Ercan Kumcu: Program başlıyor, artık önüne gelene para yok

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Ekonomik istikrar programında resmen ilk gün yarın.

Döviz yüzde 20 artacak, kárlı yatırım aracı olmayacak.

Enflasyon büyük olasılıkla yüzde 20'ye inecek.

Lira bollaşacak, günlük repo cazibesini yitirecek.

Devlet her önüne gelene para dağıtmayacak.

Türkiye, yabancı yatırımcılar için çekici olacak.

Türkiye'ye ciddi miktarlarda döviz girecek.

Yaz aylarına doğru reytingimiz artacak.

YENİ yıla girdik. Her yer kapalı olduğundan dijital kıyamet olup olmayacağını henüz bilemiyoruz. Şimdilik durum iyi. Elektriklerimiz var. Suyumuz akıyor. Ekmek var. Gazeteler çıkıyor.

Yarın işe başladığımızda 2000 yılının sorunlarıyla karşı karşıya geleceğiz. Büyük bir olasılıkla da korkulan hiçbir şey gerçekleşmeyecek. Normal bir yeni yıl havasında işlerimize sarılacağız.

Yarın 2000 yılı, ekonomik istikrar programı uygulamasının da ilk günü olacak. Artık, devlet her önüne gelene para dağıtmayacak. Sorunları, üzerine para atarak değil, köküne inerek çözüme kavuşturacağız.

EKONOMİ

İstikrar programı ile oluşturulan iyimserlikle Türkiye ekonomisi yabancı yatırımcılar için çekici olacak. Hazine bonosu ve hisse senedi piyasalarına yabancı yatırımcılar gelecek. Ülkeye ciddi miktarlarda döviz girecek.

Merkez Bankası bu dövizleri alıp piyasaya Türk Lirası çıkaracak. Para bollaşacağından kısa vadeli faizler düşecek. Günlük repolar eski cazibesini yitirecekler.

Döviz ise bütün yıl ancak yüzde 20 artacağından zaten kárlı bir yatırım aracı olmaktan çıkmış durumda. Yatırımlarımızı günlük düşüneceğimize haftalık, belki de aylık düşünmeye başlayacağız. Türk Lirası yatırımları kesinlikle daha cazip olacak.

Enflasyon düşecek. Büyük bir olasılıkla enflasyon, programda hedeflendiği gibi yüzde 20'ye düşmeyecek. Ama, bugünkü seviyesinden daha düşük olacak.

Kredi değerlendirme kuruluşları, Türkiye ekonomisindeki düzelmeyi fark edecekler. Yaz aylarına doğru reytingimiz artacak. Dış borçlanmalarımızda faizler düşerken vadeler uzayacak.

2000 yılında terör sorunu kalıcı bir biçimde çözülmüş olacak. Bu yıl turizmde bir patlama yaşama olasılığımız çok yüksek.

SİYASET

Geçen yılın sonlarında uluslararası ilişkilerde yakaladığımız olumlu ivmeyi devam ettireceğiz. Yunanistan ile dostluğumuz pekişecek. Yunanistan Başbakanı bizi ziyaret ettikten sonra büyük bir olasılıkla bizim Başbakan'ımız da Yunanistan'a gidecek. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler sıklaşacak.

Avrupa Topluluğu'na tam üye olacak adaylar arasına girdik. Tam üye olmak için adaylarda aranacak Kopenhag kriterlerine uyum için çalışmaları hızlandıracağız. Demokrasi ve insan hakları konularında önemli ilerlemeler sağlayacağız. Meclis, aynı geçen yılın ikinci yarısında olduğu gibi, hummalı bir çalışma içine girecek.

Siyasi istikrar devam edecek. Kısa vadede elde edilmiş üç-beş başarı için partiler bencil davranıp ülkeyi siyasi istikrarsızlığa itmeyecekler. İktisadi konularda olduğu gibi siyasi konularda da belli bir fikir birliği oluşacak.

2000'li yıllardan umutluyuz. Çok fazla bir şey de istemiyoruz. Yıllardır içinde boğulduğumuz sorunları aşmak ve dünya piyasalarında, her alanda, ülke olarak rekabetçi olmak istiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları