Erdal Öz’e Nobel

PAZAR akşamı saat 20.00’de Arif Keskiner’in Çiçek Bar’ında kuşakdaşım, sevgili dostum Erdal Öz’ün 70. yaşını kutladık.

Bütün dostlarının katıldığı gecenin sürpriz konuşmasını Tahsin Yücel yaptı, dostluğunu, yayıncılığını, yazarlığını anlattıktan sonra, ‘Çoğu yazarların peşinden koştuğu Nobel Ödülü’nü ben bu gece Erdal Öz’e veriyorum’ dedi.

Gerçekten de Erdal Öz’e bir heykel verdi.

Bakın üzerinde ne yazıyordu:

Nobel Prize

to Erdal Öz

27 Mart 2005

Böylece artık Nobel kavgası tartışmalarına da nokta konulmuş oldu. Ne var ki bu Nobel’in İsveç Akademisi’nce onaylanması işini de Tahsin Yücel üstlendi. Nobel alan ilk Türk edebiyatçısı olarak da Erdal Öz, dünya edebiyat tarihindeki yerini aldı.

Erdal Öz, 1950 Kuşağı’nın iyi bir yazarıdır, iyi bir yayıncısıdır. Bunlar nesnel bir saptama.

Benim kuşağımın yazarlarına, şairlerine özel bir sevgim, bağlılığım vardır. Çünkü bireysel ve edebi oluşumumuzdaki ortak paydalar bizi bir ömür boyu birbirimize bağlamıştır.

Erdal Öz, ne yaptıysa her zaman onun içine kuşağını katmış, başarıyı onlarla birlikte kazanmaktan ayrı bir zevk duymuştur.

Doğum günü partisi sürpriz bir partiydi; eşi Samiye Öz (onun da doğum tarihi aynı güne rastlıyor), oğlu Can Öz, aziz ve kadim dostu Deniz Kavukçuoğlu düzenlemişti.

Faruk Şüyün de, Dünya Kitap’ın özel sayısını çıkardı.

Burada da Nezihe Meriç, Can Öz, Tahsin Yücel, Adnan Binyazar, Hilmi Yavuz, Ahmet Cemal, Deniz Kavukçuoğlu, Çetin Öner, Cemil Kavukçu ve benim yazılarım vardı.

Kapak karikatürünü de Semih Balcıoğlu çizmişti.

Saat 20.30’da eşiyle birlikte içeriye girdiğinde yüzünü mutlu bir şaşkınlık kapladı, elektrikler birden yandı, çevresinde dostlarını görünce yüzü ışıdı. Zaten onun yüzü hep ışıklıdır.

Edebiyatçılar arası dostluklar erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. 1950 kuşağında böyle bir olay yaşanmadı, Erdal Öz’le asla.

Ömrü boyunca bir aydının sorumluluğunu, bir yazarın direncini bütün kötü şartlar altında, aynı yüreklilikle taşıdı.

* * *

GECEYE
katılan, çevremde gördüğüm dostlardan bazılarını anmalıyım. Böylece Erdal Öz’ün gerçekten seçkin bir sevenler ekibi olduğuna karar verirsiniz.

Semih Balcıoğlu, Emel Balcıoğlu, Hıfzı Topuz, Aysel Öymen, Altan Öymen, Tahsin Yücel, Gülriz Sururi, Füruzan, Özdemir İnce, Engin Cezzar, Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Ergin Ertem, Pınar Kür, Ahmet Altan, Simin Nuhoğlu, Tarık Akan, Savaş Dinçel, Çetin Öner, Melisa Gürpınar, Bülent Ünal, Ayfer Ünal, Yiğit Okur, Deniz Kavukçuoğlu, Sevgi Kavukçuoğlu, Aydın Ilgaz, Nilgün Ilgaz, Oya Baydar, Feridun Andaç, Aydın Engin, Refik Durbaş, Cüneyt Türel, Tilbe Saran, Candan Sabuncu, Başar Sabuncu, Yalvaç Ural, Asuman Kafaoğlu, Kezban Akçalı, Bilgin Adalı, Turhan Günay, Seçkin Selvi, Semih Gümüş, Cemil Kavukçu, Ayşe Sarısayın, Hüseyin Sarısayın, Murat Gülsoy, Yekta Kopan, Faruk Duman, Faruk Şüyün, Arif Keskiner.

* * *

SEVGİLİ Erdal,
iyi kitaplarda, güzel günlerde buluşmak dileğiyle.
Yazarın Tüm Yazıları