Ercan Kumcu: Hazine kötü adam rolünü iyi oynuyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

İstikrar programının başarıya ulaşması için, IMF'ye verilen ‘‘niyet mektubundaki’’ her şeyi, belirlenen takvim içinde yapmak zorundayız. Programın işimize gelen yönlerini uygulayıp işimize gelmeyen yönlerini savsaklamak gibi bir lüksümüz yok.

Programın başarısı yıl sonunda enflasyonun toptan eşya fiyat endeksi bazında yüzde 20'ye inmesi değildir. Başarı, programlanan istikrar tedbirlerinin taviz verilmeden tümünün zamanında uygulamaya konulmasıdır.

Bu nedenle tarım sektörünün desteklenmesi konusunda alınması programlanan tedbirler zaman kaybetmeden alınmalıdır. Günlük ya da mevsimlik siyasi gelişmeler bu kararların geciktirilmesine bahane olmamalıdır. Aynı şekilde, bankacılık konusunda alınması gereken önlemler de aynı kararlılıkla yürürlüğe konulmalıdır.

İYİ ADAM, KÖTÜ ADAM

İstikrar programının Meclis'i doğrudan ilgilendirmeyen, uygulamaya yönelik tarafları da gerekli yasaların çıkarılması kadar önem taşımaktadır. Örneğin, kamu kesimi finansman açığının hedeflenen büyüklükte tutulması hayati bir önem taşımaktadır.

Kamu kesimi açığının hedeflenenin üzerinde oluşması durumunda, faizlerin düşmesi nedeniyle gelecek yıl gerçekleşmesi beklenen tasarruf heba olup gidecektir.

Geleneksel olarak bu konularda siyasetçiler daha önce söz verdikleri halde, uygulama aşamasına gelindiğinde, verilen sözlerden caymanın yolunu ararlar. Doğal olarak, bürokrasi ile siyasetçi karşı karşıya gelir. Kamuoyunda siyasetçiler ‘‘iyi adam’’, bürokratlar da ‘‘kötü adam’’ rolünü üstlenirler.

Şimdiye kadar bu çekişmeyi hep ‘‘iyi adam’’ rolündekiler kazandı. Dolayısıyla, enflasyonu makul düzeylere indirme konusunda hiçbir başarı elde edilemedi.

İlk kez, nükleer enerji santralı projesinde ‘‘devlet garantisi’’ verilmesi konusunda ‘‘kötü adam’’ rolündekiler kazandı. Bu projenin dış finansmanına garanti vermeye itiraz ederek Hazine, oynaması gereken ‘‘kötü adam’’ rolünü çok iyi oynadı. Siyasiler de, en azından liderler seviyesinde, Hazine'nin bu kararlı tutumunu şimdilik geri çevirmeye kalkmadılar.

Umuyoruz ki, Hazine'nin bu davranışına liderlerimizin saygı duyması, nükleer enerji santralı konusundaki ideolojik tartışmalara taraf olmamak için değildir. Bu çeşit program ihlallerine karşı Hazine'nin alacağı kararlı tutumun her zaman siyasi kademelerde destek bulması beklenir.

KÖTÜ ADAMLAR KAZANSIN

Önümüzdeki gün ve aylarda Hazine'nin ‘‘kötü adam’’ rolünü oynayacağı çok kritik kararlar gündeme gelecektir. Uygulamada ‘‘iyi adam’’ değil, ‘‘kötü adam’’ rolündekilerin kazanması, istikrar programının başarısı için çok önemlidir.

Enflasyonu kalıcı bir biçimde makul seviyelere ancak ‘‘kötü adamlar’’ sayesinde indirebiliriz.

Başarabildiğimiz takdirde, ileride o kötü adamlar için çok dua ederiz.

Yazarın Tüm Yazıları