Ercan Kumcu: Top bizde

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

IMF konusunda beklentiler o kadar abartıldı ki, dünkü açıklamalar ancak ‘‘dağ fare doğurdu’’ diye nitelendirilebilir. Bu işi o kadar abarttık ki, önce IMF'nin bavul içinde üç-beş milyar dolar getireceğini sandık. Gazetelerde ‘‘dolarlar geliyor’’ diye manşetler attık. Bunların hiçbiri gerçekçi değildi. Gerçekleşmedi de.

Her zamanki gibi nazik bir üslup içinde IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottorelli, enflasyonu düşürmek için gerekenler yapılırsa, IMF'nin Türkiye'yi desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Aynı şeyleri başka cümlelerle Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber da söyledi.

SÖYLENENLER

Bankalar Kanunu'nun Meclis'ten geçmiş olması IMF için yeterli değil. Şimdi bu kanun çerçevesinde Türkiye'nin bazı somut adımlar atması bekleniyor. Beklenenler içinde en önemlisi de bağımsız bir denetim ve gözetim kurumunun kurulması.

Enflasyonun 2000 yılı sonunda yüzde 25'e, 2001 yılı sonunda da yüzde 10'a düşürülmesi hedefleniyor. Enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için yapısal reformların önemi vurgulanıyor. Bu bağlamda, kamu sektörü tasarruflarının 2000 yılı sonuna kadar milli gelirimizin yüzde 4'ü kadar artması hedefleniyor.

Rakamın kendisi küçük, ama ulaşması zor bir hedef. Dolar bazında bütçe açığının üçte bir düşmesi gerekiyor. Büyük bir olasılıkla da 2000 yılındaki bütçe açığının, nominal bazda 1999 yılı bütçe açığından fazla olmaması lazım.

SÖYLENMEYENLER

IMF, hepimizin bildiği sosyal güvenlik reformunun yapılmasını, tarım desteklemede gelir desteği ilkesinin getirilmesini ve özelleştirmenin hızlandırılmasını talep ediyor. Türkiye de başlıklar itibariyle bu talepleri karşılamayı arzu ediyor.

IMF, Türkiye'ye açık çek vermiyor. Konuşulan konularda somut adımlar atıldığı takdirde, IMF Türkiye'ye destek verecek. Önümüzdeki iki-üç ay içinde başlıklar halinde sıralanan hareket planının içi doldurulacak. Bu yıl sonuna kadar da Türkiye bu konularda somut adımlar atmaya çalışacak.

Bu aşamada Dünya Bankası devreye girebilir. Yapısal reformların birçoğu için Dünya Bankası program kredileri yoluyla Türkiye'ye destek verecektir. Destek hazırdır, ama Türkiye'nin konuşulan konularda hareket etmesi ön şarttır.

İşin özeti, IMF ve Dünya Bankası desteği için top bizdedir.

YAPILABİLİR Mİ?

Yapısal reformları yapıp yapamayacağımız siyasi bir tercih. Bu reformları yapsak dahi rakamsal hedefleri tutturmamız biraz zor.

Dünkü açıklamada çok fazla rakam telaffuz edilmedi. Telaffuz edilen rakamlar ise oldukça iddialı. Bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 60'tan aşağı olmayacağını düşünürsek, 2000 yılı sonunda enflasyonu yüzde 25'e çekmek, arzu edilen yapısal reformları bu yıl sonuna kadar yapsak dahi, zor görünüyor. Enflasyonun o seviyelere düşmesi halinde ise büyümeden fedakárlık yapılması kaçınılmaz olacak.

Artık top bizde. Başarı ya da başarısızlık; günahıyla, sevabıyla bizlerin olacak.



Yazarın Tüm Yazıları