerinin 4.5-5 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Dolayısıyla Fon'a alınan 8 bankanın batıkları bir anlamda Hazine tarafından karşılanmış olacak. Bu da özetle, ‘‘Batırılıp Fona alınan bankaların, vergilerden yani halkın cebinden finanse edileceği’’ anlamına geliyor.

Bankaların ‘‘ceplere aktarılan’’ trilyonlar nedeniyle bu duruma düştükleri hesaba katıldığında, vergilerle bu adamların finanse edildiğini söylemek de yanlış olmaz.

Bu adımların hemen atılması lazım ki; yine bilançoları sağlam olmadığı iyi bilinen çok sayıdaki banka için, ‘‘Fona alınmaya gerek bırakmayacak’’ çözüm yolları bulunabilsin. Bundan sonra da, iyi-kötü banka ayrımını ortadan kaldıran mevduatlara devlet güvencesi, aşama aşama kaldırılabilsin...

Bu arada Fon'a alınıp da halkın vergileriyle finanse edilecek 8 bankadan, cebini doldurmuş olan kişilerin ne olacağı da merak konusu. Bu işin bu kadar ucuz olmadığının, verilecek cezalarla gösterilmesi gerekiyor ki, bundan sonrası için de, artık örnek olsun. Mevduat Sigorta Fonu'nun Temizel'e bağlı olması, bizi bu konuda umutlandırıyor.

Yazarın Tüm Yazıları