Ercan Kumcu: Türkiye olumlu izlenim veriyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

PRAG'da G-7 ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları bir araya geldi. Dünya ekonomilerinin gündemini belirlediler. Toplantıdan bilinmeyen bir şey çıkmadı. Bilinen konularda G-7'nin kararlılığı ortaya kondu.

Kısa dönemde G-7'lerin üzerinde durduğu iki konu var: Euro ve petrol.

Gelişmiş ülkeler euro'nun değeri ve petrol fiyatları konusunda son derece hassaslar. Yapılan müdahalenin euro'nun kısa dönemde 0.84 doların altına inmeyeceğini gösteriyor.

G-7'ler bu konuda kararlı görünüyorlar. Kararlı olduklarını söylüyorlar da. Orta dönemde müdahalenin bir faydası olmasa da, şimdiye kadar olaylara seyirci kalan otoritelerin piyasalara bir mesaj vermeleri yararlı oldu.

Petrol fiyatlarının kısa sürede 30 doların altına inmesi çok önemli. Amerika'nın fiyatların düşmesi konusunda aldığı stratejik rezervlerinin geçici olarak azaltılması kararını herkes çok sevdi. Bunun karşılığında, Amerika, diğer G-7 ülkelerinin OPEC ülkeleri üzerindeki baskılarını artırmalarını bekliyor.

YENİ MİSYON

IMF'nin misyonunun yeniden tarif edilmesi gündemin önemli maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Bundan böyle, IMF'nin sorunlar üzerine para dökerek çözüm araması tarihe kavuşuyor. Asya ve Rusya krizlerinde dökülen paralardan ders alınmış görünüyor.

IMF gözetleme ve denetleme işlevlerine ağırlık verecek. Üye ülkelere para verecekse, verilen paralar kısa vadeli ve az miktarda olacak. Yapısal reformlar karşılığında az miktarda uzun vadeli para verilmesine göz yumulacak.

IMF'nin gözetleme ve denetleme işlevlerinin kapsamı genişletiliyor. Özellikle Amerika ve diğer G-7 ülkeleri, ekonomik suçlarla mücadeleyi genişletmekte kararlı görünüyorlar. Kara para aklanması konusunda ülkelerin gerekli kararları alması ve yürürlükteki mevzuatın buna göre değiştirilmesi isteniyor. IMF ve Dünya Bankası ülkelerin bu konuda gerekli kararları alıp almadığını yakından denetleyecekler.

Kara para aklanmasının önlenmesi konusunda üzerine gidilecek ilk ve önemli ülke Rusya görünüyor. Rusya'da kanun ve yönetmeliklerin tam olarak uygulanması isteniyor. Rusya'nın direnmesi durumunda bir takım yaptırımlar dahi gündeme gelebilecek.

Küreselleşme yalnızca ekonomik konularda olmuyor. Prag'da bir kez daha ortaya çıktı ki, küreselleşme hukuk alnında da hızla yol alacak gibi görünüyor. ‘‘Suyu tersine akıtmaya çalışmanın’’ ne kadar anlamsız olduğu bir kez daha görünüyor.

BİZİM DURUM

Ülkeler dirense de, bir takım idealist geçinenler Prag sokaklarında bağırıp çağırsalar da, globalleşmeyi durdurmak kimsenin elinde olan bir şey değil. Direnmeyi bırakıp suyun gittiği yönde hareket etmek herkesin yararına olacak gibi görünüyor.

Bu çerçevede Türkiye'nin uluslararası çevrelerde verdiği izlenim çok olumlu. Yıllardan sonra çok ciddi bir istikrar programının uygulanmasına girildi. Program iyi gidiyor. Ne programın ne de programın uygulanmasında sorumluluğu olanların olası aksaklıklara tahammülü yok. Dolayısıyla, Türkiye yakından izlenen bir ülke.

Yarın devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları