Ercan Kumcu: Çekler Avrupalı olduğunu gösteriyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

PRAG'a en son sekiz yıl önce gelmiştim. O zaman Çekoslovakya'nın başkentiydi. Eski ve güzel bir kentti. Sovyetler Birliği yeni dağılmıştı. Çekler komünizmin izlerini silmeye çalışıyorlardı.

Daha sonra Çekoslovakya da dağıldı. Prag, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti olmaya devam etti. Çekler komünizmden kapitalizme geçişte diğer ülkelere örnek oldular. Liderlik yaptılar. İğneden ipliğe devletin elinde olan her şeyi özelleştirmeye başladılar. Özelleştirmenin nasıl yapılabileceği konusunda tüm dünyaya ders verdiler.

Çekler'in komünizmi bırakıp IMF ve Dünya Bankası'na üye olalı on yıl oldu. Üyeliklerinin onuncu yılında IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantılarına ev sahipliği yapıyorlar.

PRAG SOKAKLARI

Prag bu toplantılar için her yönden hazırlanmış. Asayişi sağlamak için 11,000 polis görev yapıyor. Gösteri yapacağı söylenen küreselleşme karşıtları sokaklarda pankartlarla yürüyorlar. Yaklaşık 5,000 göstericinin Prag'a geldiği söyleniyor. Marşlar söylüyorlar. Sloganlar atıyorlar.

Göstericiler Prag'ın tarihi köprülerinin üzerine üzerinde çeşitli sloganlar yazılı pankartlar asıyorlar. Güvenlik görevlilerinin bazıları gösterircileri yerden takip ederken bir diğer grup helikopterlerle olayı havadan izliyorlar. Göstericiler gittikten sonra pankartlar toplanıyor.

Canlı yayın arabası vasıtasıyla CNN-Türk televizyonu için sokaktan yayın yapıyoruz. Polisler çoğu kez sokak ortasından yayın yapılmasına izin vermiyorlar. Fakat, program bitene kadar da müdahale etmiyorlar. Hergün Prag'da sokak sokak dolaşıyoruz.

IMF-Dünya Bankası Toplantılarının önemli bir bölümünü de yemek ve kokteyl davetleri oluşturuyor.. Şehir içinde ulaşım çok rahat. Metro temiz ve rahat. Lokantalarda yemek de servis de mükemmel. On yıl önce servis yapmasını bilmeyen Çekler şimdi işin uzmanı olmuş durumdalar.

HERKES GÖRÜYOR

Çekler geçmişte yaptıkları yanlışları da çekinmeden tartışıyorlar. Bir süre Başbakanlık da yapmış olan Merkez Bankası Başkanı Tosovsky yaptığı bir konuşmada geçiş sürecindeki ülkelere ders verdi. Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa'nın her açıdan bir parçası olma hedefine nasıl ulaşacaklarının bir resmini çizdi.

Çekler, ekonomileri de dahil her açıdan Avrupalı olmuş bile. Bir zamanlar Ruslar bu ülkeleri komünist yapıp geri bırakarak bizlere çok iyilik etmişler. Bazı rakiplerimizi saf dışı bırakmışlar. Biz bu olanağı kullanamamışız. Şimdi, onlar da serbestler.

On yıl önce ekonomiyi dışa açmak konusunda ders vermeye çalıştığımız Çekler ‘‘atı alıp Üsküdar'ı geçmiş’’ bile. Bu gerçeği biz de dahil dünyanın IMF-Dünya Bankası'na üye 182 ülkesi de kendi gözleriyle görüyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları