Ercan Kumcu: Borsa repoya alternatif değildir

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Geçen yıl günlük repo oranları yıllık bazda yüzde 60-85 civarında dalgalandı. Vadesiz bir yatırım aracı için çok iyi getiriler söz konusu oldu. Yatırımcı bu seviyelerdeki getirilere alıştı.

Yeni yılda repo faizleri yüzde 20'lere kadar geriledi. Borsa endeksi yeni yılda da artışını sürdürdü. Endeks yıl sonundaki 15.200 seviyesinden 20.600'e kadar geldi.

Repodan alıştıkları getirileri alamayanlar borsayı bir alternatif gibi görmeye başladılar. Borsa öyle bir alternatif oldu ki, eylül ayında yüzde 21, ekim ayında yüzde 7.6, kasım ayında yüzde 29.5, aralık ayında yüzde 80, ocak ayında da yüzde 9.9 oranlarında getiri sağladı. Başka hiçbir yatırım aracının bu performansı yakalaması mümkün olamazdı.

BORSA KAZANÇLARI

Borsa, repoya, hem de günlük repoya hiçbir zaman alternatif olamaz. Her şeyden önce reponun vadesi bellidir. Vadede ne kadar getiri elde edeceğiniz daha paranızı yatırmadan bellidir. Borsada ise getiri, aldığınız hisse senetlerinin fiyatlarının ileride artıp artmayacağına bağlıdır. Siz almadan önce fiyatı artan hisse senedinin siz aldıktan sonra da fiyatının artacağını hiç kimse garanti edemez.

Borsayı diğer yatırım araçlarından ayıran bir başka özellik de, borsada yapılan yatırımların getirisi ancak elinizdeki hisse senedini sattığınızda belli olur. Örneğin, fiyatı 5.000 lira olan bir hisse senedini, fiyatı 10.000 liraya çıktığında satmadıysanız, kár etmiş sayılmazsınız. Daha sonra aynı hissenin fiyatı 5.000 liraya düştüğünde ortada kár kalmaz.

Paraya dönmedikçe, borsa kazançları káğıt üzerinde elde edilmiş kazançlardır. Aralık ve ocak aylarında oldukça fazla küçük yatırımcı borsaya girdi. Birçoğu para kazanıyorum sanıp endeks 20.600 seviyelerini gördüğünde borsadan çıkmadı. ‘‘Bugün düştü, ama yarın çıkar’’ beklentisiyle birçok küçük yatırımcı bekledi. Bekledikçe, borsa daha da düştü. Borsanın şimdi geldiği yer yaklaşık aralık ayı sonundaki seviyeler.

Ocak ayında giren yatırımcılar kár ettiklerini sanarken şimdi borsadan çıkarlarsa zarar edecekler. Günlük repoya göre daha fazla kazanabilmek için bazı yatırımcıların ana parası da eridi. Şimdi ne yapılabilir?

YATIRIM BİLİNCİ

Yatırım araçlarından, bilinen özellikleri dışında fayda sağlamaya çalışmamak gerekir. Kısa dönemde paraya ihtiyacınız olacağı düşüncesiyle günlük repo yapıyorduysanız, yine günlük repo yapmaya devam edin. Bu paranız şimdi borsadaysa, çıkın. Paraya gerçekten ihtiyacınız olduğunda daha da büyük zarara uğrayabilirsiniz.

Kısa dönemde paraya ihtiyacınız olmadığı halde getiri iyi diye günlük repoda paranızı değerlendiriyorduysanız ve şimdi o paralarınız borsadaysa, borsada kalmaya devam edin. Çıkarsanız, zarar edeceksiniz. Beklerseniz, makul bir zamanda borsadaki portföyünüz yine kára geçecektir.

Siz siz olun, mantığını bilmediğiniz yatırım araçlarına yatırım yapmayın.

Not: Demir Demirgil'in eski soyadı Yorgadis değil, Dimitriadis imiş. Özür dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları