Ercan Kumcu: Ekonomiye sıra ne zaman gelecek?

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Gündem çok dolu. Sorunlardan biri çözüme kavuşturulurken bir başka konu gündemin birinci maddesine oturuyor. Kendi kendimize mini krizler yaratıp çözüyoruz. Gündemin birinci maddesine bir türlü ekonomik konuları koyamıyoruz.

Geçenlerde Standard and Poor's kredi notumuzu artırdı. Notumuzda artış bekleniyordu, ama bu kadar çabuk olacağı beklenmiyordu. Sevindirici bir haberdi. Fakat son iki aydır gündemi cumhurbaşkanı seçimi ile meşgul ettiğimizden, bu güzel haber gazetelerin ücra köşelerinde kayboldu gitti.

GÜNDEM BOŞALMIYOR

Ekonomide tüketicilerin ve yatırımcıların ileriye dönük enflasyon beklentilerini olumlu yönde değiştirmek istiyorsak, bu çeşit haberler kamuoyu gündeminin birinci maddesi olmalı. Ama olmuyor.

IMF elimize enflasyonu düşürmek için bir reçete verdi. O reçeteyi istesek de istemesek de uygulamaya çalışıyoruz. O hale geldik ki, ilaçları içiyoruz, ama başkalarının bundan haberdar olmasını istemiyoruz. IMF'den aldığımız ‘‘aferin’’i dahi yeterince kullanamıyoruz.

Cumhurbaşkanı seçimi sorunu, yakında o ya da bu şekilde çözülecek. Gündemi bir başka mini krizle meşgul etmek gerekiyor. Konu bulundu. Geçmişte koalisyon ortakları arasında görüş farklılıklarını ortaya çıkaran af yasa tasarısı yeniden gündeme getirilecek. Birkaç ay da bu konuyla meşgul oluruz.

Af konusu tam çözülmemişken Apo'nun idamı konusu mutlaka yeniden gündeme gelecektir. Biraz da bu konuda kamuoyunu meşgul edeceğiz.

Kamuoyunu enflasyon dışındaki konularla meşgul edip enflasyonu düşüren tek ülke biz olmak istiyormuşuz gibi bir izlenim veriyoruz. Bu strateji siyasi olarak başarılı olsa da, iktisadi açıdan başarı şansı hiç yok.

Enflasyon yaz aylarında düşüyormuş gibi yapıp sonbahar aylarında herkesi şaşırtan sürprizler yapabilir. Halbuki, işler iyi giderse, sonbahar aylarında kredi notumuzun bir kez daha artmasının olasılığı çok yüksek. Bu fırsatı kaçırırsak yazık olur.

GÜNDEME GELECEKTİR

Enflasyonla mücadele konusu mutlaka kamuoyu gündeminin birinci maddesine oturmak zorundadır. Bunu biz yapmazsak, enflasyonun kendisi yapacaktır. Sonuçları ise pek sevindirici olmayacaktır.

Enflasyonu indirmek için yapılanların reklamını yapmak siyasi istikrar için bu kadar zor ise, akıllara bir başka soru geliyor. Hükümet gerçekten enflasyonu indirmeye yönelik olarak ne yaptığını biliyor mu? Bu sorunun cevabının olumlu olmasını umuyoruz.

Gözlemlerimiz ise bu sorunun cevabının olumlu olamayabileceği konusunda bazı işaretler veriyor. Bürokrasinin siyasetçi gibi davranmasıyla enflasyon düşmez. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için siyasetçinin bürokrat gibi çalışması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları