Erciş zabıtalar ekipleri balıkçıların araçlarına el koydu

Güncelleme Tarihi:

Erciş zabıtalar ekipleri balıkçıların araçlarına el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 18:19

Erciş zabıtalar ekipleri balıkçıların araçlarına el koydu

Haberin Devamı

Arif KARAKAŞ/VAN, (DHA) - ERCİŞ Belediyesi Zabtıa Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları denetimlerde yavru inci kefali avlayanlara karşı operasyon düzenledi. Balıkların bulunduğu araçlara el konuldu.

Erciş'te zabıta ekipleri tarafından yapılan uygulamalarda Erciş ilçe merkezi ile Bitlis'in  Ahlat ilçesi sınırlarında yer alan Nazik Gölü'nde avlanan ve boyları 18 santimden küçük yavru İnci Kefali balığı sattığı tespit edilen balıkçılar yakalanarak araçlarına el konuldu.  

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Erciş'ta Zabıta müdürlüğü tarafından yapılan operasyonun çok sevindirici ve gelecek adına umut verici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Gölde bulunan İnci kefalleri başta Bitlis-Ahlat ilçesi olmak üzere bölgede bulunan insanlar için önemli geçim kaynaklarındandır. Fakat son 10 yıldır Nazik Gölü'nde yasadışı av araçlarının kullanımı ile yapılan avcılık neticesinde burada inci kefalı stoku ekonomik olmaktan çıkarak yok olma noktasına gelmiştir. En son 2009 ylında Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından Nazik Gölü'nde yapılan çalışmalar soncunda gölde bulunan manyat ağları toplatılarak göldeki balık stokunun yok olmasının engellenmesine yönelik önemli bir adım atılmıştı. Fakat Erciş zabıtası tarafından bu gün yakalanan balıkların boylarının küçüklüğünden, aradan geçen yaklaşık 10 senelik süreç sonucunda gölde tekrardan manyat ağlarının kullanılmaya başlandığı anlaşılmakta. Bildiğiniz gibi, 18 santimden küçük inci kefallerinin avlanması ve satışı yasak. Nazik Gölü'nden yakalanan boyları 18 santim küçük balıkların satışının başlıca iki önemli zararı bulunmaktadır. Öncelikle Nazik Gölü'ndeki küçük yavru inci kefallerinin avlanması buradaki stokun kısa süre içerisinde yok olmasına neden olacaktır. Diğer bir zarar ise piyasaya Nazik Gölü'nden giren boyları yasal sınırların altındaki inci kefalleri balık fiyatlarını düşürmekte ve işini kanunlara uygun olarak yapan balıkçılar mağdur olmaktadır."

Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Fatih ise, "Erciş zabıtası olarak bölgemizde bulunan doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması öncelikle üzerinde durduğumuz konulardandır. Bildiğiniz gibi İnci kefali bölgemizin önemli zenginliklerinin başında gelmektedir. Bu nedenle böylesine önemli bir kaynağın korunmasında üzerimize düşen sorumluluğu geçmişte olduğu gibi bu günde yapmaya devam edeceğiz. Erciş ilçe merkezinde yaptığımız uygulamalar ilerleyen günlerde de devam edecektir." dedi. 

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!